Redactieblog

4348 x bekeken 11 reacties

Wanbeleid treft de verkeerde

Laatst dronk hij even koffie bij ons aan tafel. De man van AB-Oost. Een uitstekende medewerker, die ons in drukke tijden helpt. Het was voordat de bom van de massaontslagen bij de coöperatie barste.

Het zal hem niet verbazen. Hij klaagde toen al. Niet over zijn werk, dat doet hij met groot plezier, maar over de organisatie.

“Dit komt nooit goed”, zei hij. “We hebben te veel bazen en te veel kantoren. De één zegt heel andere dingen dan de ander. En we moeten alles in drievoud op papier zetten. Hopeloos. Ik houd van het boerenwerk, maar niet van die papierboel. We hebben binnen AB-Oost allemaal regeltjes. Het is net zoals bij jullie boeren. Er zijn te veel ambtenaren, die regels verzinnen en handhaven. Ik word er kotsmisselijk van.”

Dat was de ontboezeming van onze AB-man van een paar maanden terug. En dan nu de ontknoping. Bijna de helft van de mensen er uit. Er wordt fors verlies geleden. Dat kan natuurlijk niet.

Vooral de vaste medewerkers krijgen het leed aangezegd. De Polen en andere buitenlanders niet. Die merken gewoon volgend jaar dat er minder werk is.

Ik kan boos worden op de directie van AB-Oost en het boerenbestuur. Ze hebben het laten gebeuren. Nu er een groot verlies is wordt de directeur ‘in goed overleg’ de laan uitgestuurd. Een nieuwe mag het puin ruimen.

Waarom niet gewoon gezegd dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt? Andere AB-organisaties in Nederland draaien goed. Bestuur en directie hadden moeten zeggen: “We deden het fout en we vertrekken allemaal.” Zonder afvloeiingsregeling en niet blijven zitten, zoals het hedendaagse bestuur.

Bij alles hoop ik dat onze AB-medewerker niet ontslagen wordt. Hij is niet de veroorzaker van de ellende. Maar degene die er uit gaat betaalt wel de rekening van wanbeleid. Het lijken wel Griekse toestanden.

Laatste reacties

 • jan1966

  Goed stukkie, het is te hopen dat onze boerenbestuurders bij Frica niet zo liggen te slapen als die bij Ab-oost

 • Flyinghollander

  Jammer dat er geschreven word onder fictieve naam. Ten tweede wat hebben de Polen er mee te doen? Zie resultaat Rotterdam om werklozen naar de kassen te krijgen, weet je van de 13 die er waren aangenomen, er geen 1 oorspronkelijk Nederlands was. Nederlander voelt zich te goed voor zoiets.

 • ACB

  Nederlanders willen wel werken,maar dan moet er wel betaald worden. Waar de grote jongens ( Bedrijven) naar toe willen is naar een slaven cultuur net als in de lage lonen landen ( is dat wat men wil??? )

 • ACB

  Bestuur aansprakelijk stellen voor wantbeleid,en er voor laten bloeden persoonlijk finacieel .Kijken of het dan nog een keer gebeurd. Dat is Nederland 10.000 regeltjes en gekke ideeën en nuchtere verstand verloren. Daarom gaat het zo goed met de economie!!! Mijn opa rekende alles uit op de achterkant van een sigarenkistje of de achterkant van een bierfiltje ( Het gekke was dat deze man nooit problemen had) Gek he??

 • Mozes

  Het verhaal van Vergaderboer is populistisch. Al lange tijd wordt er steeds meer werk overgenomen door ZZP-ers. Dit heeft als gevolg dat de vaste medewerkers steeds minder de uren vol krijgen. De leiding had enkele jaren geleden het personeelsbestand al moeten inkrimpen maar heeft blijkbaar gehoopt op betere tijden. Het gevolg is dat nu onder de druk van oplopende verliezen een grote ingreep in één keer nodig is. Of er ook een te grote staf is is mij op dit moment onduidelijk.

 • LUCTOR

  Het draait in NL allemaal om prestige en aanzien het maakt niet uit in welke sector, ook onder de boeren het motto is we moetten groeien om het bedrijf voort te laten bestaan de boer ziet zich zelf als manager voor het handwerk worden de jongens van AB oost ingehuurd er word ook door een grote groep Nederlanders neer gekeken op mensen die de kost verdienen door met de handen te werken je word er vies van en het betaald ook nog eens slecht kan het niet ontkennen maar word het niet eens tijd dat er een mentaliteits omslag komt,zodat we niet altijd een beroep op buitenlandse mensen hoeven te doen want waar zouden onze managers bestuurders direkteuren zijn als er geen ambachtslieden meer waren want ze zijn zelf maar voor een kunstje opgeleid en daar brouwen de meesten ook niks van waar ze goed in zijn is hoe vul ik mijn eigen zakken want welk voorrecht heeft de direkteur die een miljoen mee krijgt tegen over de ambachtman die straks met lege handen naar huis word gestuurd?

 • boeraad

  Als voormalig ab bestuurder is het voor mij heel herkenbaar te lezen dat men er van alles van vindt als er drastische maatregelen moeten worden genomen.Het hoogste gezag is de ledenraad.Laat die na gedegen onderzoek en het luisteren naar de verklaring van de RvC ook eens naar buiten treden met hun kijk op de zaak.
  Leden,vaak op grote afstand van de organisatie,roepen pas als er iets stevigs gebeurt.
  Zonder op de casus van AB Oost in te gaan stel ik dat het in deze tijd een grote verantwoordelijkheid is een dergelijke organisatie te managen
  aad straathof-zuid holland.

 • bartje schuur

  Ik ben het gedeeltelijk met Aad eens
  het is een bedrijf dat moeilijk te managen is,
  maar als je als personeel bij elkaar geroepen wordt omdat ze bijna de helft (en van de werkvloer mischien meer als de helft) van het vaste personeel willen ontslaan en de directeur laat zich niet eens zien.
  daarnaast geven ze dan ook helemaal geen inzage in de cijfers en de oorzaak hiervan. wordt ons een verhaaltje vertelt dat niet overeenkomt met wat ons de laatste jaren is verteld.
  krijgen we van de media te horen dat de directeur is vertrokken met 1 miljoen
  ab oost zegt weer dat dit niet zo is.maar er is wel 1 miljoen meer aan bestuurskosten uitgegeven. dan verzwijg je als bedrijf toch wel heel veel.

 • Rip

  Kan het ook zo zijn dat boerenbestuurders te weinig capaciteiten hebben om een groot bedrijf als AB-Oost te leiden? En teveel op de wijze: mijnheer de directeur zegt het, dus het is waar, besturen? Op die wijze krijgt een onbekwame directeur alle macht. Dat is bij AB-Oost gebeurd. Bovendien zat de man veel te lang op de directeursstoel.

 • joannes

  Wanneer een probleem zo groot geroeid is als bij AB, dat de helft moet worden ontslagen, zijn de problemen veel te lang ontkend. Wanneer een bestuur of een RvC zich daar niet voor verantwoordelijk voelt hebben ze behalve, het sigaartje en het borreltje, niet veel aandacht gehad voor de bedrijfsmatige problemen. Geen aandacht omdat ze er geen verstand van hebben of omdat ze het te slap hebben benaderd. De beweging van ZZPers is niet van de laatste maanden en wanneer ze de inzet, prijs, en tevredenheid hadden gevolgd was duidelijk dat het bedrijfs model was ingehaald door de netwerkende ZZPers. Die met een eigen verantwoordelijkheid direct iets minder overhead nodig hebben dan AB. De Directeur die met een Miljoen is weggestuurd heeft zijn eigen organisatie mogelijk willen redden maar had natuurlijk moeten inzien dat het bedrijfsmodel achterhaald was: samen met de RvB en de Ledenraad.

 • W Geverink

  Een duur betaalde directeur die bij vertrek een bedrijf zo achter laat heeft geen recht op een miljoen. Binnen het bedrijf zijn normaal gesproken goeie mensen aanwezig die met hun kijk op zaken en hands on ervaring prima een directeursfunktie kunnen vervullen. Vaak hebben die personen zich al tijden lopen te ergeren aan de incapabele stumper die met zijn kont de directeurs stoel warm houdt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.