Commentaar

2 reactieslaatste update:26 jul 2012

Buurmans grond

Volgens de NVM Agrarisch & Landelijk is de markt voor gunstig gelegen percelen landbouwgrond goed. Het klinkt als een eufemisme voor buurmans grond. En daar is altijd een markt voor.

Die grond is immers maar één keer te koop. Maar verder klinkt toch duidelijk de economische crisis door in de cijfers.

Volgens de makelaarsbranche hielden melkveehouders en akkerbouwers de grondmarkt in de eerste helft van dit jaar nog een beetje in de benen. Vanuit de overige sectoren is er, op een uitzondering na, nauwelijks interesse. De grondmarkt moet het ook hebben van de boer-boer transacties sinds het rijk zich heeft teruggetrokken. Sterker nog: staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gooit straks duizenden hectares in de verkoop om het begrotingstekort terug te dringen.

De akkerbouwers draaien een goede periode. Dan is er altijd interesse in grond. Voor melkveehouders komt 2015 steeds dichterbij. De blijvers maken zich op voor groei. Meer koeien betekent meer mest, en is er dus meer behoefte aan plaatsingsruimte. Het kan niet de enige reden zijn. Het argument van 'nu of nooit' bij het aanlendende perceel weegt zwaar. Ook de banken zullen hier een zwak voor hebben. De vraag is hoe deze markt zich ontwikkelt. De melkprijzen staan onder druk; tegelijkertijd stijgen de voerprijzen. Het zou goed zijn als er beweging blijft.

Echt vervelend is het nu al op de markt voor stallen. De branchevereniging verklaart  90 procent van de intensieve bedrijven die nu te koop staan als onverkoopbaar. En er komen er nog veel meer bij. Volgens voorman Arjan van der Waaij stopt nog een kwart van de intensieve bedrijven.

Laatste reacties

  • agratax2

    Bleker gooit grond in verkoop om begrotingstekort op te lossen. Dit is een wel zeer korte termijn oplossing, de begroting verandert er niet door zou ik denken. Alleen kapitaalsgoederen worden omgezet in kapitaal, dat acuut wordt uitgegeven om de gaten te stoppen. In mijn ogen is dit achteruit boeren en je op zeer korte termijn rijk rekenen. De grond is immers nooit gekocht als handelswaar, maar als 'belegging' voor de toekomstige natuur, het is nooit bedoelt als winst object en die winst is op dit moment zeer discutabel. Het is het bekende staaltje politieke boekhoudkunsten en rekentrucjes. Uitverkoop noem ik dit om een winkelsluiting vooruit te schuiven.

  • schoenmakers1

    het is nog altijd beter om nu te verkopen als de grond voor eeuwig ongeschikt maken voor enige productie van waarde, hier in de buur is veel te veel grond doordat de teeltaarde is verwijdert ongeschikt gemaakt om er nog iets nuttigs mee te doen

Of registreer je om te kunnen reageren.