Boerenblog

3 reacties

Bosbrand

Het is de tijd van bosbranden. Ook bij ons vat een productiebos vlam.

Al sinds begin juni is het erg warm en droog in Hongarije. Extreem warm zelfs. Periodes met temperaturen van 35 tot 39 graden hebben we elke zomer wel, maar zo vaak als dit jaar is extreem. Ze gaan gepaard met erg weinig regen. De maisoogst zal slecht zijn, naar schatting een derde minder dan vorig jaar. Bij ons op de zandgronden is de derving wellicht 50 procent. De mais blijft dus erg duur en de prijs stijgt wellicht nog.

Klein vuurtje loopt uit de hand
Bosbranden zien we in de zomer vaak op tv. Recent nog op de Canarische Eilanden en rondom Madrid. Hier in Hongarije zijn het veelal brandjes die 'uit de hand lopen'. Ofwel: een halve zool steekt ergens het onkruid in een slootwal in de fik. Een lopend vuurtje is het gevolg. Vaak gaat het goed, maar regelmatig moet de brandweer uitrukken omdat het vuur alle kanten opschiet en door wind wordt aangewakkerd. In droge zomers is dat erg gevaarlijk. Deze stommigheid kost jaarlijks bakken met geld omdat de brandweer moet uitrukken.

Ons bos in brand
Dinsdag 28 augustus kregen we een belletje van een oplettende dorpsbewoner: 'Jullie bos staat in de fik.' Het is een 14 hectare bos aan de dorpsrand. Een gevaarlijke plek, zeker met de bosbranden op televisie in het achterhoofd. Maar bij aankomst blijkt het in zoverre mee te vallen dat het kurkdroge gras in het bos brandt. Ook erg vervelend. Binnen een mum van tijd zijn er twee brandweerwagens vanuit omringende steden. Een stuk of 15 brandweermannen met spaden en slangen trekken erop uit. Vele stammen zijn onderaan zwart geblakerd, waarschijnlijk leidt dat tot blijvende schade. Wild zal het wel overleefd hebben. Wel zien we gebraden slakken; hun snelheid was niet toereikend. Een deel van dit bos is vorig jaar gekapt, de rest mag in enkele jaren worden gekapt. Ja, het is productiebos.

Illegale kap
Toen we door het bos liepen, viel het op dat in de kern veel bomen zijn gekapt. Waarschijnlijk is iemand al druk bezig de wintervoorraad aan te leggen. Waarschijnlijk is tijdens deze illegale kap een peuk weggegooid. Of iemand heeft moedwillig een vuurtje gestookt. We zijn nog steeds bezig een deel van ons geld van het vorig jaar gekapte hout te krijgen. Niks is uit te sluiten, behalve dat het brandje is veroorzaakt door een wiet-sigaret rokend konijn.

Foto

Laatste reacties

 • kok999

  http://www.inbo.be/docupload/4483.pdf
  een infrarood camera in een oud vogelhuisje geeft in ieder geval een idee wat er in het bos rondsluipt.
  leuk natuurlijk als de camera een jpegje direct doormailt naar je mobiele telefoon.

 • The Hulk

  Ronald , u lijkt mij nog optimistisch ivm uw maisopbrengsten.
  Mij bereikt nog veem slechtere info.
  Staat al 100 forint en word zekers 120 ft/kg
  Maar zoals een wijze Hongaarse boer van net voor papa mij ooit een zij .
  Ik verdien meer als mijn schuur maar half vol ligt dan als ik niet weet waar mijn graan te gieten. klopt ook bij mij napraforgo ok 1 ha maisproef fao 340 is niets
  De met veel fosfor gestrooide percelen met fao 485 zijn net niet als een normaal jaar diegene op iets lichtere grond zijn ook minder mais bloede 2 maal de kolven van de eerste maal zijn ok die van de tweede maal verdroogd. Overgelukkig ben je daar niet van maar klagen doe je ook niet met zo een prijzen.

 • ed12345

  Ronald zo te zien is het allemaal loofhout de ondergroeing is opgeruimt door het vuur de bomen zelf valt vaak erg mee gebeurt hier wel vaker

Of registreer je om te kunnen reageren.