Commentaar

1070 x bekeken

Oorlog in kippenland

De Dierenbescherming reageert in ongekend harde bewoordingen op een plan van de vleeskuikensector om met een eigen nieuw duurzaamheidslabel te komen dat minder strenge eisen stelt dan het Beter Leven-kenmerk, ofwel het ster-vlees.

Directeur Frank Dales zegt letterlijk dat hij de sector de oorlog verklaart als ze tot deze stap overgaat.

Het is een escalatie in de slepende discussie over de verplichte uitloop voor vleeskuikens in het sterrensysteem. De sector klaagt dat deze eis lastig is en bovendien strijdig met milieuvoorschriften. Dat is een serieus probleem. Maar de introductie van een eigen tussen-tussensegment kan geen oplossing zijn. De consument verdwaalt dan in de keurmerken en verliest zijn vertrouwen.

De Dierenbescherming, de grootste organisatie in dierenwelzijnsland, heeft afgelopen jaren de koers van dialoog met de sector gekozen. Ze deed dit met de hete adem in de nek van radicalere groepen zoals Wakker Dier. Terwijl actiegroepen in de media ageerden tegen de ‘plofkip’ en tegen ‘het meest mishandelde stukje vlees’, zocht de Dierenbescherming naar gulden middenwegen. De sector kan het zich niet permitteren deze belangrijke partner tegen zich in het harnas te jagen.

Er zit maar een ding op: in samenspraak een oplossing zoeken voor de voorwaarden van het sterrensysteem. Een oorlog is waarschijnlijk schadelijker voor de pluimveehouders dan voor de Dierenbescherming.

Of registreer je om te kunnen reageren.