Redactieblog

Druk met te weinig gasten

Waarom zoeken boeren altijd weer boeren op? Ik weet het niet, maar een feit is dat Hanna en ik voor een weekje vakantie kozen voor een blokhut op een boerderij bij Maastricht.

Hans zorgde die week voor de koeien. Een prettig gevoel. Weggaan en de boel overlaten aan je opvolger. Die ervaring hadden we niet en ik kan je zeggen dat het de vakantie mooier maakt. Dat is één van de pluspunten van het hebben van een opvolger.

Maar goed, we gingen naar Zuid-Limburg. Een keurige blokhut stond klaar. De boerin had een bloemetje op tafel gezet en we werden ontvangen met koffie en gebak. Al weer een warm gevoel.

De volgende ochtend stonden we vroeg op. Ik wilde wel langer blijven liggen, maar ik was klaar wakker op het tijdstip dat ik anders ging melken. Ik heb nog even rondgewoeld, ben daarna opgestaan en naar de centrale douche gegaan. Daar was nog niemand, dus ik had het rijk alleen. Alleen de boerin was al bezig om de wastafels spic en span te krijgen.

Ik had niets te doen en wandelde het erf over. De boer was aan het melken en hij was zo vriendelijk even uit de melkput te komen. Hij moest doorgaan, dus hij ging de put weer in en ik volgde hem.

Voordat ik het wist was ik mee aan het melken. Wat hand- en spandiensten, meer niet.

En ondertussen hadden we een prima gesprek. Natuurlijk over de regelgeving, de tegenvallende melkprijs en de hoge voerkosten. Maar ook over de slechte zomer voor de camping. Er waren veel minder gasten dan vorig jaar. En ze hadden net geïnvesteerd in nieuwe blokhutten. Ze hadden dus van twee kanten een slechte zomer, op de boerderij en de recreatie. En ze werkten hard, allebei.

Dat merkte ik toen ik na ons prettig gesprek terugkwam in de blokhut. Hanna had zich getooid in zomerse kleren, waarbij bleek dat ze nog best wat zonnestralen kan gebruiken. De boerin had een mand met een uitstekend ontbijt afgeleverd.

We genoten er van. We hadden het getroffen. Maar waren het er tevens roerend over eens dat een breed bedrijf met recreatie niet geschikt is voor ons. Nog drukker en nog meer afhankelijk van weer en anderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.