Commentaar

2 reactieslaatste update:30 jul 2012

Zet nu nog goed imago niet op het spel

Veehouder die melk met antibiotica aan kalf voert, draagt niet bij aan positief beeld.

De melkveehouderij heeft nog steeds een gezond imago. De pluimvee- en varkenshouderij hebben ervaren dat zo’n goed imago uiterst fragiel is. Een aanvankelijk onschuldige ziekte-uitbraak of een bedrijfsincidentje kan zomaar exploderen in de media en een imago verpulveren. Voor de rundveehouderij is antibioticaresistentie een potentieel explosief onderwerp. Het staat volop in de schijnwerpers, omdat het uiteindelijk om onze eigen gezondheid gaat. De sector gaat daar niet handig mee om. Een groot aantal melkveehouders voert nog dagelijks melk van met antibiotica behandelde koeien aan kalveren. Daarmee kweken zij op grote schaal antibioticaresistentie.

Dat dit onderwerp in de sector gevoelig ligt, is begrijpelijk. Er zijn ook niet zo maar simpele oplossingen. Maar dat koeien van jongs af aan opgroeien met antibiotica – zo zal het althans in de media aan de burger uitgelegd worden – is een te groot risico voor het imago. Het helderste antwoord van de sector hierop is het afkondigen van een totaalverbod op vervoederen van antibioticahoudende melk. Dat kan via de kwaliteitssystemen. Bij in de lactatie behandelde koeien geeft dat geen problemen. Laat die melk gedurende de wettelijke wachttijd in de put lopen in plaats van aan de kalveren te voeren. Dat vraagt wat extra kunstmelk, maar de meerkosten daarvan zijn slechts enkele euro’s per opgefokt kalf.

Bij biest ligt het wat minder eenvoudig. Voor de gezondheid van een kalf is veel, vlug en vaak biest het parool. De eerste biest is de beste, want die bevat de meeste afweerstoffen. Maar die eerste biest bevat ook nog antibiotica als de koe met droogzetters behandeld is. Dan kom je als veehouder in een spagaat: gaat het bedrijfsbelang van gezonde kalveren voor op de volksgezondheid?

Voor de sector staat duidelijke communicatie voorop. Toon de maatschappij dat je het probleem erkent en eraan werkt, maar dat voor oplossing van dat biestprobleem tijd nodig is. Dan voorkom je dat het imago afbrokkelt.

Laatste reacties

  • JeroenvBuuren

    Hoeveel antibiotica bevat die eerste biest nog.... Daarvan zou ik wel eens getallen willen zien. Wat niet wegneemt dat ik het helemaal met artikel eens ben. Voor die paar euro's mag je geen risico lopen op imago schade. Wie dat doet en denkt rijk te worden moet maar ander beroep gaan beoefenen.

  • Sjaak

    Ahum....nu we het over biest hebben, kijk eens op www.vitomega.nl.

    Die zijn dol op dit produkt, wat juist gebruikt wordt ten behoeve van de volksgezondheid...over spagaat gesproken!

Of registreer je om te kunnen reageren.