Commentaar

2 reacties

Maatregelen erwinia onontkoombaar

De cijfers tot nu toe spreken boekdelen: de NAK declasseert 21 procent van de pootaardappelen; 3,2 procent wordt helemaal afgekeurd.

Bij 81 procent van de klasseverlagingen is de bacterieziekte erwinia de boosdoener. In 2011 was dat 74 procent, het jaar daarvoor 77 procent. Maatregelen tegen erwinia zijn onontkoombaar.
De exportpositie van Nederland als pootgoedland is in gevaar. Ongeveer tweederde van alle Nederlandse pootaardappelen gaat naar het buitenland.

Toegegeven, eenvoudig is het niet. Elke maatregel tegen erwinia kent wel een bezwaar. Daarom is een gespecificeerd plan van aanpak noodzakelijk. De pootgoedtelers zouden het loofklappen kunnen beperken, en het gewas volvelds kunnen doodspuiten. In het plan kan een uitzondering voor phoma-gevoelige rassen worden gemaakt.

De NAK zou een verplichte nacontrole op erwinia in de S-klasse kunnen invoeren, ook al geeft dat geen 100 procent zekerheid. Om erwinia tegen te gaan is verplicht op voorraad rooien in deze hoogste klasse ook een optie. Niet populair, maar te overwegen is versneld afkappen, waardoor minder nateelt mogelijk is.

De tijd dringt. De sector moet niet te lang wachten met ingrijpen. De goede naam van het Nederlandse pootgoed staat op het spel. En doe het dan ook meteen zo goed mogelijk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Laatste reacties

  • Aad Baars

    Beste Jan , Ik denk dat we in de Akkerbouw pas echt een sterke positie kunnen behouden als voldoende Ondermeners aan de Bodemweerbaarheid gaan werken! Type in de zoekbox bij www.kennisakker.nl 'bodemleven van belang voor goede opbrengst' voor enkele artikelen hierover. De bestrijdingmiddelen die we nu gebruiken worden geleverd door de buitenlandse chemiegiganten (monsanto.bayer/basf/syngenta) die met hun eigen genaardappels klaar staan zodra de Nederlandse teler de strijd met schadelijke microorganismen verloren heeft. Ga anders eens praten met een teler die met oersoorten werkt. Deze Boeren werken met zuiver genetisch materiaal. Zeker kruisen op productiviteit gaat ten koste van weerbaarheid!

  • agratax2

    Jan. Wat te denken van minder kolossale rooiers en inschuurlijnen. Ik heb wl ens het idee dat rechtstreeks in kisten rooien als bij bollen veel besmetting kan voorkomen evenals je voorraadrooien en enkele uren in zon en wind laten drogen. Zou het Erwinia probleem dan toch de Helix rooier een kans geven? In de Helix treedt geen beschadiging of blutsen en botsen van de knollen op. Met voldoende breedte (4 - 8 rijen) is deze machine uiterst geschikt om in zwaden van verschillende maten te rooien die na drogen opgeraapt kunnen worden met eenvoudige apparatuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.