Commentaar

1750 x bekeken 8 reacties

Koester varkensprijs

Wat voor de een als muziek in de oren klinkt, bezorgt de ander hoofdpijn. De akkerbouwers profiteren van de droogte. De graanprijzen stijgen. Voor de dierhouders schiet de voerprijs omhoog. Uiterst beroerd in een (vakantie)periode dat de varkensprijs traditioneel zakt.

Maar niet nu, Vion verhoogde maandag in navolging van de Duitsers de vleesvarkensprijs met 10 cent naar €1,70 per kilo geslacht gewicht. Een hoogst ongebruikelijke ontwikkeling. Maar één keer eerder, in maart 2010, maakte de prijs zo'n sprong. Feit is dat de afzet dit jaar opeens beter loopt, en door vakanties slachterijen elders in Europa dicht zijn. Opmerkelijk is dat niemand precies kan aangeven of de varkensprijs nu stijgt omdat de vleesprijzen hoog zijn, of dat de onderdeelnoteringen stijgen als gevolg van de varkensnotering. Maakt het wat uit? De verwachting is dat het hoge prijsniveau nog enkele weken aanhoudt.

Het is goed nieuws voor de varkenshouders. Eindelijk komt er een moment om even naar adem te happen. De voerkosten worden nu betaald. De prijs is echter nog niet kostendekkend. Volgens het biggenprijzenschema is de kostprijs van een kilo varkensvlees voor de maand juli €1,90 per kilo.

Ook uit de koker van Rabobank komt opbeurend nieuws. De bank verwacht in de komende maanden een wereldwijde stabilisering van de varkensvleesprijzen. In 2013 daalt de wereldproductie, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Kortom, het zijn momenten om te koesteren voor de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • hertha

  Zullen we alle varkens aan de rabobank verkopen, de verwachtingsprijzen zijn daar altijd prima.(of houdt de rabobank zo de moet erin.)

 • varkenshouder1

  Het is allemaal speculeren Jan. 3 weken geleden was het vlees niet te verkopen en nu is het niet aan te halen. Wie weet het nog, niet de Rabo want die hebben er al te vaak naast gezeten. Het lijkt mij in een markt waar geen droog brood te verdienen is dat er geen forse uitbreiding plaatstvindt, eerder een krimp die ook de spermaboeren al aangeven. De forse uitbreidingen hebben al in een eerder stadium plaatsgevonden en ook de definitieve stoppers zijn al gestopt. Degene die de stoppersregeling aanvaarden gaan nog even door. Ook het buitenland krijgt nu na NL de kostprijsverhoging in welzijn en milieu op hun kiezen wat ook daar hetzelfde zal laten zien....

 • drientje

  Weer zo'n broodprofeet die ons een worst voor houd. Voor het gezinsbedrijf is de
  varkenshouderij simpel niet meer renderend, dus als je de mogelijkheid hebt om er uit ter stappen, direct doen.

 • Jonas Brabant

  Dus stabilisering van de varkensvleesprijzen dit jaar is opbeurend nieuws???? Laat me niet lachen, er moet een gigantische verhoging van de varkensvleesprijzen komen wil het renderend worden. De voerprijzen zullen de komende maanden ook nog gigantisch stijgen.

 • boerkebrabant

  eigenlijk moet je zulke onzin niet eens lezen, maar ja ik doe het ook

 • joannes

  Al die prijs informatie heeft waarde als je eriets mee kan doen! Een Zomer dipje is dan wel iets anders als een voerprijs stijging ivm de droogte. Ik denk dat de verwerkers bang worden dat ¨teveel¨ boeren zullen gaan stoppen met deze dreiging en daarom een behoorlijke verhoging inzetten om maar vooral voldoende varkens over te houden voor volgend jaar. In Engeland wordt er al over tekorten voor volgend jaar geschreven.

 • John*

  misschien beginnen ze het nu te snappen. vraag en aanbod balanceert op het randje. Als je ziet hiet hoe snel prijsdalingen ongedaan gemaakt worden. dan wordt het helemaal spannend als er volgend jaar nog eens 10% minder varkens zijn.

 • John*

  De grote hoop zeugen vertrekt trouwens pas in het eerste kwarteel 2013. Ik zie pas een echt tekort aan vleesvarkens in 2014.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.