Redactieblog

5 reacties

Transparante zuivel

In de supermarkt staat een Franse dame het zuivelschap te bestuderen. Het is gauw duidelijk, ze kan geen wijs worden uit al die smaken. Hulpeloos kijkt ze om zich heen en spreekt me aan. In mijn plattelands-Frans probeer ik haar een beetje te helpen. Gesteriliseerde melk, die zij gewend is, is duidelijk in de minderheid. Ik wijs haar op de heerlijk verse gepasteuriseerde melk van Hollandse bodem. “En die dan?” ze wijst naar een plastic 2 liter verpakking met gepasteuriseerde melk. “Die komt waarschijnlijk uit Polen” vertel ik haar. Nu heb ik de aandacht van nog 2 andere klanten. “Uit Polen?” kijken ze me verbaasd aan. “Of uit Duitsland” ga ik verder, maar in ieder geval niet uit Nederland.

Dat is natuurlijk ook niet te begrijpen. Er wordt zoveel eerlijke melk gegeven door onze eigen koeien, maar in de supermarkt is de goedkoopste verse melk gewoon buitenlands. Maar het staat er niet op. De Nederlandse klanten zijn ronduit verontwaardigd. “Tja” haal ik mijn schouders op. “De Nederlandse varkenshouder heeft zeugen op stro en kijkdagen, de kippenboer een rondeelstal met bezoekers en de koeienboer een skybox en een weiland, maar de consument heeft vaak geen weet van de herkomst van het product als het eenmaal in het schap ligt. Eerlijk gezegd begrijp ik ook niet goed waarom het er niet duidelijk op vermeld hoeft te staan waar het vandaan komt. De gemiddelde consument weet het ministempeltje met landaanduiding op de melkverpakking echt niet te vinden. En zo wordt de consument bewust onwetend gehouden. Op deze manier kunnen wij, Nederlandse producenten, de strijd tegen goedkopere productiemethoden in het buitenland nooit winnen. En deze 2 Hollandse klanten hebben het idee dagelijks besodemieterd te worden. “Dus na een reis van honderden vervuilende kilometers ligt die melk hier nog steeds goedkoper in de supermarkt dan onze eigen melk?” de klant kan het niet geloven. “Schrale troost” zeg ik “de kans is ook heel groot dat die melk door Holstein-Friesians is geproduceerd”. “Zit er toch nog een Nederlands smaakje aan”. Maar de klant vindt het geen leuk grapje. Hem geeft het puur een nare bijsmaak.

Laatste reacties

 • poldes

  zou onze boerderijmelk te goed en te goedkoop zijn voor in de supurmarkt?

 • Hodalen

  In Noorwegen staat bij alle vlees en groente wel het land van herkomst en het land van productie op de verpakking. Was dat niet in NL ook al zo, op de verpakkingen van vlees? De noren betalen ook graag een hogere prijs voor noorse producten. De keus tussen een Noorse komkommer of een biologische komkommer uit Spanje, vind ik een lastig dilemma. Kiezen voor biologisch, én voor hoge kilometerskosten?

 • Flyinghollander

  Noorwegen/Scandinavische landen zijn erg trost op hun eigen dingen, als is de bloemkool uit Duitsland een keer zo groot en de helft van de prijs.

  Claudia, hoe weet je nu zeker dat die melk uit Polen komt? En wat is de ramp eraan? Daar hebben ze geen kwaliteit? Denk je echt dat grote supermarkten gaan gokken daarmee? Sorry erg kort door de bocht.

  Zie het nu voor je, in een Poolse winkel en het verhaal omgekeerd. Nederland produceerd meer dan het op kan, waar denk je dat die producten belanden.

 • joannes

  Precies @Flyinghollander, trots op je product moet je als Nederlander diplomatiek communiceren wanneer je 70 % van je varkensvlees productie en meer dan 50% van je Melk productie exporteert. Ik denk dat de Nederlandse boer geluk gehad heeft, dat zijn melk niet in dat schap te vinden was, het zou niet veel marge hebben, als ik dat goed uit het verhaal begrijp. Wanneer de essentie is dat Nederland zich kan onderscheiden met kwaliteits producten denk ik dat op heden nog onvoldoende massa in deze speciale condities geproduceerd wordt om er een ¨merk¨ export artikel van de maken. De Gouda kaas of Edamer kom je inmiddels overal tegen!

 • hans.van.tilbeurgh1

  Als een van de producenten in NL van deze 2 liter poly-ethyleen melkcans kan ik u mededelen dat heel goed zichtbaar is waar product vandaan komt via het zgn ovaaltje op de verpakking en de betreffende landcode.
  Zover ik weet wordt er in NL geen melk uit Polen in deze fles geleverd. Moet derhalve melk uit Nederland of Belgie zijn.
  En ik kan u verzekeren dat melk met de code NL Z-0816 wel degelijk uit Nederland komt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.