Redactieblog

5 reacties

Voedselbank

In mijn studententijd was aan het eind van de maand standaard het geld op. Voedselbanken bestonden toen nog niet maar gelukkig hoefde ik niet te verhongeren.

Als noodreserve stonden er altijd een paar weckpotten met slappe boontjes van mijn moeder klaar. Daar redde ik het dan wel mee totdat de nieuwe studiefinanciering was bijgeschreven en het feesten weer kon beginnen.

In Nederland wordt honger geleden. Tenminste als je de voedselbanken mag geloven. Duizenden Nederlanders zijn afhankelijk van deze noodhulp. Toch vreemd in het negende rijkste land ter wereld met zo’n beetje de hoogste uitkeringen voor onze behoeftige medemens. Veel verslaafden en koopzieke consumenten, maar ook hardwerkende (kleine) ondernemers die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen, hebben voedselhulp nodig.

Gelukkig is er een prima initiatief van LTO-Noord om de voedselbanken in hun goede werk te steunen. LTO Noord wil kromme komkommers en gebutste penen aan de Voedselbank geven. Een prima initiatief wat mij betreft. Groente die er niet perfect uitziet, wil de supermarkt immers niet hebben. Consumenten laten dit in de schappen liggen. Dat het voor de smaak niet uitmaakt, is niet van belang. Scheve paprika’s en appels met een vlekje worden gewoon weggegooid terwijl het prima voedsel is. Zonde en verspilling. De agro-sector laat zich van zijn beste kant zien door dit initiatief. Doen dus!

Bij mij in de moestuin is het overigens juist andersom. Een rechte peen of komkommer is een uitzondering en wordt met argwaan bekeken. Is hij wel goed? Mijn zelfgekweekte groente is nooit recht en perfect. En wat die ingeweckte boontjes betreft: na mijn studententijd heb ik nooit meer zo’n slap geval naar binnen gewerkt. Het moet wel heel erg crisis worden voordat ik daar weer aan begin.

Laatste reacties

 • Klerck

  'Het moet wel heel erg crisis worden voordat ik daar weer aan begin'
  Het gaat je nog te goed manneke.
  Ik hoop van niet maar ik ben er vele voor gegaan en het zal in rap tempo toenemen. Armoede.

  Een zieke zzp er de bouwsector.

 • agratax2

  Pieter. Ik vind dat dit initiatief van LTO mager is, waarom niet de eerste klas producten deels weg geven om daarmee het aanbod te verlagen, met hopelijk een prijs verbetering voor de rest. Nu is het weer in de vorm van 'Wat waardeloos is, is goed genoeg voor de mensen die buiten de sociale boot vallen'.
  LTO wil zich van zijn goede kant laten zien, door onverkoopbaar (waardeloos) product cadeau te geven. Net sinter Klaas die afgedankt speelgoed uitdeelt.

 • Bildtboer

  LTO mag zich wel schamen om mee te werken aan voedsel wat niets opbrengt in het voedselkanaal te brengen, dit geeft verdringing ,immers als mensen hun honger stillen met 'kromme komkommers' zullen ze in de winkel geen 'rechte ' meer kopen en daarmee is de landbouw niet gediend. LTO is een organisatie die moet opkomen voor boerenbelangen!

 • joannes

  jensma.degroot1 u kunt zich schamen met dit soort flauwekul. Nederland is al lang niet meer afhanklijk van de Nederlandse consument voor zijn Landbouw resultaat. Nederland lijdt aan chronische overproductie in bijna alle landbouw sectoren. Dit veroorzaakt de prijsdruk! Het resultaat van land en tuinbouw is volledig afhankelijk van export. Kortom wanneer er steeds meer mensen van de voedselbank afhankelijk zijn is het misschien wel verstandig om de producten die niet verkocht / geëxporteerd worden vanwege uiterlijke kwaliteit aan de behoeftigen te geven. Daarmee zou de Landbouw, weer een relatie en imago opbouwen, in plaats van de producten demostratief te vernietigen.

 • Mels

  Betalen en anders niet,een fiets met een kras kun je met korting krijgen en ook een gebruikt auto met een kras is goedkoper als die kras blijft zitten.Imago is niet het probleem,slechts kennis kan de waardering voor een ander zijn beroep doen verbeteren,begin dus bij het onderwijzen van de jeugd over het hoe en waarojm van hun eten zonder de zielige verhalen maar de waarheid vertellen dan kan ieder een eigen keus maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.