Redactieblog

1 reactie

Baan binnen of buitenshuis?

Voor melkveehouders is het een goede zomer. De eerste snede gras was prima en rond Pinksteren hebben we er een goede kuil van kunnen maken. Daarna groeide het gras constant door. Er was water genoeg en dan groeit het als kool bij ons op de zandgrond. Straks de maïs nog en dan hebben we meer dan voldoende ruwvoer voor de winter.

“Dat mag ook wel,”zegt Hanna.”Mengvoer wordt duur door droogte elders in de wereld. Eigen voer is dan goud waard.”

Dat beseffen we extra nu onze Hans zich er wat meer mee gaat bemoeien. Op zijn bedrijf in Texas wordt veel voer aangekocht. Dat is de laatste maanden sterk in prijs gestegen. De melkprijzen zijn wat gedaald, zodat hij minder inkomen heeft.

“Dan waardeert hij onze manier van boeren ook wat meer”, meent Hanna.

Ze heeft er haar buik van vol dat hij steeds maar weer over Amerika begint als hij thuiskomt. En dat is nu twee keer per maand. Ze zijn bezig met verhuizen, want de jongens moeten hier na de vakantie naar school. De bungalow hebben ze laten schoonmaken, een beetje verbouwd, een nieuwe keuken en zo en alles laten schilderen. Zijn vrouw is hier één keer geweest, heeft gezegd hoe ze het wil hebben en is daarna weer teruggegaan. Haar baan in Texas eindigt 1 september en in de vakantie daarvoor wil ze verhuizen.

“Ik vind het maar niks”, zegt Hanna hoofdschuddend. ”Je wilt toch als vrouw er bij zijn als je huis wordt opgeknapt en ingericht? De baan lijkt belangrijker dan het thuis, waar de kinderen moeten opgroeien. Zelfstandige vrouwen, prima, maar ook thuis kan een vrouw best zelfstandig zijn. Ik heb me tenminste altijd zo gevoeld”.

Dat moet ik toegeven. Hanna had geen baan buitenshuis, maar werkte wel. Had ook een mening en heeft de beslissingen op de boerderij ook altijd mede genomen. Dat gaf toch een speciale band.

“Zou je het weer zo doen, als we nu zouden trouwen en beginnen op de boerderij”, vraag ik haar.

Ze zegt niet meteen ja. Dan nadenkend: “Als je buiten de deur werkt krijg je meer waardering. Dat heb ik wel eens gemist”.

Daar kan ik het mee doen.

Eén reactie

 • poldes

  buitenshuis werken kan goed uitpakken.
  Er is een nadeel aan.
  al je ,,vrije tijd'gaat er in op.(lees vrije indeling van je tijd)
  Het is even wennen.
  De periode na het buitenshuis werken;is ook even wennen voor jezelf en je wederhelft.

Of registreer je om te kunnen reageren.