Commentaar

4429 x bekeken 6 reacties

Reorganisatie AB Oost onafwendbaar

'Rauw op mijn dak', zo reageert medewerker Marco van AB Oost op het aangekondigde ontslag van ongeveer 300 medewerkers. Vanmiddag geeft de coöperatieve personeelsorganisatie nadere uitleg over het ontslag.

De omvang van de saneringsoperatie is wellicht een verrassing - 300 ontslagen op 720 vaste medewerkers in de agrarische bedrijfsverzorging -, een reorganisatie kan niet als een verrassing komen. AB Oost schrijft al enkele jaren rode cijfers. In 2008 boekte het bedrijf voor het laatst winst, een bescheiden ton op een omzet van 120 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het verlies na belastingen 5,3 miljoen op een omzet van 128 miljoen. De onderneming wijt het aan de economische crisis. De vraag naar tijdelijke arbeid is hierdoor teruggelopen, klinkt het.

Natuurlijk raakt de crisis het bedrijf, maar de vraag is gerechtvaardigd of de directie wel adequaat heeft ingespeeld op de neergaande tendens. De ontslagen vallen vooral bij het kantoorpersoneel. In totaal telt de organisatie twintig vestigingen. Van de bedrijfsverzorgers werkt het gros op uitzendbasis. De overheadkosten drukken zwaar op de begroting. Daarbij is de concurrentie van goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa en zzp'ers groot.

Hoe dan ook blijft het triest, in eerste plaats voor de medewerkers, maar ook voor de sector dat een organisatie, ooit opgericht door boeren, en met nog 11.000 leden, zo hard moet ingrijpen. Te hopen valt dat de kwaliteit van de bedrijfsverzorging er niet onder lijdt. Daarmee zou AB Oost zich nog verder in eigen vlees snijden.

Laatste reacties

 • Klerck

  Inderdaad, jet is de veel te hoge belastingdruk samen met de ongecontroleerde hoeveelheid buitenlandse werkers die tegen lage, onbelaste tarieven, het verknallen voor de werknemers die op een eerlijke manier hun brood willen verdienen.

 • Klerck

  Jammer voor onze eigen jeugd, dat de overheidsregels zo krom in elkaar steken.

 • Mels

  Klerck,allemaal onzin,je moet als werkverdeler wel bij de klanten komen en achter het werk aan en er niet vanuit gaan dat je je salaris aan het eind van het jaar weer met 10% kan verhogen.Het werkvolk moet het geld voor het regelvolk verdienen en daarna andersom door te blijven zorgen voor werk,het ontslag van kantoorpersoneel bewijst dat er simpelweg teveel overhead in ABoost zit.Bij drukke tijden is dit niet erg maar nu er minder werk is wel en volgt deze beslissing die volgens mij heel juist is.

 • Jeroen123

  @Mels: geheel mee eens.

  Ab oost heeft/had last van een 'omgekeerde kerstboom' . De top is heel breed, met heel veel directeuren en managers, en de voet die het geheel moet dragen is te smal.
  Nu zijn er al een aantal managers en directeuren weg, en zullen de relatiebeheerders inderdaad harder aan de slag moeten voor hun riante salaris.

 • politiek

  Al meer als 1.000.000 euro oprotpremie voor de vertrekkende directeur Richard Heerink bij AB Oost. Dat hij behoorde op te rotten kan ik me wel voorstellen , maar die 1.000.000 euro toeslag dus totaal niet. Ook niet ten opzichte van al die ontslagen die gaan komen , waarschijnlijk met wat minder toeslag. Onduidelijk is wat de functie van bestuur, directie, de raad van Commissarissen is , in dit soort gevallen , of hebben die ook goed aan zichzelf zitten denken.? ( en behoorlijk zitten slapen) Uiteraard gaat de raad van commissarissen dit zelf uitleggen richting personeel AB Oost en zijn ze niet zo laf hiervoor iemand anders in te huren.

 • Jeroen123

  Wat ik heb gehoord is dat Richard de RvC aardig in zijn zak had zitten qua beslissingen. Zoals helaas bij zoveel bedrijven heeft de RvC Richard wellicht te lang zijn gang laten gaan.

  En voor dat miljoen kan je aardig wat bedrijfsverzorgers aanhouden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.