Redactieblog

2511 x bekeken 14 reacties

Weideconvenant polariseert

Ja, daar zitten ze dan in een weiland, de ondertekenaars van het weideconvenant. Dat NGO's en one-issue-politieke partijen die zo'n happening aangrijpen om het volk te tonen hoe dapper ze wel niet zijn, kan ik begrijpen. Maar dat landbouworganisaties en het aan haar gelieerde bedrijfsleven daar ook loopt te weiden, daar snap ik niets van. Hoe naïef kun je zijn?

Weidegang is één van de beste, zoniet de beste imagodrager van de melkveehouderij; daar geniet ik van, net zoals veel anderen. Natuurlijke evolutionaire bedrijfsontwikkelingen in het kader van het Europese sociaal economische landbouwbeleid met daarbij uitwerkingen van wereldhandelsverdragen gaan bewerkstelligen dat de koeien de komende decennia naar binnen gaan. Uit oogpunt van eco-efficiëntie ook aan te bevelen.

De zichtbaarheid van de koe in de wei verhuist naar de koe in de stal, dat proces moeten we met transparantie communiceren; aan maatschappelijke acceptatie moet je werken. Nu zijn veel boeren nog beter af met weiden; er zullen ook weidende boeren blijven, maar de gang naar binnen is onafwendbaar. Het weideconvenant nu te ondertekenen door het agrarisch bedrijfsleven is net als broekpissen: eerst warm, later koud en stinken. Onvoldoende besef van de ontwikkelingen hebben onze top bestuurders en directies, zij stigmatiseren de boeren die de koeien binnen hebben.

Deze groep voelt zich in toenemende mate niet meer thuis bij hun eigen organisaties. Ze zijn ongewenst, zouden de markt niet snappen en zouden duurzaamheid niet willen oppakken. Deze groep boeren is in werkelijkheid ook al sinds jaar en dag pro-actief met de bedrijfsvoering bezig, vaak in maatschappelijke context.

De convenant ondertekenaars zijn wish-full thinkers en erger: zij cultiveren imagobeschadiging, door zo te polariseren onder de boeren. Ledenraadraadpleging bij onder andere FrieslandCampina, Agrifirm  en vele anderen heeft niet eens plaatsgevonden hierover, dat noemt zich coöperatie. Ledenraadsleden en buitendienstmedewerkers zouden ze beter moeten consulteren.

Het betrokken ledenplatform gaat zich beraden over het organiseren van bijeenkomsten in Zwolle en Den Bosch na de zomer. Voor een eerlijke positie in de markt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jan waarom stappen de 'stalboeren' niet op en beginnen hun eigen stalmelk coöperatie. Dan ben je in ieder geval verlost van de korting die je krijgt om de premie voor weidekoetjes op te brengen. Ik heb al vaker geschreven, dat de coöperaties te groot, te log en voor boeren onbestuurbaar zijn geworden en tevens een steeds bureaucratischer werkende top, te ver van de boeren verwijdert, moeilijk te benaderen voor de leden / leveranciers. Honderd jaar geleden zijn onze voorouders in het diepe gesprongen uit onvrede en zie wat ze bereikt hebben, misschien komt er uit de huidige onvrede ook iets nieuws, iets moois.

 • The Milk Story

  Jan, interessante blog. We hebben een link naar je blog op The Milk Story gezet: http://www.milkstory.nl/artikel/ambities-aanscherpen-convenant-weidegang.

 • The Milk Story

  De blog van Frits van der Schans op The Milk Story vind je trouwens misschien interessant om te lezen: http://www.milkstory.nl/artikel/convenant-weidegang

 • poldes

  Al het voedsel wat onze stalkoeien krijgen en opeten is indezelfde luchtvervuiling gegroeid als de rantsoenen van de weide melkkoe.
  Het feit dat de stalkoeien hun voedsel binnen op eten en de weidekoe buiten;maakt nog geen verschil in samenstelling van melk.
  Als een boer tijdens het melken dezelfde kleren aan heeft als zondag in de kerk
  wil nog niet zeggen dat deze melk roonser is als melk van de robot.

 • Mozes

  Jan van Weperen spreekt over 'natuurlijke evolutionaire ontwikkelingen' in de melkveehouderij. Hij gaat echter voorbij aan het feit dat er tegelijkertijd ook een evolutionaire ontwikkeling in de samenleving is. Bij een laag welvaarts niveau is men al blij dat men voldoende voedsel kan kopen. Als de welvaart hoger wordt en beschikbaarheid van voedsel geen probleem meer is wordt het belangrijker hoe dat voedsel geproduceerd is. Ethische waarden aan voedsel worden dan belangrijker. Op dit moment is dit in Azië nog niet aan de orde maar als over enkele decennia de welvaart in Azië gelijk is aan Europa zullen ook daar dezelfde eisen worden gesteld als hier. Dit is een natuurlijke evolutionaire ontwikkeling van de samenleving waar Jan van Weperen aan voorbij gaat.

 • joannes

  We zullen wel zien hoe het in de toekomst evalueert. Wanneer de boeren voor Westerse consument produceren zullen ze toch rekening moeten houden met hoe deze consumenten verwachten dat hun melk en vlees geproduceerd wordt. Zoals er nu al gepraat wordt zonder harde regels zal er in de toekomst onderscheid gemaakt worden en zullen de stal boeren voor de ¨ver weg¨ exportmarkten produceren omdat ze het ¨weide¨ merk missen.

 • RijkersFarm

  Wie zegt dat de koe in de wei het beter heeft als de koe in de stal?? Het is belangrijk om eerlijk de burger te informeren en geen fabeltjes rond te bazuinen! Ik durf de burger eerlijk en open te informeren en ik laat de koeien niet met 30 graden in de wei maar lekker binnen in de geisoleerde stal met veel inhoud en grote ventilatoren en veel drinkbakken zodat ze lekker fris voer en water hebben en een goede ligplaats. Vorige week de koeien laten bekappen, complimenten van de veepedicure over de kwaliteit van de klauwen met de laatste 5 jaar een keer de koeien door een voetbad gehad, met toch een redelijke produktie (rollend jaargemiddelde 10.000 ). Koeien met een bovengemiddelde produktie moeten we als topatleten verzorgen en dat kun je beter op stal dan dat ze in de weide lopen met dit Nederlandse klimaat en weersveranderingen! Ik kan ook niet anders door een hele slechte verkaveling, maar ben ik dan een slechte voor de wereldmarkt producerende melkveehouder?? Ik kan de burger in ieder geval eerlijk aankijken en uitleggen waarom en hoe, dat kan ik niet van alle weidende collega's zeggen....

 • politiek

  @ Rijkersfarm. Keurig verwoord en zeer juist dat je streeft om je koeien de juiste behandeling te geven. In dit kader mag ik hopen dat je ook gewoon de keuze aan de koe overlaat of ze naar buiten wil met die zeer warme dagen en zeer natte dagen zoals je aangeeft. Gewoon de deur openzetten dus en kijk maar eens wat de koe doet. Overigens het gegeven dat u een slechte verkaveling heeft , dat is uw keuze maar NIET die van de koe.

 • joannes

  RIjkersfarm heeft een punt met de ideale stal en stal klimaat. Maar hoe kan je dit verwoorden naar de consument. De klant heeft een idee dat de koe een ruimte en ¨in de wei¨ dier is,en dat je die beschermd voor het klimaat wanneer nodig. Op het moment dat je het omdraaid en de koe als top atleet gaat behandelen en hem uit zijn natuurlijke omgeving haalt en opsluit in een ¨productie ruimte¨ krijgen de consumenten een schuldgevoel wanneer ze melk drinken. Een van.... die koe heeft moeten lijden om mij van melk en of vlees te vooerzien. Het gaat om de perceptie van de klant, niet om wat wel of niet goed zou zijn voor die koe. De gemoedsrust is nog steeds beter bij de weide koe.

 • poldes

  Koe in de wei gevoel heeft niets met inkomensopbouw van nederlandse veehouders van doen.
  een aannemer die alleen maar kastelen mag bouwen omdat het mooi in het landschap is;heeft geen opdrachten en inkomen.
  een aannemer die aan de vraag levert blijft bouwen.
  Dus melk melken om een inkomen,en melk drinken als je behoefte hebt.
  Als je andere melk wil die er niet is;ben je niet realistisch.

 • agratax2

  Dat een koe op stal net zo goed heeft of beter dan een koe in weer en wind in de weide doet er niet toe voor de mensen die weidezuivel willen. Deze groep misschien wel de kleinste groep heeft door zijn grote mond wel de macht. Zij baseren zich niet op onderzoek of gesprekken met de koe. Nee voor hen geldt alleen het 'onderbuik gevoel'. Duidelijk meer betalen mogen van hen niet verwachten. Dat de Chinees over enkele decennia net las wij gaat denken over zijn eten, mag dan waar zijn, de vraag is alleen of wij dan instat zijn deze weide melk te leveren of zijn wij dan net de voormalige 'Heilstaat' ter ziele. Ook weer niet ondenkbeeldig, zolang wij al onze pecunia in Peking inleveren om goedkoop te shoppen.

 • j.verstraten1

  Als er iemand is in deze discussie die polariseert is het Jan zelf. In de 1e alinea geeft Jan ten eerste aan hoe belangrijk weidegang is voor het imago, en dat hij daar zelf van geniet, om vervolgens te beargumenteren waarom de koeien op stal moeten. Ik durf de veronderstelling wel aan dat de economische overlevingsdrang van de veehouder zijn ondergang word indien die drang berust op het kopiëren van de ontwikkelingen zoals die elders in de wereld in volle gang zijn mbt schaal en wijze waarop melk geproduceerd wordt. Als je zoals Jan stelt om financiële redenen geen toekomst ziet voor boeren met weidegang, dan zie ik het somber voor de nederlandse melkveehouderij in het algemeen in. Ik ken veel ondernemers in de intensieve veehouderij, óók die onder de moeilijke huidige economische omstandigheden nog wel renderen, maar ik benijd hun maatschappelijke positie absoluut niet. Door simpelweg te stellen dat opstallen een kwestie is van goed uitleggen heb je het in mijn ogen absoluut niet begrepen.

 • joannes

  @agratax1 volgens mij had je een borreltje te veel op toen je commentaar 11 schreef. @j.verstraten1 helemaal eens met je vehaal en zou daar nog aan toe willen voegen dat: wanneer je promotie ziet van agrarische producten zijn het bijna altijd berichten die aangeven dat het gezond en veilig is en..... dat de betrokken dieren in hun ¨natuurlijke¨ omgeving worden gehouden. Dit in tegenstelling tot de werkelijkheid dat de dieren in ¨productie ruimtes¨gehouden worden. Boeren moeten zich realiseren dat hun producten direct refereren aan gezond voedsel uit een gezonde omgeving om gezond te blijven. Daar past het plaatje van ¨Productie Ruimtes¨ niet bij. Dat deze perceptie zo is ontwikkeld is iets wat al jaren aan de gang is en volgens mij niet veranderd kan worden. Alleen wanneer er absolute schaarste zou zijn kunnen deze producties naar ¨Productie Ruimtes¨

 • jrboer

  Boeren zijn net burgers... Weidegang is voor ons ook emotie, dat blijkt wel uit deze discussie.
  De maatschappij bepaalt onze licence to produce. Wil de maatschappij weidegang dan is dat toch prachtig dat wij dat op een eenvoudige manier kunnen regelen. Je hoeft alleen de staldeuren maar open te zetten en de koe doet wat zij het liefste zelf ook wil. Weiden en zonder beperkingen liggen en opstaan. Voor het milieu en de beurs ook veel beter want reken maar eens uit hoeveel diesel het kost om al het voer te winnen en de mest weer uit te rijden. Dat weegt lang niet op tegen de kleine beweidingsverliezen die je hebt.
  Hoofdzaak blijft echter het draagvlak in de maatschappij. Het zal mij benieuwen wanneer weidegang een politiek item wordt.... Verplichte weidegang???

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.