Commentaar

15 reacties

Hoge graanprijs is een incident

2012 wordt graanjaar met goede prijs en uitstraling naar contractgewassen in 2013.

De tarweoogst startte vorige week in het hele land aarzelend. Na een eerste natte halve week droogden rijpe aren vanaf donderdag op. In de loop van de middag gingen hier en daar combines het land op, om vaak direct weer rechtsomkeert te maken. De korrel bleek toch nog niet droog en de combine reed met nog lege tank te diepe sporen.

Het zijn met de huidige hoge tarweprijzen (royaal over €200 per ton) andere afwegingen die de teler moet maken dan de afgelopen jaren. Met wisselvallig weer in het vooruitzicht moet hij anders afwegen welk vochtrisico hij neemt. Wachten op 15 procent vocht betekent deze grillige weken het risico lopen dat je een tijd niet het land op kunt. Met alle risico van kwaliteits- en soms kiloverlies van dien. Het zijn duurdere kilo's dan afgelopen jaren, wat een argument moet zijn om eerder dan normaal toch maar droogkosten te accepteren. Per saldo kan dat nu beter uitpakken dan wachten.

Een uitstapje naar de VS is op zijn plaats. In de Corn Belt, de belangrijke graanprijsopdrijver wereldwijd, is het rampzalig droog. Naast alle dramatische beelden van de droogte zijn er ook korrelmaistelers die een topjaar beleven. Tegenover boeren met minder dan 600 kilo mais per hectare – 7 procent van de telers, blijkt uit een enquête – staan telers in diezelfde Corn Belt die 13 ton van een hectare halen. Die komen op een bruto-graanopbrengst boven €3.000 per hectare.

Ook in Nederland gaat de goede graanprijs gepaard met een goede gemiddelde opbrengst. Het goede graanjaar 2012 dat daarvan het resultaat is, begint zich ook al breder te manifesteren. Twee graszaadbedrijven verhoogden al hun prijzen voor oogstjaar 2013. Prijzen voor andere contractgewassen zullen volgen.

Het is wel goed om te bedenken dat de hoge graanprijzen een incidentele oorzaak hebben: de droogte.

Dat de wereldwijde vraag op termijn ook structureel zal aantrekken ligt in de rede, maar dit staat voor 2013 niet vast.

Laatste reacties

 • de krol

  Ter info, in het verre limburg is de graanoogst afgelopen wekend op zijn einde gelopen. Op de meeste percelen hier is geen sprietje meer te vinden.

 • schoenmakers1

  hoezo hoge graanprijzen, is het niet dat in de jaren 80 de prijs hetzelfde was, en dan wordt na 30 jaar inflatie genoemd dat de prijzen nu hoog zijn, wat een onzin

 • suiker12

  helemaal met schoenmakers1 eens !!

 • a vossen

  Hoge graanprijzen zijn geen incident. De voorraden zijn zodanig, dat elk incident een prijsstijging veroorzaakt.Goed voor de akkerbouwers, minder voor de voedingsindustrie. mag wel eens.

 • HvdR

  De 'hoge' graanprijzen van nu zijn in vergelijking met 1970, toen tarwe nog 50 gulden cent/kg = 227 euro per ton deed natuurlijk een lachertje. Met de inflatie en teeltkostenstijging verdisconteerd zou de prijs m.i. minstens 300-400 euro per ton moeten bedragen om een vergelijking mogelijk te maken.
  En zoals een goed werkende vrije markt betaamt zal een hogere prijs nieuw areaal uitlokken wat dus weer een dempend effect op de prijs zal hebben.
  Per saldo denk ik inderdaad dat de huidige 'hoge' graanprijs maar een incident zal zijn en voornamelijk wordt bepaald door een misoogst elders, in dit geval de Corn Belt in de USA.

 • John*

  lang leve de vergisters en bioethanol. nog eventjes en de krappe voorraden leiden ook tot betere rendementen in alle andere schakels.

 • agri2

  Hoge graanprijs een incident? Gelukkig zijn er de laatste jaren veel incidenten.

 • aqwzsx12

  2007-2008 was een eerste voorzet, kort daarna in elkaar getimmerd door de financiele crisis. 2012-2013 wordt een trendsetter, voor alle andere teelten. de graanprijs is 25 jaar na een stilaan gezakt, samen met vele andere grondstoffen. dit tijdperk loopt op zijn einde...en de graanprijs zal de volgende jaren, ja jaren ongekende hoogten bereiken, niet door een 'incident', zoals hier luchtig beschreven , maar wel door structureel tekort dat je zo maar niet opvijzelt. de vraag neemt ook toe, het goede land vermindert, de nieuwe rassen kunnen de vraag toename bijlange niet bijhouden. tegen 2030 is er 30% meer voedsel nodig, de levenstandaard verbetert, enz. beste schrijver, je incident wordt een blijver.de akkerbouwers gaan betere prijzen tegemoet, maar langs de andere kant zal europa er alles proberen aan te doen om de toeslagen te verminderen, vooral onder druk van de onwetende alleswetende stadsmens.

 • j.verstraten1

  Ik kan me de akkerbouwacties van eind jaren 80 nog wel herinneren. De prijs van 50 ct die door schoenmakers en hvr genoemd worden viel toen als een baksteen naar beneden. Dit omdat deze prijs niet gebaseerd was op vrij markt maar gestuurd door de eu zoals dit ook voor zuivel jarenlang heeft gegolden. Ook was er toendertijd een minimumbroodprijs zodat daar niet mee gestunt kon worden .
  Ter compensatie werd de graanpremie door macsharry geïntroduceerd.

 • joannes

  Voor diegene met sentimenten naar de 80 er jaren hier wat feiten recent gepubliceerd door de: http://www.usda.gov/documents/drought-infographic.pdf
  Ze gaan er vanuit dat er nu minder ernstige gevolgen zijn!

 • jan10

  Als men 1jaar stopt met bio-ethanol ,barsten we weer van het graan.
  En men doet net of een hogere graanprijs vergif is ,maar men moet inzien dat er in de landbouw geld verdient moet worden om voldoende jongeren te laten opvolgen en zodoende met nieuwe technieken en methode de productie op te vijselen.
  Ook veredeling gaat sneller met hoge dan met lage prijzen.
  Maar blijkbaar mogen we van de wereld als enigen geen geld verdienen,en zijn dus verslaafd aan goedkoop voedsel.

 • poldes

  ik denk dat kernenergie het goedkoopste is op de markt.(en dat is geen voedsel)


 • B bob

  Poldes, Belgie heeft ook een kernenergiecentrale maar koopt in Duitsland de overproductie groene stroom in omdat de kerncentrale's alleen met gigantische subsidiebutgetten rendabel zijn.

 • joannes

  Geef boeren met een minimumprijs de energie productie en er ontstaat overproductie zoals in Duitsland!

 • Peerke1

  Zonder bio-ethanol stijgt de olieprijs nog harder. Op onze totaaluitgaven maakt het geen donder uit. Dus laat elke producent in zijn of haar waarde en laat ze produceren wat het meeste oplevert. Onze bank wil goede cijfers zien. Zo niet dan draait de bank de geldkraan dicht.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.