Redactieblog

2027 x bekeken 12 reacties

Polen en uitkeringstrekkers

Mijn eerste baantje was bij een tuinder. Schoffelen om precies te zijn.

Lange rijen met allerlei coniferen en ander onkruid. Voor ƒ1,50 per uur werkte ik me als 14-jarige in het zweet en als je niet hard genoeg doorwerkte hoefde je de volgende dag niet terug te komen.

Ik heb daar veel van geleerd. Vooral dat geld niet uit het niets komt, maar dat ervoor gewerkt moet worden.

Nu willen tuinders geen Nederlandse bijstandsgerechtigden aan het werk in hun kas. Ze zijn lui, niet gemotiveerd en werken gewoon niet hard genoeg. Nee, dan de Polen en de andere MOE-landers (Midden- en Oost-Europeanen). Die weten nog wat hard werken voor weinig geld is.

Dit is de conclusie van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn. Op dit moment werken slechts 26 uitkeringstrekkers uit Rotterdam in de Westlandse kassen. De stad sloot zich eerder dit jaar aan bij het project ‘Westland heeft werk’ om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Dit project dreigt te mislukken. Beter gezegd: dit project gaat geheid mislukken.

Een ondernemer wil natuurlijk alleen maar goed gemotiveerd personeel waar die wat aan heeft. Aan mensen die onder dwang van het tijdelijk intrekken van hun uitkering bij hem aan de slag moeten, heeft hij niets. Het overgrote deel van de bijstandsgerechtigden komt niet opdagen of meldt zich binnen de kortste keren ziek. En ach ja, als je ziek bent, kun je ook niet werken. En natuurlijk wordt ook je uitkering in dat geval niet gekort.

Het lijkt erop dat we niet meer van een vaste kern van bijstandsgerechtigden afkomen die wel kan maar niet wil werken. Dat is niet de schuld van de tuinders of andere werkgevers, maar van het beroerde arbeidsethos van een deel van de Nederlanders.

Verder is het zo dat de hele re-integratie-industrie gericht is op het verkrijgen van vaste banen. Seizoenswerk komt niet aan de orde en wordt door veel re-integratiebegeleiders zelfs afgeraden aan wel gemotiveerde werknemers. Dit is een belangrijke reden waarom het vooral voor seizoenswerk lastig is om Nederlandse arbeidskrachten te krijgen.

En wat die tuinders betreft. Die begrijp ik goed. Liever een hardwerkende Pool dan een ongemotiveerde uitkeringstrekker in je kas. Naast meer productie levert het je een hoop minder chagrijn op.

En verder stel ik voor dat iedere 14-jarige in de vakantie aan de slag gaat bij een tuinder. Daar leren ze dan – net als ikzelf vroeger – dat geld niet aan een geldboompje groeit maar verdiend moet worden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Pieter naast jouw voorstel iedere 14 jarige aan de slag om zijn vakantie geld bij elkaar te sprokkelen, stel ik voor iedere Nederlandse jongere (rond 20 jaar) 12 maanden in sociale dienst plicht. Om te leren dat er mooie en rot klussen zijn, die allemaal gedaan moeten worden. Op deze wijze zouden we de los geslagen hangjongeren weer in het gareel kunnen krijgen, is in militaire dienst ook redelijk gelukt.

 • joannes

  Het is de keerzijde van sociale regelingen. Op een bepaald moment wordt het een recht inplaats van hulp in de beleving van de ontvangers! Zodra het een recht wordt neemt geen mens de moeite zich af te vragen hoe deze hulp eerst ergens mee verdient moet worden voordat het kan worden gegeven. In het Westland, waar nog een tuinders cultuur geldt, is elk ouder blij dat er werk is voor scholieren. Niet alleen voor het geld maar ook voor de dicipline die wordt bijgebracht wanneer je, bv tomaten, plukt.

 • ikkethuis

  aan een uitkering moet een wederdienst gekoppeld worden, wat niet meer dan logisch is. Al is het maar vrijwilligerswerk bij sportvereniging of bejaardenhuis.
  Op deze manier krijgt men een ritme gevoel en blijft betrokken in de maatschapij.

 • frans64

  begrijpelijk dat geen mens in die rotkassen wil werken dat is gewoon werk dat een nederlander niet moet doen daar hebben ze tegenwoordig polen voor om dat slavenwerk uit te voeren .ze moeten die gasten van de uwv daar zelf in die kut tomaten laten werken dan zou de lol vlug over zijn

 • joannes

  Zo..... frans64 en wat zou je dan wel willen doen voor de hulp die je ¨krijgt¨. Het is duidelijk dat je, je manieren en respect verloren hebt! Wie ben jij dat een Pool zijn land moet verlaten om werk, wat jij zou kunnen, in een vreemd land te doen! Voor een mooi baantje kom je waarschijnlijk niet in aanmerking met gebrek aan manieren en respect!

 • frans64

  @joannes dat is toch die polen hun zijn feestje dat zij van dat klootewerk in nederland komen doen en voor een paar euro per uur komen werk zij doen dat toch uit eigen wil zij laten zich gewillig uitbuiten door die uitzendburotjes

 • Aad Baars

  De tijd dat de echt hardwerkende mensen uit oost europese landen hier voor een hongerloontje kwamen werken is al lang voorbij. Die werken momenteel in Duitsland aangezien ze daar een menswaardiger bestaan hebben. Op een enkeling na zie ik nu dat deze mensen net zo gedemotiveerd zijn als onze eigen werkweigeraars . In de toekomst zullen we in de Land en Tuinbouw alleen nog maar met robots kunnen werken omdat niemand meer bereid is om voor zijn boterham te werken. De eigenaren van de uitzendbureautjes rijden overgens inderdaad in erg dure auto's rond

 • Erica.K

  Mijn ouders waren kleine zelfstandigen met personeel, weliswaar in een andere branche als de landbouw.
  Zij zaten erg om werknemers verlegen.
  Ongemotiveerde uitkeringstrekkers die moesten solliciteren gaven te kennen dat zij er financieel op achteruit gingen als zij bij mijn ouders in dienst zouden gaan.
  In die tijd, 30 jaar geleden, liep de werkloosheid enorm op, net als nu.
  Het ziet er naar uit dat, wat betreft deze problematiek, er in 30 jaar nagenoeg niets is veranderd.

 • joannes

  Erica.K met dat verschil dat we nu een 2e generatie allochtonen in Nederland hebben die, de goeden nagelaten, de meerderheid vormen bij criminele aktiviteiten en in de gevangenissen. Ik ben benieuwd hoe Nederland er over 30 jaar uitziet. Het probleem is niet simpel opgelost met: mensen uit een ander cultuur inhuren.

 • Erica.K

  Beste Joannes,

  Er zat destijds niet een allochtoon bij de sollicitanten.
  Het waren allen autochtonen.
  Ik denk zelf dat het probleem toen en nu zit in het feit dat de bedragen van uitkeringen en de (lage)lonen niet zoveel verschillen.
  Zover mij bekend hebben mensen die een uitkering ontvangen ook recht op allerlei aanvullingen.
  Dat was toen en dat is nu nog steeds het geval.
  Ik heb mensen horen vertellen dat wanneer zij zouden gaan werken zij er enkele tientallen euro s per maand op achteruit zouden gaan. Dit omdat zij op aanvullingen (o.a. toeslagen ) zouden worden gekort. (lees moeten terugbetalen aan de staat).
  Bovendien krijg je dan ook met extra kosten te maken bijvoorbeeld o.a. reiskosten. Kinderopvang. (alle kosten hiervoor zullen wel niet worden vergoed).
  Zelf heb ik nog nooit van een uitkering gebruik gemaakt en ik mag hopen dat ik ook nooit hiervan gebruik hoef te maken.

 • Erica.K

  Natuurlijk hoop ik wel ooit een AOW uitkering te ontvangen.
  Als dat tegen die tijd dat ik 67, 68, 69, 70 ?? jaar ben geworden nog bestaat. hahaha
  Ben er bang voor.........

 • Smieke

  inderdaad zijn het niet altijd de allochtonen. mijn baas ving een jonge gast op die bbl wilde doen en al uit huis geplaatst was wegens zijn gedrag. dat ging allemaal goed totdat hij 1 keer aangesproken werd op slordig werk wat anderen na hem weer overnieuw konden doen. de volgende dag kreeg zij een sms: ''ik kom niet meer, heb er geen zin meer in.'' en daar konden ze het dan mee doen. als ik dat doe krijg ik een schop onder mijn hol (en terecht). liggen zulke problemen ook niet een beetje in de opvoeding??

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.