Redactieblog

3 reacties

Kies voor de startende boer, Rabo

De halfjaarcijfers van de Rabo vallen tegen. Dertig procent minder winst. Vooral door afschrijving van verliezen in het buitenland. Honderden miljoenen. En natuurlijk ook in Nederland. Maar weinig in de tuinbouw en niet in de landbouw.

Rabo heeft onder de boeren een marktaandeel van 80 procent. Dat is veel. Dat beseft de Rabo ook.

Daarom verlegt ze de aandacht naar andere landen. Zoals de Verenigde Staten en Brazilië, waar de agrarische kredietportefeuille nog steeds groeit. Die groei wil de Rabo versterken. Ook wil men actiever worden op de Duitse markt.

Ondernemend, die Rabo. Maar het levert wel veel verlies op in het buitenland.

Die miljoenen kunnen beter naar de Nederlandse boer. Die krijgt door de veranderingen in beleid van Europa na 2015 te maken met zware tijden. De Rabo signaleert dat ook regelmatig. Soms maakt ze ons zelfs een beetje bang. En stelt ze extra regels aan de boer. Onlangs schreef ik nog dat de Rabo te veel macht krijgt. En 80 procent van de boeren krijgt er mee te maken.

Is het eigenlijk niet een beetje vreemd dat Rabo in het buitenland uitbreidt, veel geld moet afboeken, terwijl de boeren in ons land streng worden toegesproken? Zou een beetje meer aandacht voor eigen boerenklanten niet gewenst zijn?

Startende jonge boeren hebben het moeilijk. De Rabo zou een startersfonds voor deze groep moeten oprichten. De wortels liggen in de agrarische sector. Je zou kunnen spreken van een moreel recht dat de boeren hebben om meer van hun bank te mogen verwachten dan goede voorwaarden bij financiering.

Dan is een fonds voor jonge boeren een uitstekend middel. En zet de Rabo zich weer op de kaart als de bank die achter de boeren staat. Dat zal worden gewaardeerd.

Laatste reacties

 • haag

  Goed gesproken vergaderboer.Wij boerenmoeten door hogere opslagen het verlies weer goedmaken

 • John*

  jonge boeren moeten in korte tijd een hoop vermogen ophoesten voor een bedrijf wat in 30 jaar tijd opgebouwd is.

 • harrie weusthuis

  Laat ze zelf eerst alles maar eens goed op de rij zetten.
  Kunnen ze dan nog wel eens over de grens kijken.
  Die hebben ze bij mij al wel overschreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.