Commentaar

2088 x bekeken 2 reacties

Goed jaar gloort voor de akkerbouw

2012 lijkt financieel een goed jaar te worden voor de getergde akkerbouw.

De meeste akkerbouwers willen het afgelopen jaar snel vergeten. Dat wordt hen nog niet gegund. Integendeel. Midden in het groeiseizoen worden de meeste telers geconfronteerd met de tegenvallende financiële opbrengsten uit de vorige oogst. Het banksaldo wordt nauwelijks of niet aangevuld met nabetalingen uit oogst 2011, terwijl veel kapitaal is geïnvesteerd in de gewassen die nu groeien en nog verpleegd en geoogst moeten worden.
Uit cijfers die het CBS afgelopen week bekendmaakte blijkt dat het areaal aardappelen en uien fors is gekrompen ten opzichte van 2011. Dat zijn positieve prikkels voor de prijsvorming van die producten, die vorig jaar op de vrije markt geen stuiver opbrachten.
Na slechte jaren volgen goede. De wetmatigheid van de ‘varkenscyclus’ geldt ook in de akkerbouw. Een ondernemer die hierop anticipeert, heeft de teelt van uien en aardappelen dit jaar juist uitgebreid. Maar de consumptieteelt van aardappelen kromp verrassend fors met 7 procent en het areaal zaaiuien zelfs met 10 procent. Zo heftig reageerde de akkerbouw in het verleden zelden op slechte jaren. Kennelijk heeft het afgelopen seizoen veel telers financieel uitgeput. Of ze zijn mentaal niet genoeg aangesterkt om dit jaar wederom veel (geleend) geld in de lucratieve, maar ook risicovolle teelten van uien en aardappelen te steken.
Zoals altijd na een financieel slecht jaar wijken akkerbouwers uit naar de teelt van graan. Echter, bij een normaal prijsniveau valt hieraan ook geen droog brood te verdienen. Het toeval wil dat ook de graanprijzen dit jaar wereldwijd naar recordhoogten stijgen door ramingen van tegenvallende oogsten. Ondermeer Rabobank voorziet prijsstijgingen richting ‘historische toppen’ uit 2007/’08.
Zorgwekkend is dat de Nederlandse akkerbouwer met zijn dure grond vlucht in graan, ook al is daarvan het saldo dit jaar met geluk wat hoger. Zeker tegen de achtergrond van het gunstige perspectief op de langere termijn van de aardappelmarkt.

Laatste reacties

  • Klomp

    verkoop de huid niet voor de beer is geschoten.

  • agratax2

    Geert waarom is het onverstandig om op dure grond winstgevend graan te telen. Kun je me uitleggen waarom gewassen met een hoge bruto opbrengst de voorkeur moeten verdienen boven gewassen met een lage bruto opbrengst maar een veel lagere input? Dit in het licht van de niet kosten dekkende opbrengst prijzen van industrie aardappelen en uien van de laatste jaren. Waarom moet een boer voor heel veel geld aardappelland huren als hij op zijn vingers kan natellen dat alleen bij een zeer positieve markt hij zijn geld terug komt Dan hebben we het nog niet over winst in vergelijk met het risico dat hij neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.