Redactieblog

916 x bekeken

Weg van de gebaande weg

We rijden over een smal grindpad. Ik hoop dat we geen tegenligger krijgen, want rechts is een hoog talut met daarbovenop de spoorrails.

En links alleen een hoog graanveld, waar ik ook liever niet in verdwijn. We komen steeds verder in de rimboe! En het pakje in mijn armen begint steeds harder te spartelen. Tot mijn opluchting zie ik ineens een bekende zwarte krullenbos onze kant opkomen die hard begint te zwaaien. Janos! Joehoe! Hij gebaart ons en we rijden een weggetje in, waarvan ik bang ben dat we er weer achterwaarts uit moeten.

Janos kijkt vrolijk naar het spitse snuitje en de lange stelten die uit de handdoek in mijn armen steken. De reebruine ogen die hun nieuwe omgeving voorzichtig in zich opnemen. Onze Bambi. Het hertenjong dat onze medewerker vorige week zielsalleen in het veld vond. En dat een week lang, bij gebrek aan geschikte ruimte, in onze douche bivakkeerde. En dat we nu een nieuw thuis gaan geven.

Want vandaag hoorden we dat Janos ook een hertenjong heeft. En samen is natuurlijk gezelliger dan alleen. En hij had al een mooie plek gemaakt, vertelde hij, dus ik zag ze samen al achter zijn huis gezellig grazen en dartelen.

Maar als we over het slootje lopen en bij zijn huis aankomen, zie ik nergens iets grazen of dartelen. Alleen een varken aan een touw. “Kijk, daar is ons hertje,” zegt Janos, terwijl hij naar de veranda wijst. En ik zie zijn vinger richting een oude tafel wijzen die op zijn zij ligt. Met een houten plaat erover en een schot erin, om het hertje te scheiden van moeder de kip met jongen ernaast.

Wordt dat zijn nieuwe ruimte?! Ik heb de neiging Bambi hard rennend weer mee terug te nemen om thuis toch maar iets provisorisch in het gras te maken. Maar beloofd is beloofd en nu heeft hij in ieder geval wel een vriendje.

Als we terugrijden, voorwaarts en zonder tegenliggers, moet ik wel weer lachen om mijn totaal misplaatste verwachtingen. Dat ik na zeven jaar soms nog vergeet hoe anders de mensen hier leven en denken. Eenvoudiger. Creatiever. Weg van de gebaande wegen. Tevreden, omdat ze niet anders weten. Net als onze Bambi straks hoe dan ook tevreden zal zijn. Gewoon, omdat ze niet anders weet.

Of registreer je om te kunnen reageren.