Commentaar

Werk aan de winkel voor CDA

De VVD zit het CDA op de hielen. Volgens een peiling van Agridirect in samenwerking met Boerderij Vandaag is het CDA met 42,7 procent van de agrarische stemmen nog wel de grootste boerenpartij, maar komt de VVD met 39,6 procent heel dichtbij.

Sinds 2003, met toen nog 67,5 procent van de kiezers, verliezen de christendemocraten onder boeren en tuinders. Ook CDA-staatssecretaris Henk Bleker heeft de dalende trend niet kunnen keren.

De boeren en tuinders laten zich kennelijk niet leiden door programma's of beleid. Hoewel CDA en VVD in de afgelopen jaren in de meeste landbouwdossiers gezamenlijk optrokken, heeft het CDA het meest 'boervriendelijk' programma. Veel belangrijker zijn overtuiging en gewoonte. Ook de landbouwkandidaten en de lijsttrekker trekken stemmen. En juist daar heeft het CDA ingeboet. Geen Bleker; net als de specialisten Ger Koopmans en Henk Jan Ormel ontbreekt hij op de lijst. De nieuwe gezichten spreken (nog) niet aan.

De VVD profiteert van het imago als ondernemerspartij. Ook premier Mark Rutte is populair in de agrarische sector. Opmerkelijk is de opmars van de SGP. De partij koerst onveranderd een landbouwvriendelijke richting, en plukt daarvan de vruchten. De PVV maakt een vrije val van 6,2 procent naar 2,3 procent. Het vertrouwen in Geert Wilders is na de val van het kabinet geschaad. De VVD heeft hier profijt van, en lijkt de stemmers naar zich toe te halen.

Het gaat nu nog om een peiling. De verkiezingen zijn over ruim een maand. De verkiezingsstrijd moet nog losbarsten. Voor het CDA is er volop werk aan de winkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.