Redactieblog

2472 x bekeken 5 reacties

Boer helpt boer

“Praten over zwart geld doe je niet, maar het is er wel”, zegt Hanna. “Boeren helpen elkaar met zogenaamd gesloten beurzen. Dat laatste is echter een fabel.”

Toch is het logisch. De ene boer heeft arbeid over en de andere kan die arbeid goed gebruiken. Wat ligt dan meer voor de hand dan dat de ene boer de andere helpt? En voor een veel lager tarief dan de medewerkers van bijvoorbeeld AB Oost.

Dat soort coöperaties zijn gewoon uitzendbureaus geworden. Met de daarbij behorende kosten. Luxe kantoren, een flinke overhead en dat moet allemaal door de man of vrouw, die op de boerderij komt, worden verdiend.

“Daardoor is het uurtarief te hoog geworden”, knikt Hanna. “Dichterbij kunnen we het goedkoper krijgen. Op veel boerenbedrijven is te veel arbeid. Vooral als de opvolger van school komt is er wel werk genoeg om bezig te blijven, maar niet genoeg om een volledig loon er bij te verdienen. Zo’n toekomstige boer kan wekelijks best een fiks aantal uren elders gaan werken.”

Dat kan voor een veel lager tarief dan de man van AB Oost. De jonge boer is immers al op het eigen bedrijf verzekerd. Zijn pensioenvoorziening wordt geregeld via het bedrijf dat hij gaat overnemen en overhead heeft hij niet, dat is hij zelf. Als hij het formeel wil doen kan hij als ZZP-er gaan werken, maar dat is in vele gevallen niet eens nodig.

“Het wordt tijd voor Boer helpt Boer”, bedenkt Hanna. ”Deze bundelt vraag en aanbod van boerenarbeid. Echter geen organisatie met een kantoor en mensen in dienst. Dat groeit zomaar weer uit tot een algemeen uitzendbureau, zoals AB Oost. Dat moeten we niet willen.”

“LTO heeft Boer zoekt Klus”, zeg ik. “Daar was ik destijds op tegen. Maar de tijden zijn veranderd. AB Oost is te groot en te duur geworden. Maar het is er wel.”

“Het werkt niet”, meent Hanna. “Heeft alleen maar aanbod. Het moet een website zijn waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Regionaal of plaatselijk georganiseerd. Kortom, tijd voor een nieuw initiatief, dat weinig geld hoeft te kosten. Een boerin kan het doen aan de keukentafel.”

Laatste reacties

 • DG

  Kan ook algemener; boer of burger geeft klus aan via een soort marktplaats en andere boer of burger kan erop reageren en de klus aannemen. Vergoeding of wederdiensten kunnen onderling afgesproken worden. Sommige werkzaamheden kunnen goede links leggen tussen boeren en burgers. Hier is eerder over gesproken door Boer&Co en KoningBoer. Een website zorgt voor weinig overhead.

 • hondwafwaf

  Gaan we dan ook weer een liter melk ruilen voor 1 kilo aardappels?? Volgens mij kunnen jongeren die van school komen beter eerst eens buiten de deur kijken om de horizon te verbreden. Hoe beïnvloed een dergelijke constructie de positie van de bedrijfsopvolger financieel gezien? Agrarisch Nederland gaat ondergronds!

 • politiek

  inderdaad praat je niet zo gemakkelijk over zwart geld. Dat betreft ook de vele miljoenen die vertdient en bespaart worden met het opmengen en vermengen van afvalstoffen door het veevoeder. ( ook producten/afval die onder normwaardes zitten en dus versnippert worden door het veevoeder)Belangenbehartigers willen er niet over praten omdat men dan weer duurder veevoeder krijgt en het is niet goed voor het imago van de sector. De vele illigale miljoenen die zo verdeelt kunnen worden , kunnen dus ook weer in de bovenwereld terechtkomen alwaar ze een gevaar zijn voor degene die op een eerlijke manier proberen een inkomen te behalen. Tevens zijn ze uiteraard een groot gevaar voor de volksgezondheid . Dat is ook al een moeilijk,gevoelig onderwerp. Illigale zwarte bijverdiensten in relatie brengen met volksgezondheid. De zwarte handel zit zowel op het laag niveau, waar Hanne over spreekt als enkele nieau,s hoger , de grote agro industrie met al zijn lijntjes.

 • Rip

  Ik zit niet zo met de moraal van zwart geld. Wij zijn kleine jongens in vergelijking met de grote wereld. En wat boer zoekt boer betreft: wie neemt het initiatief? Wel regionaal, anders worden de afstanden te groot.
  En voor 'hondwafwafwaf'' : jonge boeren die meedoen aan boer zoekt boer krijgen ervaring bij een andere boer. Dat is een groot pluspunt.

 • agratax2

  Misschien geeft deze site aanknopingspunten http://zzpnodig.nl/
  hoe komt men bij zwartgeld? Boeren doen toch niet anders dan elkaar helpen waarbij wederdienst het uitgangspunt is? Moet er toch betaald worden, komt er doorgaans een rekening veelal zonder BTW ook wettelijk geregeld. Er bestaan ook in de burger maatschappij systemen waarbij iedere dienst punten kost en deze punten kan men dus verdienen door diensten uit te voeren. Alles uiteraard binnen zijn eigen 'Geld' groep. Zie die punten als geld. Bij dit
  systeem zijn Euro 's omwisselbaar in punten. Net grenswissel kantoren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.