Redactieblog

942 x bekeken

Bleker wil wel, maar kans op nieuwe termijn is uiterst klein

Henk Bleker wil best nog een periode door als staatssecretaris van landbouw, zo liet hij weten. “Als ik de kans krijg, wil ik graag nog even verder bikkelen voor de land- en tuinbouw.” De vraag is of hij de kans krijgt.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zou graag nog even doorgaan op zijn post. Los van de verkiezingsuitslag, die er voor CDA niet goed uit ziet, is het de vraag of Bleker van zijn partij nog de kans krijgt. Bleker heeft, ondanks zijn populariteit onder boeren, in zijn enthousiasme wel hier en daar wat deuken en schrammen opgelopen.
Bleker heeft met zijn onorthodoxe werkwijze verschillende knopen doorgehakt die zijn voorgangers lieten liggen. Bleker kwam met grote veranderingen in het natuurbeleid, schrapte daarbij bijvoorbeeld de complementaire doelen en voert forse wijzigingen door in het mest- en antibioticabeleid. Vooral met het natuurbeleid heeft de Groninger veel kwaad bloed gezet, met name bij linkse partijen en natuur- en milieuorganisaties. Bijnamen als Bulldozer Bleker en Natuurbarbaar kwamen Bleker ten deel. Bleker kreeg in twee jaar tijd maar liefst drie moties van wantrouwen aan zijn broek. Alle moties werden ruimschoots verworpen, maar de kritiek van enkele partijen was wel zo groot dat ze het zware politieke middel hebben ingezet.
Recent hield Volkskrant-columnist Thomas von der Dunk een internetpeiling over de meest mislukte bewindspersoon van het kabinet-Rutte. Bleker wint met 3437 stemmen (21 procent), voor Mark Rutte en Uri Rosenthal.
Bleker toont zich als een politicus die de strijd aan durft te gaan en beslissingen durft te nemen. Dat hij hiermee veel kritiek oogst, lijkt hem niet te deren.
Naast de grote deuken, liep Bleker ook wel wat schrammen op. Het Mauro-briefje tijdens de tv-uitzending van Pauw en Witteman was misschien niet verkeerd bedoeld, het viel wel verkeerd. Ook zijn relatie met zijn veel jongere vriendin past niet echt in het beeld van de traditionele CDA-achterban. “Als de partij daar over valt, is het niet mijn partij meer”, liet Bleker zich ontvallen tijdens zijn deelname aan de CDA- lijsttrekkersverkiezing, waar hij tot veler verrassing aan mee deed.
Bleker heeft veel vijanden gemaakt, zowel buiten de partij als binnen het CDA, door zijn rechtlijnige uitspraken en soms wat verrassende optredens. Bleker kiest zijn eigen weg, ook al wordt in zijn functie wel verwacht dat hij zich aan de regels houdt. Spontane toezeggingen tijdens debatten zorgen wel eens tot ernstig fronsende ambtenaren van het ministerie. “Ik doe het op mijn manier en klaar, ik laat me niet beïnvloeden”, heeft Bleker wel eens gezegd.  En dat doet hij ook. Maar met de deuken en schrammen die Bleker daarmee heeft opgelopen, lijkt een toekomst als bewindspersoon verre van vanzelfsprekend.  Het CDA zit in een hele moeilijke positie. De partij moet zich in de huidige politieke werkelijkheid bescheiden opstellen, in de hoop dat de grotere partijen met hen willen samenwerken. Een polariserend politicus als Bleker, met bovendien veel politieke tegenstanders, komt daarbij niet zo heel goed van pas.
Maar iets uitsluiten kan met Bleker zeker niet. Hij heeft wel eerder voor verrassingen gezorgd en gebrek aan lef kan hem zeker niet verweten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.