Redactieblog

1074 x bekeken

De excellente keuring

Al een paar dagen heb ik het voor me uit geschoven, maar vanavond moet ik toch echt even in de paperassen duiken. Want morgen komt mijn grote vriend weer controleren.

Als kaasmakers hebben wij, naast het genoegen van de KKM-controle, ook een jaarlijkse EU-controle van de hygiënecode voor Boerderijzuivelbereiders. Helaas geldt hiervoor niet dat je, wanneer alles tiptop in orde is, de status excellent krijgt en maar eens in de drie jaar bezocht wordt. En daarnaast hebben we ook nog een kaasafnemer die ons met HACCP-eisen opzadelt.

Bij de controle daarvan kwamen ze met twee man sterk. Ik had mijn best gedaan om werkelijk alles controleerbaar te documenteren dus dacht de heren wel met een uurtje weg te werken. Dat viel vies tegen. Het extra poetswerk in de kaasmakerij en de opslag had ik net zo goed achterwege kunnen laten, want daar ging hun interesse niet naar uit. Begrijpelijk, want ze wisten er niet veel van. Nog nooit hadden ze zo’n moderne kaasmakerij gezien. Ik had ze werkelijk van alles op de mouw kunnen spelden. Jammer dat ik zo’n braaf boerinnetje ben.

Daarna volgde de papierencontrole. Er waren een paar verbeterpunten waar ik wel wat mee kon. Maar er was ook verschil van mening. Wij laten de kaas zeer regelmatig bacteriologisch controleren, maar niet de melk op kiemgetal en antibiotica, behalve die paar keer per jaar dat er melk geleverd wordt. “Het kiemgetal is nog nooit boven de 6 geweest en van melk die antibiotica bevat, kun je geen kaas maken, simpelweg omdat de melk niet stremt”, was mijn uitleg. “Maar het staat in de regels”, was het geniale antwoord. ”Kunt u mij vertellen waaruit het kiemgetal bestaat?” vroeg ik misschien iets te bijdehand. De heren keken elkaar aan en ik kreeg geen antwoord. “Wij controleren de afzonderlijke parameters die het kiemgetal bepalen in het eindproduct en wanneer die uitslagen perfect zijn, zijn ze dat dus ook in het uitgangsproduct”, kletste ik lekker verder. Ze gingen met een opdracht naar huis. Ze zouden het bespreken en erop terugkomen. We zijn een aantal maanden verder en ik heb er niets meer van gehoord. Eens kijken of ik er morgen bij de EU-keuring ook zo vanaf kom. De papieren zijn in ieder geval in orde!

Of registreer je om te kunnen reageren.