Commentaar

2613 x bekeken 4 reacties

Tegenwind voor ballonvaarders

Op een mooie avond hangen ze overal in de lucht: kleurrijke ballonnen, met mandjes tot zestien passagiers. Opgestegen op plekken met veel publiek, immers de sponsor van de ballon wil maximale aandacht.

Een ballonvaart heeft iets avontuurlijks, en staat hoog op veel wensenlijstjes. Maar het aantal mooie avonden deze zomer is beperkt, klaagt de ballonvaarder. De ballonvaart is een commerciële bedrijfstak geworden. De marges zijn beperkt, zo klinkt het, ondanks de forse passagierprijzen. Elk tientje telt.

Hoe contrastrijk met het opstijgen is de landing op anonieme plekken, veelal boerenland. En ook daar treft de ballonvaarder het niet altijd meer. De basisvergoeding voor een landing, afgesproken in een gedragscode, is miniem. Voor een ballon met tien personen krijgt de boer 45 euro. Het is niet meer dan een fooi voor de overlast van mensen en materieel. De directe schade wordt weliswaar vergoed, maar over indirecte schade, bijvoorbeeld als gevolg van paniek onder melkvee, is het moeilijk onderhandelen. Niet voor niks heeft LTO de nieuwe gedragscode niet ondertekend.

De politie moest er zondag in Zegveld aan te passen komen omdat een boer de uitgang van een weiland blokkeerde totdat de ballonvaarder een passende vergoeding betaalde. Meer incidenten zullen volgen, voorspelt LTO.

De ballonvaarders zijn aan zet. Terecht vraagt de boer een reële vergoeding. En nergens beter dan in deze bedrijfstak kan de ondernemer de vergoeding direct aan de klant/passagier doorberekenen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe erg is de schade werkelijk? Zijn hier cijfers over bekend of is het gissen? We kunnen ook als boer eens nagaan hoe vaak en hoe groot de schade wel niet is en dan concluderen dat we weer eens heel veel tamtam maken en heel veel kwaadbloed zetten om niets. Gun die ballonvaarder zijn hobby, hij gunt de boer zijn geldelijke steun uit de belasting pot. Is leven en laten leven een kreet uit de oude doos geworden, past het niet in de tijd van ikke en de rest kan stikke?

 • Hans Sudfryslan

  Ik denk dat deze boer eens een vlucht mee moet maken en dan kan hij zijn mening geven over deze vlucht en dan zal blijken dat hij een ander persoon is geworden en zal de boosheid verdwenen zijn als sneeuw voor de zon . Dit jaar zijn op mijn land al een aantal geland en alles verliep zoals het hoort zonder problemen .

 • Videofarmer

  Zelf heb ik ook een paar vluchten meegemaakt wat heel leuk is en de ballonvaarders zijn vakmensen die wel weten wat wel en niet kan .Weilanden met koeien en vooral paarden word met de nodige voorzichtigheid behandelt tijdens het over varen met een zogenaamde zachte brander (qua geluid) daarbij geeft de piloot ook nog de nodige instructies aan zijn passagiers . En schade aan gewassen daar word ook goed rekening mee gehouden .En ze zullen ook niet zonder toestemming van de grond eigenaars landen ,als een boer niet thuis is word een andere locatie gezocht . Dit is mijn ervaring....

 • Jorisdriepinter

  Het zou een goede zaak als mijnheer Vullings zich goed zou inlezen alvorens deze nonsens te vertellen. Dan had hij geweten dat er géén wettelijke grond is om geld te eisen voor berging van een ballon. Dat steeds meer ballonvaarders ertoe overgaan om geld te betalen, mag niet worden uitgelegd als een vergoeding, maar dient als appreciatie voor de landeigenaar. Niks meer, niks minder.
  Door te praten over een 'landingsvergoeding', suggereer je iets waarop een recht zou bestaan. En dat is er niet, daarmee wordt het artikel van Vullings teruggebracht tot een groot prullebakgehalte.

  Een ander ding is dat door Vullings al helemaal niet wordt belicht, is het gegeven dat de mensen die met een ballon meevaren, de consumenten zijn van de boer z'n producten. Waarom dan niet de gelegenheid aangrijpen om het imago van de boer te verbeteren waar dat nodig is?

  Bedenk dat de landeigenaar deel uitmaakt van een maatschappij waarbij ballonvaarten worden uitgevoerd en elke landeigenaar de kans heeft een gelande ballon tegen te komen.

  Het zou de ballonvaarders sieren om als appreciatie naast geld, een bon te geven voor een (deel) van een ballonvaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.