Redactieblog

9 reactieslaatste update:21 jul 2012

Voedselbank

In mijn studententijd was aan het eind van de maand standaard het geld op. Voedselbanken bestonden toen nog niet maar gelukkig hoefde ik niet te verhongeren. Als noodreserve stonden er altijd een paar weckpotten met slappe boontjes van mijn moeder klaar. Daar redde ik het dan wel mee totdat de nieuwe studiefinanciering was bijgeschreven en het feesten weer kon beginnen.

In Nederland wordt honger geleden. Tenminste als je de voedselbanken mag geloven. Duizenden Nederlanders zijn afhankelijk van deze noodhulp. Toch vreemd in het negende rijkste land ter wereld met zo’n beetje de hoogste uitkeringen voor onze behoeftige medemens. Veel verslaafden en koopzieke consumenten, maar ook hardwerkende (kleine) ondernemers die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen, hebben voedselhulp nodig.

Gelukkig is er een prima initiatief van LTO-Noord om de voedselbanken in hun goede werk te steunen. LTO-Noord wil kromme komkommers en gebutste penen aan de voedselbank geven. Een prima initiatief wat mij betreft. Groente die er niet perfect uitziet wil de supermarkt immers niet hebben. Consumenten laten dit in de schappen liggen. Dat het voor de smaak niet uitmaakt, is niet van belang. Scheve paprika’s en appels met een vlekje worden gewoon weggegooid terwijl het prima voedsel is. Zonde en verspilling. De agro-sector laat zich van zijn beste kant zien door dit initiatief. Doen dus!

 

Bij mij in de moestuin is het overigens juist andersom. Een rechte peen of komkommer is een uitzondering en wordt met argwaan bekeken. Is hij wel goed? Mijn zelfgekweekte groente is nooit recht en perfect.  En wat die ingeweckte boontjes betreft: na mijn studententijd heb ik nooit meer zo’n slap geval naar binnen gewerkt. Het moet wel heel erg crisis worden voordat ik daar weer aan begin.

Laatste reacties

 • agratax2

  Pieter. Goed alternatief maar waarom moet het onverkoopbare productie zijn. Waarom niet de top van het aanbod, zodat de markt ontlast wordt en de prijs over de hele linie kan stijgen. Klanten van de voedselbank worden op deze wijze weg gezet als tweederangsburgers, die niet meer dan tweede soort eten verdienen. een wel erg goedkope manier van reclame maken voor de boeren en tuinders over de ruggen van armen.

 • agri2

  Volgens mij is het een verkeerd signaal, ook de produktie van de mindere soorten heeft geld gekost en daar mag best wel wat voor betaald worden. De mensen zijn zo ongeveer opgevoed met het idee dat eten niets mag kosten. De uitzonderingen daargelaten hebben veel klanten van de voedselbank een budgetprobleem: Nieuwe mobieltjes, een dikke(dunne) flatscreen tegen de wand, iedere dag een pakje sigaretten en een stuk of 10 loten van de een of andere loterij iedere maand. Je dient eerst je eten te kopen en dan pas aan de rest te gaan denken.

 • wg

  zo is het agri2

 • gertjangeessink

  Op de eerste plaats komt voedsel vind ik, daarna onderdak, en als er dan nog geld over is, dan pas luxe zoals loten .
  Laat de voedselbank voor een klein kostprijsje bij de ondernemers 1e kwaliteit AGF kopen, en niet via allerlei omwegen( dat bespaart veel) !!!

 • gertjangeessink

  Waarom moet de ondernemer het voor niks weggeven? Hij/zij heeft er ook hard voor gewerkt.

 • Mels

  Agri2 raakt de juiste snaar al doet de media anders voorkomen is dit het grootste deel van de waarheid,het moet wel gezegd worden dat er echt mensen zijn die het echt nodig hebben.De media gaat deze4 boodschap natuurlijk niet verkondigen,ze zouden immers een keer de waarheid aan het voetlicht brengen.....

 • agratax2

  Agri2. Een gift aan de voedselbank levert geen geld op. De voedselbank heeft tot nu toe geleefd van de over datum producten die de supers hadden, maar door een zuiniger inkoop beleid is dit voorbij. Een groot deel van de mensen bij de voedselbank hebben inderdaad financiële problemen en proberen die met hulp van de schuldsanering op te lossen. Hun besteedbaar inkomen is te laag om te leven en te hoog om dood te gaan. Ik weet van gevallen waar de man een redelijk salaris verdiend en maar Euro 50 heeft per week om een gezin van 5 personen in leven te houden inclusief zijn werkkleding als bouwvakker. Laten we eerlijk zijn veel mensen bij de voedselbank zijn kleine ondernemers (zzp) die als eersten zijn gedumpt bij de bouw of andere ondernemingen. Ik zie het zo als ik boven omschreef als een mogelijkheid 2 dingen in één keer te regelen, door uit de markt nemen van productie een prijs verhoging afdwingen en imago verbetering van de sector. Voor de rest ben ik van mening dat inderdaad kromme komkommers net zo goed en lekker zijn dan kaars rechte en dus best in d emarkt kunnen worden gezet. Dit laatste hebben we als producenten zelf verpest, door ze het etiket minderwaardig te geven en dus hebben we ze als landbouw zelf naar de stort verwezen.

 • agri2

  Agratax1. Ik weet van een geval bij de plaatselijke voedselbank die het duurste voer koopt voor zijn duiven en honden. Diezelfde plaatselijke voedselbank moet iedere keer verhuizen omdat ze simpelweg niet fatsoenlijk met het eigendom(het pand wat ze meestal voor weinig huren) van een ander om kunnen gaan.

 • Mels

  Agri2,dommigheid der menschen is met geen stok te bestrijden.Jij haalt het lichtend voorbeeld aan en zo kan iedereen er nog wel een paar opnoemen.Zolang een deel van onze consumenten luxe prefereren boven voldoende voedsel raakt dit probleem niet opgelost.Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat je als 10 jarige met een iphone kunt wurdtfeuten met je vrienden en ook is het heeeeel belangrijk dat je een flatscreen hebt die groter is dan die van de buren die em wel kunnen betalen,laten we ook het belang van 4 x op vakantie niet uitvlakken,dat krijg je ook als je een betonnen achtertuin hebt zonder vrije uitloop en dan snarken met je mond vol van de voedselbank dat de kippen en varkens moeten wroeten in de grond,hun kinderen wordt die mogelijkheid onthouden terwijl water en prut het mooiste is wat je kinderen kunt geven.Oja ook nog een auto op afbetaling maar dat is te overzien vooral als je em stuk rijd en een ander moet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.