Commentaar

501 x bekeken laatste update:17 jul 2012

Goed voornemen van Vion

Vion baarde eerder dit jaar opzien bij de varkenshouders door later te betalen dan binnen de gebruikelijke termijn van acht dagen. Het slachterijconcern voelde zich daartoe genoodzaakt omdat zijn afnemers ook langere betaaltermijnen hanteerden. De zogeheten kredietfaciliteit van het bedrijf bij de bank raakte daardoor opgebruikt. Populair gezegd: het geld was op.

Lange betalingstermijnen zijn een probleem in de gehele agro-foodketen. Termijnen van twee tot drie maanden komen voor, en vaak worden ze langer naarmate je verder in de keten komt. Dat neemt niet weg dat in de varkenshouderij terecht erg kritisch werd gereageerd op de stap van Vion. Ze gebruiken de boer als bank, luidden de commentaren. Even leek er zelfs sprake van dat de latere betaling structureel zou worden. Dat is later niet meer gehoord. Veelzeggend is dat ZLTO, eigenaar van Vion, blij was met het voornemen voortaan altijd weer op snel te betalen, dat bij de presentatie van de jaarcijfers werd uitgesproken.

Nu blijkt dat vorig jaar ook al eens later is uitbetaald. Dat was niet eerder gecommuniceerd. In de ogen van Vion waarschijnlijk oud nieuws, maar in dit licht toch van belang. Gelukkig zegt het concern nu luid en duidelijk dat er in de toekomst geen nieuw uitstel van betaling zal zijn. Het is een uitspraak om uit te knippen en op het prikbord te hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.