Commentaar

2 reacties

Droge akkers

In grote delen van de Verenigde Staten regent het al wekenlang niet. De gewassen verschrompelen op het land. Maisboer Steven C. Beiser uit Ohio kan zich niet herinneren dat het zo droog was, zegt hij in Boerderij Vandaag. Hij beschouwt driekwart van zijn gewassen als verloren. Het verlies loopt in de miljoenen dollars. Hij is niet de enige. 1.368 gebieden in 31 staten zijn aangemerkt als rampgebied.

Opmerkelijk genoeg is er bij de gedupeerde mais- en graantelers in de VS de minste ophef. Zij ontvangen voor hun magere oogst niet alleen torenhoge prijzen, maar zij hebben zich veelal ook ingedekt. 85 procent van de boeren is tegen droogte verzekerd. Het is een lesje uit 1988, de laatste keer dat het zo droog was. De oogstverzekering dekt ongeveer tweederde deel van schade, waarmee veelal de kosten voor zaaizaad, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest zijn betaald.

Het grootste leed zit bij veeboeren. Zij moeten veel meer voor hun veevoer betalen. In tegenstelling tot de akkerbouw is er niet iets als een inkomensverzekering. De sector vreest faillissementen. De boeren vragen de overheid om tijdelijk de bijmengplicht voor bioethanol te versoepelen. Vorig jaar is ruim 30 procent van de mais in de VS verwerkt tot ethanol. Dit jaar moet 57,5 miljard liter bioethanol worden bijgemengd in benzine. De vraag is volstrekt legitiem.

Behalve uit de VS komen ook uit andere belangrijke productiegebieden sombere berichten over graan. In China is het te nat, India te droog en Argentinië te koud. Rusland blijft een onzekere factor. De voorraden in de wereld zijn klein. De ophef wereldwijd is dan ook groot. Behalve de voerprijzen, ook in Europa, stijgen ook de voedselprijzen. De paniek is dusdanig groot dat organisaties als Wereldbank en FAO om ingrijpen vragen. Hoge voedselprijzen betekenen niet alleen sociale onrust, zij kunnen ook hongersnood tot gevolg hebben. En daarmee betalen de allerarmsten in de wereld toch de hoogste prijs.

Laatste reacties

  • a vossen

    Vleesproductie is schadelijker dan bio-brandstofproductie.(moest je daar belang aan hechten)

  • mtsvanaaken

    ethanol kun je niet drinken

Of registreer je om te kunnen reageren.