Redactieblog

Rupt

‘Heb je misschien ook naald en draad?’ klinkt het met een zachte g vanuit de deuropening. Onze Belgische stagiair houdt zijn broek omhoog, waar een grote winkelhaak in zit.

Naald en draad genoeg. ‘Maar dan moet je er wel even een lapje stof achter doen’, geef ik hem het advies mee. ‘Of zal ik hem anders even onder de naaimachine door halen?’ Waarop hij opgelucht knikt.

‘En zal ik dan meteen ook jouw broek maar doen?’, roep ik naar buiten, naar onze andere stageloper, uit Friesland. Die, wat ik van de week bij de was had gezien, ook al uit één van zijn broeken gescheurd was. ‘Ja, graag’, komt hij er nu ook bij. ‘Ik snap er niets van. Die werkbroeken gaan nooit kapot. Maar hier gaat dus inderdaad werkelijk alles kapot’, voegt hij er lachend aan toe.

Hij moet vast denken aan van de week, toen we ze vroegen wat hen tot nu toe tegen of mee was gevallen op hun stage. En dat ze allebei vol overgave hadden geantwoord: ‘Dat er hier elke dag wel wat kapot gaat!’ We maakten al grapjes dat hun eerste Roemeense woordje ‘rupt’ was. Dat ‘kapot’ betekent.

Ze zijn ook inderdaad wel veel aan het sleutelen geweest, de afgelopen weken. Net als onze stagelopers van vorig jaar. Gelukkig lijken al die jongens echter wel graag te sleutelen en gaat meer dan de helft van de keukentafelgesprekken dan ook over trekkers en machines. En leren ze er ook wel weer veel van. Maar het valt dus wel op.

Zelf vragen we ons ook wel eens af hoe het toch elke keer kan. In een paar weken tijd een schotel van de maaier die er spontaan afvalt, de pick-up van zowel de balenpers als de opraapwagen die het begeeft, de dissel van de platte wagen die afknapt, de joystick van de voorlader die het niet meer doet, lekke banden om de haverklap, het frame van de veewagen doormidden en de pomp van de giertank die de geest geeft.

Natuurlijk komt de helft doordat we met oude machines werken en de wegen en het land hier zo vol gaten zitten. En is de andere helft misschien wel gewoon domme pech. Onze stagelopers hoeven zich in ieder geval niet te vervelen. Maar naald-en-draad-klusjes neem ik wel graag van ze over. Die horen vast niet bij hun stageopdracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.