Redactieblog

2341 x bekeken 6 reacties

Boeren redden zich ook zonder AB Oost

AB Oost gaat bezuinigen. Bij een ontslagronde gaan ook bij de bedrijfsverzorging klappen vallen.

AB Oost gaat bezuinigen. De organisatie wil dat doen door 300 van de ruim 700 banen te schrappen. Bij een ontslagronde van zo'n grote omvang, zullen er ook bij de bedrijfsverzorging klappen vallen.

Aangesloten boeren zijn boos. Ze maken zich namelijk zorgen. Jarenlang hebben ze dik premie betaald, krijgen ze straks nog wel waar voor hun geld? Stel dat ze een been breken, kunnen ze dan nog een beroep doen op de 'boerenhulp'?

Ooit was de bedrijfsverzorging opgezet met het idee dat ook boeren wel eens in de lappenmand kunnen komen. De toegenomen bedrijfsomvang en specialisatie, maakten het lastig om even de buren te vragen om bij te springen. Die hadden het zelf al druk genoeg en je moet het maar net kunnen: insemineren of melken met een nieuw vernuftig systeem.

En toch... er valt me iets op. Deelnemers aan het Boerderij-lezerspanel geven aan zich niet te laten kisten door de dreigende ontslagronde bij AB Oost. Als de nood aan de man is, lossen ze een acuut arbeidsprobleem zelf wel op. Hoe? Gezinsleden springen vaker bij. En ook kan er weer als vanouds een beroep op de buren gedaan worden voor de basiswerkzaamheden. De aloude noaberhulp leeft weer op.

Al zou heel AB Oost omvallen, wat niet te hopen is, de meeste boeren vinden wel een oplossing.

Laatste reacties

 • zozo

  Doorstart b.v. AB Oostblok?

 • es

  Wij bieden een prima en betrouwbaar alternatief. Kijk op axxentagrarisch.nl Wij richten ons niet alleen op de kalverhouderij, maar op de gehele agrarische sector in het werkgebied van ABoost. Ook bieden wij u een reductie regeling.
  Hierbij nodigen wij gemotiveerde allround bedrijfsverzorgers uit om bij ons te komen werken. Voor telnr. zie de site axxentagrarisch.nl

 • drientje

  Nou nou Margreet, nu sla de plank toch wel mis.
  Het mag zo zijn de boeren AB-Oost minder nodig zijn, maar dat heeft als oorzaak dat de bedrijven veranderd zijn. Veel bedrijven werken al medewerkers of huren arbeid in. Bedrijfsvervanging wordt zodoende al een stuk makkelijker.
  We de buren betreft, dat zijn de laatste jaren steeds vaker burgers geworden
  waar je een keer een borrel mee drinkt, maar waarvan geen vervangende arbeid hoeft te verwachten

 • wuppies2011

  Margreet,
  Als hetgeen wat je nu schrijft werklijk waar zou zijn, zouden boeren allang geen lid meer zijn. Ik ken AB Oost al jarenlang als een uiterst betrouwbare partner als het gaat om invulling van ziektehulp en gezonde vervanging gaat!

 • Welinkm

  @wuppies2011: het gaat er ook niet om dat AB OOst niet goed zou zijn. Dat beweer ik helemaal niet. Wat ik merk, is dat de agrarische sector kennelijk zo flexibel is dat als er een accuut arbeidsprobleem is en AB Oost ZOU geen mensen meer kunnen leveren, boeren meestal wel een oplossing achter de hand hebben.

 • politiek

  wuppies2011. Gelukkig herkent u AB Oost als uiterst betrouwbaar. Fijn voor de mensen die ontslag krijgen en waar dus een passende regeling mee getroffen wordt waar ook de leden achter staan begrijp ik.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.