Commentaar

Investeren en tegelijk buffers opbouwen

Er is toekomstperspectief voor de landbouw. Nu de toekomst nog zien te halen.

In tijden van crisis blijven de uitgaven aan voedsel en drinken meestal stabiel. Net zoals de bakker zich geen zorgen maakt – ‘brood eten doen de mensen altijd – hoeft ook de landbouwsector zich geen al te grote zorgen te maken. Mensen moeten altijd eten. Zeker tegen de achtergrond van een groeiende wereldbevolking en aantrekkende wereldeconomie, ziet het er voor de voedingsmiddelensector daarom goed uit. Dat zegt het LEI. Een positief signaal.

Een redelijk zonnig perspectief schetst deze maand ook het Amerikaanse beleggingsfonds DWS Invest Global Agribusiness. Dat stelt vast dat beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in de landbouwsector, weinig last hebben van de Europese schuldencrisis en groeivertraging in de opkomende economieën. In elk geval geldt dat de sector het voor basisvoedsel als aardappelen en rijst veel beter heeft gedaan dan de aandelenmarkt wereldwijd.

Dat is dan twee keer voor de gehele mondiale voedingsmiddelensector gesproken. Het zijn hoopgevende signalen voor de op export gerichte Nederlandse landbouw, dus ook voor de boer. ABN Amro voegt er in deze Boerderij nog aan toe dat de Nederlandse boer wel eens vitaler uit de huidige crisis kan komen dan zijn Zuid-Europese collega.

Goed nieuws alles bij elkaar, maar het is nog wat te vroeg om de vlag uit te steken. Zo wijst het LEI op grote prijsschommelingen, ondanks de aantrekkende vraag. Deze schommelingen worden in de regel het hardst gevoeld op het boerenbedrijf, het verst verwijderd van waar het consumentengeld de keten binnenkomt. In een landbouw met krappe marges is een prijsschommeling al gauw groter dan de marge.

En al gaat de wereld op termijn om meer en luxer voedsel vragen, aan de orde is eerst dat de EU-consument het dure kalfvlees inruilt voor kip.

De boer moet fit genoeg zijn om een dal te overleven. Hij zit nu in de spagaat van moeten investeren om straks volop aan de markt te zijn, en van tegelijk buffers opbouwen om prijsdips op te vangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.