Redactieblog

42 reacties

Lutz en de Landbouw

Over vier weken hebben we gestemd. Op wie? Op Lutz Jacobi van de Partij van de Arbeid?

"Geen sprake van", zegt Hanna meteen. "Die leeft nog helemaal in het verleden. Als ik haar zie denk ik aan oude prenten waar de boerin de kippen voert en de boer het paard ment. En niet omdat ze er ook een beetje zo uitziet, maar om wat ze zegt over de Landbouw. Dat is terug in de tijd, zonder een toekomst te bieden".

Ik had een ander beeld. De boerendochter, die met beide benen op de grond staat. Boerengrond. Haar uiterlijk vind ik onbelangrijk. Het gaat om wat ze zegt. De inhoud is belangrijker dan de verpakking.

"Die inhoud wordt je niet goed van,"reageert Hanna fel. "Ze wil naar een duurzame, multifunctionele landbouw. Liefst biologisch. Met allerhande keurmerken en dan natuurlijk de onvermijdelijke streekproducten. Het lijstje wordt nog aangevuld met kwaliteitsproducten, natuurwaarden beschermen, innovatie en nog een paar. Het moeten ook vooral gezinsbedrijven zijn en geen fabrieken, zoals zij dat noemt. Maar ze vergeet één ding."

"Wat dan?" Ik kijk haar vragend aan.

"Ze zegt niet waar het geld voor deze producten vandaan moet komen. Ze vergeet dat de consument in de supermarkt vooral kijkt naar de laagste prijs. Niet voor niets is de markt voor biologische producten nog steeds een nichemarkt. De consument bepaalt wat wij produceren. Niet mevrouw Lutz Jacobi en haar PvdA. En diezelfde partij wil ook nog de subsidies afschaffen in Europa. 'We houden niet van het rondpompen van subsidies', zegt mevrouw Jacobi. Ze weet niet waar ze het over heeft."

"Ze zegt ook dat het geld niet eerst naar Brussel moet, maar dat de Nederlandse regering dat geld best zelf kan besteden. Daar zit toch ook wel wat in", bedenk ik.

"Aan m'n hoela", zegt Hanna. "Denk je echt dat de Nederlandse regering en dan speciaal de PvdA, maar ook de SP dat geld aan de boeren besteedt? Ik verzeker je: dat wordt allemaal natuur en milieu. En boeren verdwijnen. Uit pure armoede."

Hanna kan best eens gelijk hebben. Brussel is wat dit betreft zekerder.

Laatste reacties

 • joannes

  Wanneer ik al dat algemene geklaag over Brussel en Subsidies hoor vraag ik me af of iemand zich wel een afvraagt bij wie deze ¨regelingen¨ van steungelden in de agrarische wereld terecht komen. Ik weet zeker dat bij het hardwerkende gezins bedrijf wat de eindjes bij elkaar knoopt met de schrale opbrengst prijzen niet veel ontvangen wordt. Misschien dat ze net niet kopje ondergaan omdat er wat boter in interventie opslag wordt genomen. Nee het leeuwendeel van al die subsidies onder de noemer agrarisch vallen op ¨Projecten¨ (Duurzaamheid, Millieu, Natuur, Diervriendelijkheid,Mest, etc,) Allemaal politieke idealen en ideeën die gesteund worden. Diegene die daarvan profiteren zijn ¨Agrariers¨die ¨weten¨ hoe ze moeten ondernemen. Zij huren ¨Project bureaus¨ in die ingangen hebben bij politicie en universiteit en plannen inovatieve agrische verbeteringen! Wanneer bovenstaand waar is zou de oplossing van Jacobi nog niet zo gek zijn omdat gezinsbedrijven vandaag niet en na de verkiezingen niet ¨profiteren¨ van de agrarische pot geld. Diegen die profiteren zijn de ondernemers die in hun vlag ondernemerschap zonder subsidie schrijven maar er stil van genieten terwijl het er nog is! En..... hun collega, gezinsbedrijven, met ¨steun¨ van de regering uit de markt drukken! Jacobi geeft dan misschien onbedoeld toch meer steun (maar zonder geld) aan de gezins bedrijven!

 • Mozes

  Wat Jacobi ook beweert, de primaire taak van de boer is voedsel produceren. De boer kan hierbij niets anders dan luisteren naar de markt. De markt (consument/supermarkt) vraagt tot nu toe niets anders dan fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs. Als de samenleving of politiek wil dat het voedsel ook aan andere waarden moet voldoen moet men een systeem bedenken waarmee dit gerealiseerd kan worden. Dit ontbreekt tot nog toe bij alle politieke partijen. Van de maatschappelijke organisaties is alleen Wakker Dier de laatste tijd bezig een stap in de goede richting te zetten.

 • HvdR

  Mozes, de samenleving of politiek wil kennelijk niet dat het voedsel ook aan andere waarden moet voldoen dan wat het bulkproduct levert. Gewoon omdat de grootste omzet nog steeds in die bulk zit. De boer luistert prima naar de markt. Er is maar een norm die bepaalt hoe er geproduceerd wordt en dat is de omzet bij de super. Alle ideologische praatjes van Wakker Dier of noem al die moralistische milieuclubjes maar op ten spijt. Wat zij doen is met valse voorlichting de consument steeds weer op het verkeerde been zetten.

 • B bob

  Je kan het niet vergelijken maar als je een Veehouder even ziet als een producent . Bij Volkswagen maken ze een ander product maar moeten ze elk jaar weer een ander model bouwen om hun klanten tevreden te houden. Dan komt ook de EU met milieueisen en moet ook de motor aangepast worden. Dat kost honderden miljoenen euro's . Vervolgens gaan ze dus niet net als de Nederlandse Land en Tuinbouwers aan iedereen die aan de deur staat hun product verkopen maar houden het volledig in eigen Hand. Via de dealers is een Auto te koop voor de prijs die de fabriek vaststeld en als hij te duur is ga je toch in een dacia rijden .

 • B bob

  Ga dus niet van de overheid eisen dat ze de eigen verantwoording van de Voedingsproducent gaan structureren omdat die zelf voor gemak gaat . Een Boer met een webwinkel verdient veel meer dan een Boer die alleen maar aan de tussenhandel levert.

 • joannes

  B bob met dat verschil dat veehouders in vergelijking met die ¨Volkswagen¨ geen consumenten producten produceren maar grondstoffen die als commodities verhandeld worden over de wereld wanneer ze niet in de directe omgeving bewerkt in lokale producten verwerkt worden. (De Nederlandse Yoghurt is in Frankrijk niet te koop). De pricing power die wenst is alleen daar waar je met specifieke producten toegevoegde waarde kan creeëren. Bij 270% zelfvoorzienings graad heeft de Nederlandse agro ( melk,varkens,kip) zich gespecialiseerd in kwaliteits commodities /grondstoffen.

 • agratax2

  mozes. Uitgaande van de consument bepaalt wat de boer produceert en voor welke prijs is leuk bedacht. Maar als links aan de macht komt, bepaalt de consument dat er meer natuur moet komen ten koste van de boeren. Of de kiezer kies op verkeerde gronden op deze natuurkliek en heeft uit eindelijk zichzelf bij de poot. Tot nu toe wordt de boer nog uitgekocht voor natuur productie, misschien wordt hij voor natuur beleving betaalt als de consument / kiezer het menens is met MEER natuur en terug naar knuffel varkens. Wie weet bouwt links en dam om Nederland om goedkope producten buiten de deur te houden. Deze dam is toch nodig bij de door hen gepredikte zeespiegel stijging.

 • B bob

  Jullie leven niet op een afgelegen eiland Agratax1 Nederland afzonderen van de rest van de wereld kan als je het volledig als Zwitserland aanpakt. Nergens meer bijhoren en zoveel mogelijk vreemd kapitaal buiten de duur ( wel zwart geld stallen bij de banken ) . Ga dat maar eens uitvoeren. We zijn als bevolking te veel verdeeld dus moeten we de mensenrechten eerst afschaffen en een dictator zoeken die dit land wel naar de afgrond wil leiden.

 • HvdR

  agratax1, de consument kiest steeds voor de bulk. De (links of rechtse) burger is een heel andere, want die praat zus of zo en op het moment dat die burger in de super staat is het ineens de consument en kiest ze alsnog voor het goedkoopste. Die 2 begrippen dien je dus gescheiden te houden.
  En natuur zal nooit een waarde in het economisch verkeer krijgen, dus uiteindelijk kost het dus altijd geld (lees: brengt nix op voor de schatkist) en het wordt tijd dat de naïeve (linkse) kiezer dat eens in gaat zien.

 • Mozes

  De vergelijking met Volkswagen klopt niet. Als ik de gang van zaken in de landbouw mag vergelijken met een autoproducent komt dit op het volgende neer: de linkse politiek eist van een Nederlandse autoproducent dat de motor aan hogere milieueisen moet voldoen. De garagehouders houden echter de vrijheid om auto's te verkopen die niet aan die milieueisen voldoen en goedkoper zijn. De klant kiest voor de laagste prijs. De garagehouder haalt goedkopere auto's uit het buitenland die niet aan die milieueisen voldoen. De Nederlandse autofabriek kan vervolgens de deuren sluiten.
  Als het om auto's gaat zal niemand in de politiek zo gek zijn om op deze manier milieueisen te stellen aan auto's. Ze zullen de eis neer leggen bij de garagehouder. Hij mag alleen nog auto's verkopen die aan de gestelde milieueisen voldoen. Verkoop van andere auto's is verboden.

  Het probleem met al die mooie duurzaamheids en dierwelzijnsdoelen is dat een markteconomisch realisatieplan ontbreekt. Ook bij Jacobi ontbreekt dit net als bij alle andere politici. Dit wekt bij mij steeds meer het vermoeden dat ze het helemaal niet echt menen.

 • B bob

  HvdR, Het is misschien een schok maar hier in The USA zijn al heel veel dingen in de supermart volledig USDA Organic en zo goed als alle verse waren zijn al net zo duur als de GGO waren. Het blijkt dat het gewoon goedkoper is om biologisch te werken aangezien je zelf je zaaigoed kan produceren en je bent niet verplicht om zware onkruidverdelgers en pesticiden te kopen. Ik kocht vorige week verschillende groente en merkte dat het Biologische spullen waren en dat stond echt heel klein op het etiket. Veel Akkerbouwers presteren beter dan hun chemical brothers en hebben het echt riant. Nee zo goed in de achterhaalde reguliere en door de mand gevallen mon-satan troep niet voor de omzet.
  Als de Consument voor goedkoop blijft gaan zal al snel de Biologische lokale waar het beste verkopen in Nederland als ik zo lees hoeveel beter de oogst is bij deze sector.(Bijv. een van nature schimmelbestendige aardappel in de flevopolder) Doordat er lage transportkosten zijn en veel Producenten gaan kiezen voor leveren met maximaal 1 tussenschakel kun je als reguliere Boer wel inpakken. De biovergister is geduldig!

 • B bob

  Ik vergelijk de Boer overgens niet met die autobouwer maar gebruik deze producent om aan te geven hoe de boer zou kunnen handelen. Volkswagen koopt bij verschillende andere merken onderdelen en levert ook aan een aantal collega's. Een boer kan kiezen om zoveel mogelijk in eigen beheer zijn grondstoffen tot Eindproduct te verwerken. Kaas en yoghurt maken is eenvoudig uit te besteden aan zelfstandige zuivelfabriekjes.

 • HvdR

  B Bob, je schetst continu een tweestrijd tussen biologisch en GGO. Ik kan je vertellen dat de gangbare land en tuinbouw in NL geheel GGO-vrij is, want dat is in de EU nog helemaal niet toegestaan.
  Biologisch is natuurlijk alleen goedkoper als er een overschot weggewerkt dient te worden, omdat de opbrengsten achterblijven en teeltkosten hoger liggen. Oogsten mislukken ook erg vaak. Laat je dus nix wijsmaken, Bob. Praat eens met buren van die biologische telers en je komt het echte verhaal te weten.

 • Mozes

  Ik begrijp uit de reactie van B bob dat duurzaam alleen gekocht wordt als het aangeboden wordt tegen de prijs van kiloknallers en megastallenwinkelmerken.
  Dit zet de hele verduurzaming op slot.

 • B bob

  HvdR, In The USA is het begrip regulier niet bekent bij de bevolking. Hier heb je normaal en GGO voeding aangezien de reguliere boer zoals jullie die kennen allang een van deze kanten heeft gekozen. Dat gaat in the EU ook gebeuren maar de verstandige Boeren kiezen voor zo duurzaam mogelijk.
  judas ,je kan natuurlijk gewoon al mijn woorden blijven verdraaien als je daar zin in hebt. Daardoor zullen de intelligente lezers jouw reactie's niet echt serieus nemen. Er komt gewoon een gezonde marktwerking en een Ondernemer kan kiezen voor een Supermarkt alla Marqt waar gewoon niet met zijn hoogwaardige product gestunt wordt. (Daar komen er immers enorm veel van in de nabije toekomst) Het stunten zal in de supermarkt plaats vinden die vervuilde laagwaardige troep uit israel laat invliegen. Aan de Sheeples de keuze tussen een gezond lichaam of een resistentie voor antibiotica voor de zelfde prijs .

 • B bob

  Zorgverzekeraars kunnen nog een beetje sturen door het eigen risico te verhogen als je aantoonbaar slechte voeding naar binnen werkt . Dat is al vele jaren het geval in dit land en als je het te bont maakt helpen ze je helemaal niet meer als je iets gaat mankeren. Is het niet bij jullie dat ze voor het eerst geen medicatie meer geven aan een groep patienten ongeacht de financieele draagkracht (ziekte van Pompe) ? Hier discrimineren ze gelukkig en zijn de zwakkere in de maatschappy het haasje . Dat is de beste manier om de bloedlijnen gezond te laten. Natuurlijke selectie rules!

 • politiek

  Ontzettend veel complimenten lees ik hier voor de linkse Lutz. Vergeet niet dat je met de huidige bulk,massa productie , die volgens Mozes vanwege economie aan de allerlaagste eisen milieu en gezondheid moet blijven voldoen om te kunnen verkopen. Tevens wordt dit systeem gedreven door subsudies( Brussel) en nog een beetje in de been gehouden door soepelere regels als het buitenland. Export van die agrarische producten ( vlees en melk) kan alleen maar tegen de laagste prijs en kwaliteit lees ik regelmatig. En dan is de consument ook nog de boosdoener. Het is dus eigenlijk heel simpel. Import graan en subsidies (Brussel) maakt tesamen vlees en melk tegen de laagste kwaliteit want anders is er geen markt meer.

 • B bob

  Goed onder worden gebracht Politiek !!

 • Mozes

  Politiek, u hebt mijn reactie niet goed gelezen. Ik heb in reactie # 2 duidelijk gezegd dat het koopgedrag van de consument gericht is op de hoogste FYSIEKE kwaliteit tegen de laagste prijs. Dat is wat de boer dan ook levert. Het gevolg is dat de ethische kwaliteit in het gedrang kan komen. Ter vergelijking: kleren die in het buitenland zijn gemaakt met kinderarbeid hoeven niet slechter te zijn dan kleren die op een normale manier gemaakt zijn. De ethische/morele kwaliteit is natuurlijk wel slecht.

  Vanuit politiek en samenleving wordt steeds geroepen om meer duurzaamheid en dierwelzijn maar in de markt is daar vrijwel geen ruimte voor. Ik ben voorstander van meer aandacht voor duurzaamheid en dierwelzijn maar ben mij er van bewust dat hier alleen uitvoering aan gegeven kan worden wanneer er een serieus marktrealisatieplan komt.

 • Mozes

  Jacobi weet ook wel dat de boer met al die eisen die zij wil stellen geen droog brood kan verdienen. Daarom heeft ze het ook over 'multifunctionele landbouw'. De boer moet voedsel produceren op een manier waarmee hij nooit een inkomen kan verdienen en moet er dan wat bij gaan doen. Een kampeerboerderij? Daar is al een overaanbod van. Eigen zuivelboerderij? Die zijn er ook al overal en nieuwe zuivelboerderijen zullen elkaar verdringen. Zorgboerderijen zijn er ook al teveel net als kinderdagverblijfboerderijen. De enigste mogelijkheid die overblijft is dat de boer Hanna buiten de deur laat werken.

 • B bob

  Alleen in de hoofden van Nederlandse reguliere Boeren is te weinig ruimte voor Duurzaam en Dierwelzijn Mozes. De ruimte laten jullie vrij voor de bewuste Buitenlandse collega's als je niet omschakeld naar een realistische manier van produceren.

 • politiek

  Mozes , u noemt een behoorlijk aantal dingen op # 20 , die de boer erbij moet gaan doen om een inkomen te behalen. Hopenlijk mag Hanna die u vernoemd het op een eerlijke manier verdienen. Eigenlijk dus van armoede er dingen bij gaan doen. Mozes , dat geeft je niet het recht om er ,,dingen,, bij te gaan doen die gewoon verboden zijn , slecht voor de voedselkwaliteit en slecht voor de volksgezondheid. Is het niet diep triest als men al over structurele karakters praten hierin ?.

 • Mozes

  B Bob, u gaat er steeds van uit dat er te weinig aanbod is. FrieslandCampina brengt de boerenlandzuivel op markt. Dit is biologische melk maar dat gegeven wordt bewust achtergehouden. Alleen in de kleine lettertjes wordt het vermeld. Als prominent vermeld wordt dat deze melk biologisch is willen consumenten het niet meer kopen! De reden is dat biologisch geassocieerd wordt met slechte kwaliteit zoals wormaardige appels.

 • Mozes

  Politiek in een andere discussie heeft Drikhend u herhaaldelijk gevraagd de aanwijzingen die u hebt naar buiten te brengen. Wanneer komt u daarmee? Als u de aanwijzingen niet naar buiten brengt bent u zelf schuldig aan het voortbestaan van de verboden situatie. Dan bent u zelf de grootste crimineel.

 • politiek

  Als je in de supermarkt staat om biologische appeltjes te kopen en de wormen geven je gezamelijk een knipoogje , dan kan ik begrijpen dat de teler zijn vak niet beheerst. Als dat ook zo is met biologische melk zoals Mozes aangeeft van FrieslandCampina, dan heeft FrieslandCampina en zijn leveranvcier nog een hele uitdaging voor de boeg.

 • politiek

  Beste Mozes. In antwoord op # 24. Dat ligt allemaal al bij Productschap, Ministerie, en de Europese Gemeenschap van Volksgezondheid en Consumentenbescherming. De feiten worden niet ontkend, sterker nog men spreekt dus van die vaste structuren. Omdat het economisch en/of financieel belang van de Staat erbij in het geding is gaat het allemaal wat traag. Dat stoort mij ook. Sterker nog juist omdat economisch en financieel belang van de Staat in het geding is , wil men (nog) niets zeggen. Zoals gezegd spoedig hoort u meer.

 • B bob

  Boerenlandzuivel is niet openlijk biologisch omdat zo de SKAL kosten niet verrekend hoeven te worden net als bij ARLA producten. Het fabeltje dat er wormen in Biologische alleps zitten is erg hardnekkig omdat vroeger in de appels die je in de eigen achtertuin wel eens een worm huisveste . Het geeft aan dat Mozes nog echt in een ver verleden leeft.
  Politiek , laat je niet uit de kast lokken ! Ik heb er vertrouwen in dat je met schokkende gegevens komt . Waarom moest bleker onlangs voor de rechter gesleept worden omdat hij een openbaar onderzoek niet wilde publiseren ? Omdat dat schadelijk was voor de reguliere boer ?

 • Aad Baars

  Hoi B Bob, Mozes heeft toch Judas trekjes ! Hij doelt op de vermelding 100% natuurlijk op de verpakking . Dat is een volledig inhoudsloze term die veel consumenten de indruk geeft dat het een Biologisch product is . Dat doet Arla ook heel goed. eerst alleen met Biologisch in de openbaarheid treden en dan stiekem overgaan op list en bedrog . Deze twee zuivelgiganten hebben een groeiende groep Biologische melkveehouders en de afzet is hoger dan de productie.

 • politiek

  Sorry hoor, nu begin ik ook te twijfelen. Heeft die term 100 % natuurlijk betrekking op de verpakking of op de inhoud. Wie helpt me even.

 • B bob

  Ik ben bang dat baars gelijk heeft Politiek. De inhoud is gewoon regulier !

 • Mozes

  Een tijd terug stond bij ons in de plaatselijke krant een artikel over een promotie onderzoek waaruit bleek dat de claim ' biologisch ' een negatief koopsentiment veroorzaakt bij consumenten.

 • Mozes

  Wat betreft de boerenlandzuivel daar staat het Skal logo wel op vermeld.

 • B bob

  Mozes, je kan de Sheeples als reclameindustrie echt wijs maken dat een rood balletje eigenlijk een blauw driehoekje is. Zeker de lokale krant is afhankelijk van de reclameinkomsten van de voedingsindustrie. De Reguliere sector ziet zijn markt instorten en is nu krampachtig bezig met een tegenoffencief . Reken maar dat dat promotie önderzoek'gedaan is door een fictief bureau . Biologisch is alleen maar schrikbarend aan het groeien . Dat is een vloedgolf die vanuit de rest van de EU de reguliere sector de Noordzee in zal spoelen. Samen met de satanisten van de WUR en monsatan.

 • Aad Baars

  Sorry Mozes, ik was op het verkeerde been gezet doordat ik bij de buren op een pak boerenlandvla had gekeken en daar stond echt geen skallogo op. Met keek ik naar aanleiding van jou reactie op de website en zag dat de rest van de boerenland zuivel wel van Biologische melk is gemaakt. Zelf koop ik nooit verpakte voeding aangezien ik zelf veel producten teel .
  Ik denk dat het goed is dat ze niet duidelijk op de verpakking zetten dat het biologisch is aangezien de Consumenten die deze lijn keizen voor de smaak ( die is bij Biologisch altijd beter) stiekem iets eten dat goed is voor hun lichaam. Dat Biologisch een slecht verkoopargument is merk ik persoonlijk nooit aangezien ik de Biologische groente niet aan kan slepen in mijn Groentehalletje. Kon eens een snijboon proeven als je in Pijnacker bent . dan weet je wat ik bedoel !

 • Mozes

  Aad Baars, ik heb niets tegen biologisch. Terwijl ik zelf een regulier melkveebedrijf heb koop ik altijd boerenland karnemelk in de winkel omdat dit van FrieslandCampina is. De andere karnemelk is van het winkelmerk of van Arla.

  In de denkwereld van radicalen bestaan geen tegenstellingen. Alles wat men belangrijk vindt ligt in dezelfde richting. Dier-welzijn, milieu, voedselveiligheid en betaalbaarheid het gaat allemaal samen. De rode draad in de verhaaltjes van radicalen is steeds het ontkennen van tegenstellingen. Leven in de wereld van de radicalen lijkt mij heerlijk. Nooit moeilijke keuzes, nooit onmogelijkheid, nooit compromis.
  De laatste tijd begint bij een groeiend deel van de politiek en bevolking door te dringen dat er wel degelijk tegenstellingen zijn. Biogas versus voedselschaarste, vrije uitloop kippen versus vogelgriep, de financiële crisis en achteruitgang in koopkracht versus betaalbaarheid van voedsel. Dit zal onvermijdelijk een stempel drukken op het beleid. Ik heb al eerder opgemerkt dat ik voorstander ben van aandacht voor dier-welzijn en duurzaamheid. Maar er zijn in de samenleving vele andere belangen waar het mee gecombineerd moet worden. Dit is complex en voor leken nauwelijks te volgen.

 • agratax2

  Ik probeer duidelijk te maken Lutz haar ideeën alleen maar uitvoerbaar zijn als we de nederlandse genzen sluiten voor import of op zijn minst import belasting heffen op voedingsmiddelen en veevoer om zo de inlandse prijs en de wereldprijs gelijk te trekken. onuitvoerbaar zolang de wereld bevolking zijn geloof in vrije wereld handel niet wil inruilen voor een meer regionale (vergelijkbare kostprijs) vrijhandel. Mevr. Lutz verkoopt dus een utopi die geen kans maakt.

 • Mozes

  Beste agratax1, ik heb al wel een redelijk vermoeden hoe het beleid er uit zal zien ook als we een volledig linkse regering zouden krijgen. Er is financiële crisis en koopkracht staat onder druk, dus hogere voedingsprijzen zijn niet aanvaartbaar. De inkomsten uit de export en werkgelegenheid die dit oplevert kan men niet missen. Toch wil men een krachtig groen gezicht laten zien. Dit kan men via schijnbeleid en symboolpolitiek. De groenlinkse staatssecretaris van landbouw zal bv de omschakeling naar biologische landbouw gaan stimuleren. Dit doet het goed bij brede lagen van de bevolking want die hebben toch niet in de gaten dat het knelpunt niet ligt bij de productie maar bij de afzet. De specifiek linkse kiezers hebben dit nog minder in de gaten.

 • B bob

  Mozes, Het knelpunt zit in de manier waarop de reguliere Boer zich in de hoek laat zetten door de verwerkende industrie. De Biologische boer maakt zelf zijn prijs omdat hij een riante markt bedient zonder noemenswaardige concurentie vanuit de landen die de de reguliere sector het brood uit de mond stoten.
  Een staatsecretaris/minister van land en tuinbouw die zich inzet voor de Biologische (normale) sector zou zijn/haar tijd ver vooruit zijn en later als held herdacht worden !

 • Mozes

  In Duitsland hebben ze al eens een minister van landbouw gehad die van die Grunen kwam. Ze heeft inderdaad de omschakeling naar biologisch gestimuleerd. Later bleek er geen afzet te zijn en zijn veel boeren weer terug gegaan naar regulier.

 • B bob

  Bullshit Mozes! Totale onzinnige roddels . Waarom zou jij hier op een Website voor Nederlandse Land en Tuinbouwers deze anti Biologische propoganda verspreiden ? Weet je zeker dat je wel ter goede trouw bent ? Hoeveel Boeren zullen geloven dat de Duitse Biologische markt niet enorm groot aan het worden is ? Groen is hip en zelfs rechts zal dit in hun verkiezingsprogramma laten blijken.

 • HvdR

  B bob, wat praat je toch weer een onzin met `De Biologische boer maakt zelf zijn prijs omdat hij een riante markt bedient zonder noemenswaardige concurentie`
  Ook de ´biologische´ boer moet maar afwachten welke prijs de markt voor hun product op gaat leveren net zoals de gangbare teler. Zij kunnen dus evenmin de markt dicteren. Als dat wel zo was was ik gisteren al omgeschakeld, duh!

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.