Commentaar

2076 x bekeken 18 reacties

Pijn eerlijk verdelen

Alle trends, alle emoties ten spijt, het gros van de consument koopt prijsbewust. Het koopbeleid fluctueert mee met de economische graadmeter. In deze economische dip gelden even andere regels.

Kwaliteit moet, maar de luxere producten hebben het moeilijk. Supermarkten weten dit als geen ander, en spelen hier handig op in. De prijzen stijgen nauwelijks.

Als de grondstoffen duurder worden, is het een wetmatigheid dat de consument ook meer voor het eindproduct betaalt. Zo werd een patatje in de cafetaria ooit duurder na een rampzalige oogst. Datzelfde patatje is overigens nooit meer in prijs gezakt. Maar zoals met veel wetten, zij gelden niet altijd en overal. De Nederlandse consument betaalt voor zijn eten nu minder dan de inflatiecorrectie, blijkt uit cijfers van Eurostat over het afgelopen halfjaar. Of anders gezegd: het is eigenlijk goedkoper geworden.

Hoe zuur is dit voor de producent, met name de veehouder. Zijn kosten stijgen explosief als gevolg van de hogere graanprijs. Hij kan deze niet doorberekenen in de keten. In feite betaalt hij alleen de rekening.

Boeren hebben in de afgelopen jaren diverse pogingen gedaan marktmacht te creëren, met demonstraties en tot aan acties als leveringsstop toe. Op langere termijn heeft dit niet echt veel uitgehaald. De oplossing zit toch in de keten. De hele keten is gebaat bij gezonde schakels, en daarmee ook van het boerenbedrijf.

Laatste reacties

 • drientje

  Inderdaad, de oplossing moet uit de keten komen. Maar ik zie het niet gebeuren,
  de ketenpartners gaan voor het rendement van vandaag en morgen wordt het wel weer licht. Dus laat je niet langer leegkloppen en beëindig de productie als het mogelijk is.

 • info58

  als we nu eerst eens meer mest op het land brengen gaat de opbrengst in ieder geval ophoog en dan zien we wel weer.

 • joannes

  Wanneer ik dit lees vraag ik me af wat er met ¨ De hele keten is gebaat bij gezonde schakels, en daarmee ook van het boerenbedrijf¨ wordt bedoeld. Een verhaal wat start met een consument die beperkt wordt in haar bestedingen en een voorbeeld van patat, waar schaarste leidde tot prijsverhoging die stand hield. Dan veeboeren die een aanzienlijke kostenstijging ervaren en voor prijs power protesteren en organiseren. Betekent gezonde schakels hier de overproductie reduceren? Zoals in de US vee eerder ruimen en de productie verminderen tot de prijzen weer op een redelijk niveau komen?

 • agratax2

  We kunnen nee moeten de vraag stellen is Nederland bij machte door een productie beperking het prijsniveau op kostendekkende hoogte te krijgen? Of zou allen het goedkope buitenland maar lachen en hun omzet zien stijgen?

 • joannes

  Agritax1 welk goedkope buitenland? bij een zelfvoorzieningsgraad van 270% zijn we eerder een bedreiging voor de buitenlandse boeren dan dat zij een bedreiging zijn voor ons. Wanneer de ¨overschotten¨ de wereld marktprijs bepalen ook in Europa zijn de Nederlanders voor een belangrijk deel verantwoodelijk voor de (te) lage prijs. Het buitenland is goedkoop omdat wij daar ook producten dumpen!

 • HvdR

  Het fenomeen zelfvoorzieningsgraad van 270% zegt op zich natuurlijk nix over de kostprijs, Joannes. En verder bepaalt die boer ook helemaal niet de prijs van het eindproduct, want dat doet de hele keten met elkaar. De lage lonen landen met hun toenemende automatisering hebben dan internationaal de marktmacht zolang ze niet gehinderd worden door tariefmuren. Zo simpel is het eigenlijk.
  Het dumpen van restproducten met exportsubsidies is natuurlijk verwerpelijk en slecht voor de producent aldaar, maar weer goed voor de consument, omdat die nu meer eenheden voor z'n geld kan kopen.

 • John*

  schuif de grens van nederland 100 km naar het westen, 300 km naar het oosten en en 500 km naar het zuiden en de zelfvoorzieningsgraad is in een keer 100%. Breng is een varkentje van westen van rusland naar het oosten van rusland.. in de eu kennen we geen grenzen meer!

 • a vossen

  Bij een te lage prijs proberen wij boeren steeds opnieuw het aanbod te verhogen. De keten vindt dit geweldig, waarom iets veranderen?

 • HvdR

  a vossen, in een vrije markt zonder steunmaatregelen moet je uiteindelijk krimp van het aanbod krijgen. Waar we acuut van af moeten is het steunen van een verliesgevende sector. Produceer dan niets maar noem het landschapsonderhoud en betaal daar dan als samenleving een eerlijke prijs voor, dan ben je ook maatschappelijk verantwoord bezig en is het meer dan puur het handje ophouden, dus ook goed voor je ego.

 • W Geverink

  @HvdR. Je hebt gelijk. Maar wat doe je er aan als de Rabo en anderen een geldinfuus blijft steken in technisch dode bedrijven.

 • joannes

  HvdR. met die 270% zetten we naast de buitenlandse producenten ook ons eigen productiesysteem onder prijsdruk. We zijn zelf schuld aan de te lage opbrengst prijzen door overproductie! Voornamelijk de schaal vergroters! Deze breiden niet uit in het ritme van de bedrijven die stoppen door bedrijfs beëindiging.

 • HvdR

  Geverink, als banken verliesgevende bedrijven blijven financieren doen ze dat in de wetenschap dat het rijk die bedrijven overeind houdt. Zodra die overheidssteun wegvalt zal ook de bank zich terugtrekken en hebben we weer een echte eerlijke open markt.

 • HvdR

  joannes, schaalvergroting is het gevolg van sanering van kleine bedrijven. Het totale areaal krimpt eerder. Schaalvergroting is toch HET antwoord op de kleinere marges? Je kunt het megabedrijf dus niet verantwoordelijk houden voor de huidige overproductie. Degene die daar wellicht wel verantwoordelijk voor is is juist de overheid, met z'n steunmaatregelen, die verliesgevende bedrijven op de been houdt.

 • John*

  schaalverIngroting is het gevolg van tecnische vooruitgang. Door goed ingerichte bedrijven, 100% automatisering, en makkelijk producerende dieren is het tegenwoordig mogelijk om als boer 2 keer zoveel dieren te houden als zeg maar 15 jaar geleden in dezelfde tijd. De kostprijs op deze bedrijven ligt dan ook lager. arbeidskosten liggen op ongeveer 7 euro / big bij een klein bedrijf en op 4,5 euro op een opgeschaald bedrijf . Van deze 2,5 euro verschil kan al 500 euro per zeugenplaats extra gefinanciert worden. Daarnaast zijn er nog de hogere opbrengstprijzen en lagere voerkosten. Dit is ook ongeveer 2,5 euro/big. en betekent nog eens 500 euro extra financieringsruimte. Waar een klein bedrijf het met het financiering van 1500 alles net gedraaid krijgt. Krijgt een opgeschaald bedrijf het bij 2500 euro financiering pas moeilijk. Deze 1000 euro ruimte is hard nodig om aan alle eisen voor 2013 te voldoen. Het is dus gewoon hollen of stilstaan.

 • John*

  schaalverIngroting is het gevolg van tecnische vooruitgang. Door goed ingerichte bedrijven, 100% automatisering, en makkelijk producerende dieren is het tegenwoordig mogelijk om als boer 2 keer zoveel dieren te houden als zeg maar 15 jaar geleden in dezelfde tijd. De kostprijs op deze bedrijven ligt dan ook lager. arbeidskosten liggen op ongeveer 7 euro / big bij een klein bedrijf en op 4,5 euro op een opgeschaald bedrijf . Van deze 2,5 euro verschil kan al 500 euro per zeugenplaats extra gefinanciert worden. Daarnaast zijn er nog de hogere opbrengstprijzen en lagere voerkosten. Dit is ook ongeveer 2,5 euro/big. en betekent nog eens 500 euro extra financieringsruimte. Waar een klein bedrijf het met het financiering van 1500 alles net gedraaid krijgt. Krijgt een opgeschaald bedrijf het bij 2500 euro financiering pas moeilijk. Deze 1000 euro ruimte is hard nodig om aan alle eisen voor 2013 te voldoen. Het is dus gewoon hollen of stilstaan.

 • joannes

  John* en HvdR het is mij hartstikke duidelijk dat er geld te verdienen is met schaal, zelfs met de huidige lage prijzen. Dat is mogelijk dankzij het feit dat er een professionele infrastructuur is die de grondstof, melk of vlees, uitstekend kan verwaarden op net iets minder dan de gemiddelde kostprijs. Diegene die efficient draaien verdienen, diegene die minder efficient draaien verliezen. Doordat de infrastructuur, verwerking + export+ transport, zich aanpast aan het volume en net iets achterloopt op de volume uitbreiding in de sector zijn we gegroeid naar 250% zelfvoorzienings graad. Net iets achterloopt omdat ook de infrastructuur moet investeren voor capaciteit en zekerheid wil voor dat men risico´s met capex neemt. De productie uitbreiding is dus stuwend en altijd gedwongen marginaal te verdienen. Het nadeel van deze structuur is dat er die altijd de minst productieve bedrijven versnelt in de verliezen drukt. Deze methode kan je een innovatieve ondernemers structuur noemen maar wanneer je de sociale consequenties erbij betrek is het eigenlijk heel asociaal om ten koste van diegene, die bij hebben gedragen aan die uitstekende infrastruktuur, de markt uit te drukken. Men zou gezamelijk eerst de verkoop moeten regelen, alvorens te produceren en daarmee een voldoende beloning voor de grondstoffen productie te ontvangen. Kortom productie capaciteit coördinatie om de lage marges te verbeteren en wat socialer met elkaar om te gaan.

 • politiek

  De Nederlandse Agro sector denkt nog veel te veel in Bulk. Massa dus. Kwaliteit is ondergeschikt. Daarna probeert men met deze massa te concurreren op de wereldmarkt. Zoalng als men zo blijft denken zullen de bedrijven om blijven vallen in Nederland. Zodra men bereid is om kwaliteit te leveren komt men de producten wel halen. Je bespaart dan ook nog eens op afleveringskosten !!

 • HvdR

  Joannes, wat jij beoogt met 'gezamelijk eerst de verkoop moeten regelen, alvorens te produceren en daarmee een voldoende beloning voor de grondstoffen productie te ontvangen.'
  Dan doen onze coöperaties, afzetorganisaties en handelshuizen toch al? Als dat concept niet meer werkt waarom dan niet concluderen dat we deze productie maar beter aan een lagelonenland kunnen overlaten? Net zoals we dat met de textiel hebben gedaan.
  En 'politiek' als we kiezen voor een kwaliteitsproduct, maar het is te duur zal het ook nauwelijks verkopen, omdat de consument nog steeds voor het goedkoopste gaat, dus bulk.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.