Redactieblog

1 reactie

Een beetje bang

'Angst heeft altijd grote ogen' zegt een Russisch spreekwoord. Het zal wel een beetje waar zijn, want de meeste spreekwoorden zijn wel een beetje waar.

Toch kan ik me goed voorstellen dat je bang wordt als je de ziekte van Pompe of Fabry hebt en je hoort dat het College voor Zorgverzekeringen jouw geneesmiddelen niet meer wil vergoeden omdat ze te duur zouden zijn in relatie tot hun effectiviteit.

'Angst is een slechte raadgever' is een gezegde dat we allemaal wel kennen. Maar: 'Angst is een goede raadgever' bestaat ook! Welke is van toepassing op de vijftienhonderd medewerkers die niet meer durven werken in het onverklaarbaar-trillende gebouw van Rijkswaterstaat?

Is het raar dat angstgevoelens je bekruipen als je net de inbraakberichten in de krant hebt gelezen en je ziet een onbekend busje een rondje over je erf rijden en weer vertrekken zonder dat iemand even aan de deur kwam?

Mag je bang zijn om je werk kwijt te raken als zelfs de Rabobank en AB-Oost heel veel banen gaan schrappen? Elke dag staat er wel iets in de krant waar je bang van kunt worden. Als in India honderden miljoenen mensen dagenlang zonder stroom zitten, kan dat dan ook bij ons?

Zelfs de weersvoorspelling kan angst oproepen. Zullen de aardappels verrotten bij zoveel regen? En zal de kwaliteit van de kool goed blijven bij al die nattigheid?

En mogen geruchten over een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling reden zijn voor nachtmerries? Ik kan me goed voorstellen dat menig boer zwetend wakker wordt bij de gedachte dat hij naar de belasting moet brengen wat hij bedoeld had als pensioen.

“Wat hebben we al verdriet gehad om ongelukken die nooit zijn gebeurd”, zei Guido Gezelle. Maar: “Angst geeft vleugels” is er ook! En wat te denken van het Russische spreekwoord: “Zonder bliksem slaat de boer geen kruis”?

Allemaal een beetje waar.

Eén reactie

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Een mens lijdt dikwijls 't meest
  Door 't lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.