Commentaar

2 reacties

Graanprijs tart marge industrie

De economische crisis gaat (toch) niet aan de voedingsmiddelenindustrie voorbij. ING Economisch Bureau voorziet in 2012 een productiekrimp van 1,5 procent, daar waar deze in 2011 nog steeg.

Economische krimp en gebrek aan vertrouwen bij de consument drukken de bestedingen. Consumenten geven minder geld uit, en stappen over op goedkopere (huismerk)producten. En ondertussen stijgen ook nog de prijzen van grondstoffen, zoals suiker, graan en sojabonen.

De industrie heeft maar beperkte mogelijkheden deze door te berekenen aan de klant, analyseert het bureau. De marges zitten in de tang van zuinige consument en duurdere grondstoffen.

Voor boeren klinkt dit wel heel erg bekend. Zij weten als geen ander hoe het voelt om hoge voerprijzen en extra kosten die zij moeten maken voor milieu, welzijn of gezondheid uit eigen portemonnee te moeten betalen. Het bureau erkent dit ook met zoveel woorden, maar laat het daar ook bij.

De oplossingen die ING Economisch Bureau de industrie aanreikt om de prijsschommelingen op te vangen lijken logisch: inkoop met termijncontracten, breder assortiment van grondstoffen, grotere toegevoegde waarde en schaalvergroting. Met name dit laatste moet boeren aan het denken zetten.

De bedoeling is om via concentratie van inkoop meer inkoopmacht en daarmee invloed in de keten te krijgen. De prijzen in het schap én de marge voor de industrie blijven daardoor op peil.

Als dit maar niet ten koste gaat van de inkoopprijs bij de boer.

Laatste reacties

  • joannes

    Dat krijg je wanneer de koek kleiner wordt valt er minder te verdelen. Dat wordt nog wat om een ¨rechtvaardig deel¨ te krijgen voor de participanten!

  • marina1904

    Dit gaat altijd ten koste van de primaire producent die hangt altijd onderaan.
    het enige wat dit kan doorbreken is de produktie verminderen .maar dit is een utopie in de boerenstand waar men elkaar het verlies niet eens gunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.