Redactieblog

6207 x bekeken 14 reacties

Barsten in Rabobastion

“Nooit gedacht dat de Rabobank in het beklaagdenbankje zou komen te zitten”, merkt Hanna verbaasd op. “De bank is de laatste tijd te vaak negatief in het nieuws. Dat zal moeten wennen voor de hoge heren van de leiding”.

Toch is het zo. Toen de ABN AMRO wankelde en in handen van de Nederlandse staat viel, schudden de bobo’s van de Rabobank meewarig hun hoofd. Zij hadden geen steun nodig, zoals op dat moment ook grote broer ING. Zij konden hun eigen broek ophouden. Een coöperatieve broek, zo werd nadrukkelijk gemeld. Die zou in crisistijd beter passen dan een particuliere. Het klonk bijna als een moreel appel.
“Dat beeld is in korte tijd rap veranderd”, zegt Hanna niet zonder leedvermaak. Ze kan niet zo goed tegen bobo’s die hoog van de toren blazen. En dat deden de topmannen Moerland en Bruggink erg nadrukkelijk.
“En nu moeten ze deemoedig maatregelen aankondigen”, vervolgt Hanna. “De hoge rating van de bank staat op het spel en dus moeten er maatregelen worden genomen. Vorig jaar vlogen al twaalfhonderd mensen de deur uit en nu volgen er nog eens drieduizend. Rabo wil op deze wijze ongeveer 1 miljard euro besparen. Dat is nodig om het eigen vermogen te versterken om aan de normen van de rating te voldoen.”
Kommer en kwel dus bij de bank waar ze alles altijd zo goed zeggen te doen. Want ze worden ook genoemd bij het Libor-schandaal in Engeland. Daar deed Rabobank mee aan het vaststellen van de Libor-rente, een graadmeter voor het vertrouwen in de financiële markten. Rabobank sjoemelde mee, zo blijkt uit de feiten. Want er werden vier medewerkers ontslagen omdat ze valse rentestanden hadden doorgegeven. De Nederlandse Bank onderzoekt nu deze zaak, waarbij de Britse bank Barclays een hoofdrol vervulde. De hele top van die bank is de laan uitgestuurd.
“Het zal raar rommelen in de buik van de Rabo-toppers”, denkt Hanna.”Ze hebben mensen ontslagen, die sjoemelden met internationale renteopgaves, in 2008 en 2011. Twee keer dus. Dan maak je mij niet wijs dat de leiding van niks wist.”
Ze hebben in ieder geval de schijn tegen.


Laatste reacties

 • drientje

  Als je links en rechts hoort hoeveel financieringen er zijn afgeboekt, kun je concluderen dat daar toch ook accountmanagers en kredietbeheerders verantwoordelijkheid hebben. 3000 ontslagen zou dan nog wel eens aan de krappe kant kunnen zijn.

 • agratax2

  Laten we niet vergeten dat vel van de onderpanden al zijn of nog moeten worden afgewaardeerd. Dit resulteert in meer hypotheek schulden bij de klanten dan dat ze eigendom hebben. Zie hier waarom onze grote boerenbank zo voorzichtig is met het in de etalage zetten van varkensbedrijven of tuindersbedrijven die eigenlijk omgevallen zijn of bezig zijn te vallen. Banken in de hele westerse wereld houden de schijn op dat ze meer dan genoeg zekerheid bezitten ten opzichte van de uitstaande kredieten. Noem het bluf poker maar ze hebben geen keus als door willen.

 • joannes

  Agratax1, het zogenaamde waarderen tegen ¨actuele¨ marktwaarde zoals je hier duidt, kan op poker lijken maar is een bank strategie die jaren heeft gewerkt. Het is gebaseerd op de opbrengst prijzen cyclus. Wanneer echter de recessie te lang duurt en de waardering van middelen te kunstmatig is, krijg je wat nu in Spanje met de huizenprijzen is gebeurd. De Spaanse banken, die een ¨voorbeeld¨ waren, moeten nu EU hulp vragen. Ze blijken een te grote huizen portefeuille te hebben en die moet nu versnelt worden afgewaardeerd. Dat snelle afwaarderen voedt weer een nieuwe prijsverlaging ivm gebrek aan kopers en leningen. Ik ben benieuwd hoe de Rabobank zich redt wanneer de rendimenten in de Nederlandse Agro niet aantrekken. Op de Nederlandse huizen markt hebben ze waarschijnlijk ook al een probleem!

 • Mels

  Ik hoop dat het aanhoud,al is het alleen maar om nog meer lucht uit de huizen,grond en andere gebouwen ballon te krijgen.Dit zal de mensen leren realistisch te kijken naar geld en zijn waarde.

 • aarthamstra1

  De bank van list en bedrog Zo'n coöperatieave instelling .Met slogans van zonder winst oogmerk. We zijn er voor u. Verschrikkelijke arrogante gevaarlijke macht
  wellustelingen. Die nu als grootste financier van de huizenmarkt \/agrarische sector. Een luchtbel in zich heeft van HONDERDEN MILJARDEN EURO'S
  Nu ze ook door de mand zijn gevallen als oplichters. Is het een kwestie van tijd
  dat ze omvallen.

 • Sjaak

  Mwah... omvallen...dat kon nog wel eens meevallen.
  Maar stel dat dat gebeurt, wat heeft dat dan voor gevolgen...?

  Houden we waarschijnlijk toch een 'Ot en Sien landbouw' over, waarbij een ieder blij is als ie z'n levensonderhoud kan voorzien, middels een moestuin, een paar kippen en misschien zelfs wel een koe en varken, wel lekker in in de wei...dat wel natuurlijk;)

 • aarthamstra1

  Sjaak.Als we uit de wurg greep zijn van de Multinationals , zal het tegen deel gebeuren. Krijgen we weer de vrijheid ,om voorwaarts te gaan.

 • drikhend

  Her feit dat de bank een cooperatief bedrijf is dat iedereen maar lid maakt om betrokken te zijn zegt al genoeg . Met een paar leden kun je nog overleggen maar hoe meer het er worden hoe moeilijker het wordt . Dus hoe meer macht de bestuurders naar hun zelf trekken . En de massa leden na mooi verhaal maar ja knikken . Raad van toezicht had dus 2008 al flinke schoonmaak moeten houden en zeker in 2011 . Valt nu zeker op dat er mensen ontslagen gaan worden en Robeco te koop staat . Sta negens meer versteld van . Een ding is zeker dat de dikke heren en dames goed voor zich zelf zorgen . Dus als de leden certificaten en leden obligaties in elkaar donderen of verloren gaan (diep achtergestelde leningen dus geen garantie als mis gaat alles kwijt). Deze personen persoonlijk aansprakelijk stellen voor onbehoorlijk bestuur met crimineel gedrag .

 • Mozes

  Aarthamstra, wat bedoelt u met 'voorwaarts te gaan'? Hoe moet ik mij dat voorstellen?

 • drientje

  De multinationals krijgen steeds meer grip op de voedselproductie, want ze weten ook dat ieder moet blijven eten. Bovendien zijn bij dit bedrijven commissariaten
  te vergeven. Het zijn ook altijd de grote inkopers van grondstoffen waar ook altijd lieden op geilen.

 • drientje

  De multinationals krijgen steeds meer grip op de voedselproductie, want ze weten ook dat ieder moet blijven eten. Bovendien zijn bij dit bedrijven commissariaten
  te vergeven. Het zijn ook altijd de grote inkopers van grondstoffen waar ook altijd lieden op geilen.

 • bertes

  de rabo is de grootste in de huizen markt. als de huizen voor de helft in waarde zakken. betekend dat de bank in helft aan eigenvermogen zakt.
  en is de rijkste bank, ineens ook de armste.
  je merkt het al een hele tijd aan de reklame's op tv. ze hebben het steeds over sparen bij de rabo. dat doen ze om geld aan te trekken. voor eigen vermogen te vergroten. dat was in het verleden niet nodig. toen waren spaarders niet nodig. ze hadden de geld/beleggers markt. (lucht markt).
  nu hebben ze weer op de oude manier geld nodig. en snel.

 • W Geverink

  De Rabo bubble... Wat een knal zal het geven... Of mischien ook niet. Een bedrijf met zoveel geld kan de meest creatieve boekhouder veroorloven en dan is alles ok...

 • Rip

  Dit had ik nooit gedacht. Als cooperatie hoeft RABO nooit dividend uit te keren. Dat konden ze altijd mooi reserveren. Ze zouden moeten bulken van het geld. Nu dat niet zo is wijst dat op slecht management, dat ook nog sjoemelt met liborrente. Niet vertrouwenwekkend.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.