Ook voor de kip

Schaffelaar
Een prachtig stukje uit de Volkskrant van dinsdag: 'Het zijn verwarrende tijden voor mensen die zowel de kip als het klimaat een warm hart toedragen. Als bewuste consument wil je niet meer betrapt worden met een plofkip, het toonbeeld van dieronvriendelijk gefokt vlees. Aan de andere kant schijnt de industrieel gehouden kip juist weer het beste te zijn voor het milieu. Of toch niet? Of toch wel? Supermarktdilemma's voor de moderne consument."

De verwarring is een gevolg van enerzijds de zeer geslaagde actie van Wakker Dier die grote bedrijven als Unilever en Struik en Johma al heeft meegekregen in hun diervriendelijke ideeën en anderzijds de uitkomsten van een onderzoek van ABN Amro waaruit blijkt dat diervriendelijke alternatieven veel slechter scoren op de klimaatbelasting. Daarnaast nog de uitspraak van de hoogleraar duurzaamheid, Louise Fresco, die zich zorgen maakt over de beeldvorming dat de intensieve landbouw niet duurzaam zou zijn en het recent verschenen proefschrift van de Wageningse onderzoek Sanne Dekker waarin zij concludeert dat een beter welzijn van de legkip leidt tot een hogere milieubelasting en tja.... dan is het niet meer zo makkelijk om nog te weten hoe je 'goed bezig' bent.

Net goed! Dat was mijn eerste, niet-zo-aardige reactie toen ik dit allemaal las. Dan voelen consumenten ook eens een beetje hoe het is om te moeten balanceren tussen dierenwelzijn, mensenwelzijn en klimaatwelzijn. Boeren hebben dan ook nog te maken met ondernemerswelzijn. Consumenten kunnen elke dag hun gedrag bijstellen, boeren zitten vaak 20 jaar vast aan hun beslissingen.

En waarop zijn al die berekeningen gebaseerd? Veelal op aannames, blijkt uit de artikelen. Dat kan dus elke dag veranderen en een andere uitkomst geven. En is een kilo plofkip wel hetzelfde als een kilo Label Rouge kip?

Het zijn verwarrende tijden, ook voor de kip.... (!)

Of registreer je om te kunnen reageren.