Commentaar

1115 x bekeken 4 reacties

Keerzijde van keurmerk

ZLTO-voorman Hans Huijbers vindt het zuur. Eén bericht over onderbetaling van werknemers in de champignonteelt en de hele bedrijfstak staat in de beklaagdenbank.

Zoals vorige week, de leiding van het Limburgse Prime Champ werd aangehouden op verdenking van uitbuiting van Poolse pluksters. De pluksters zouden worden onderbetaald, lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen. Ze moeten een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, eten en verzekeringen.

De suggestie dat 70 procent van de telers zich niet aan de afspraken houdt, is onterecht, meent Huijbers. De sector wordt bewust verkeerd neergezet. Er is in zijn ogen ook weinig begrip voor de telers. Ja, natuurlijk moeten zij zich aan de regels houden, maar hij begrijpt ook dat een ondernemer bij wie het water aan de lippen staat 'een wat bredere denklijn' hanteert. Hij zoekt meer de 'randjes van de regels op'.

Het zijn gevaarlijke uitspraken voor een voorman. Want wanneer staat het water aan de lippen, en wat zijn de 'randjes'. En is dit ook een vrijbrief aan andere sectoren die het even minder gaat?

Huijbers weet zelf ook dat het niet goed zit in de bedrijfstak. Niet voor niks is afgelopen jaar het ketenkeurmerk Fair Produce ingevoerd. Het keurmerk garandeert dat de telers zich aan de regels hebben gehouden. De gedachte is om hiermee oneerlijke concurrentie uit te sluiten. Maar je geeft meteen ook aan dat er misstanden in de sector zijn. Het is de keerzijde van een keurmerk. De champignonteelt staat hierin overigens  niet alleen. De tuinbouw, aspergeteelt; ook zij hebben een slechte naam. Terecht of onterecht, de beeldvorming is niet goed. En daar dragen uitspraken als die van Huijbers ook aan bij.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  als in duitsland geen minimumloon is, dus geen onderbetaling is, geld dit niet als oneerlijke concurentie?

 • van someren

  huibers vindt het blijkbaar de koeien in de wei belangrijker dan het uitbuiten van mensen

 • politiek

  Alles zijn dus zo,n beetje incidenten en dan ook nog begrijpelijk omdat er niets verdiend wordt. Dat nodigd inderdaad niet uit om allees correct te doen. Hebben labeltjes en sterretjes dan nog wel nut als er binnen de sector ZLTO zo gereageerd wordt op mensenbelangen. Voedselveilgheid/volksgezondheid zal dan ook wel ondergeschikt zijn en blijven.

 • B bob

  Goed opgemerkt Politiek. Wat als ze nu de autoverkoop slecht gaat gewoon ondeugdelijke rem en stuuronderdelen gaan monteren in Detroit . Dan is het over met GM aangezien er duizende doden vallen. Op het randje gaan lopen is het begin van frauderen. Laat ondernemers die tegen alle signalen in gewoon zijn productie blijft verhogen. Beter zet je gewoon een x per jaar de teeltruimte vol cannabis net als sommige Ondernemers die het in de glastuinbouw even niet redden.
  De rest van mijn reactie is ook niet relevant ;-P
  Wie herinnerd zich de tv spotjes van de pelsdierfokkers die de consument wilde vragen om steun? Ga in de uiterwaarde wonen omdat de grond spotgoedkoop is en je krijgt een flinke zak geld al er een beetje water over de drempel stroomt .

Of registreer je om te kunnen reageren.