Commentaar

2747 x bekeken 4 reacties

Vion is nog niet klaar

Sluiting van een vestiging komt altijd hard aan, niet in de laatste plaats voor het personeel. Maar Vion heeft nauwelijks keuze. Wil het vleesconcern de concurrentie aan met Duitse slachterijen dan moet het een efficiency-slag maken.

In Nederland betekent dit dat Druten dichtgaat. Het bedrijf maakte de sluiting vrijdag bekend.

De reorganisatie komt niet uit de lucht vallen. Vion heeft een rampzalig jaar achter de rug. Er moet iets gebeuren.

Het bedrijf heeft een overcapaciteit in slachthaken. Het is logisch hierin te schrappen. Groei van het aantal slachtingen ligt niet voor de hand. In Nederland worden jaarlijks circa 15 miljoen dieren geslacht. Het marktaandeel van Vion is al jaren vrij constant, met circa 8 miljoen dieren.

Het sluiten van vestigingen is ook een direct gevolg van de ontstaansgeschiedenis van Vion. Het concern is groot geworden door fusies en overnames. Het betekent veel vestigingen. In Denemarken ging Danisch Crown Vion voor. De coöperatie voerde een keiharde reorganisatie door. Dankzij die aanpak schreef het bedrijf afgelopen jaar zwarte cijfers. De Duitse concurrenten als Westfleisch en Tonniës groeiden autonoom. Zij breidden hun vestigingen steeds verder uit tot moderne, robotgestuurde slachterijen.

Voor Vion Nederland lijkt met Druten even ruimte te komen. In Duitsland en Engeland is nog een weg te gaan. Het is onvermijdelijk dat ook daar vestigingen hun deuren moeten sluiten. Vooral de Britse tak is een zorgenkindje, dusdanig ernstig dat concern meer tijd en aandacht zegt nodig te hebben heeft voor "een zorgvuldige analyse van de strategische opties".

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  En wie gaat die reorganisatie betalen? Vion en de voorgaande bedrijven zijn al 20 jaar aan het reorganiseren en de boer betaald. Is het niet inefficiënt beleid geweest? Overigens hebben de Duitsers slachthaken over door hun uitbreidingen, dat lijkt mij ook niet efficiënt !! Misschien weten die net wel de marge te nemen die Vion niet voor mekaar krijgt.

 • joannes

  Vion lijkt wel een varkensboer met ¨heeft nauwelijks keuze¨ met kostprijs verlagende middelen. Laat ze gewoon erkennen dat er verkeerde keuzes gemaakt zijn , UK, Rusland, mogelijk een paar Duitse ondernemingen, waar de Nederlandse vestigingen voor moeten bloeden. Zolang Tonnies de varkens uit Nederland wegkoopt en ze beter kan verwaarden is het probleem nog lang niet opgelost en zullen de boeren prijsdruk houden. Bij Vion moet naast efficientie eens aan de verwaarding van het product gewerkt worden. Ze kunnen niet zoals jaren saneerings subsidies opstrijken niet aan verwaarding denken.

 • boerkebrabant

  vion slacht elk jaar een minder aandeel van de nederlandse varkens, geen kwantiteit, maar kwaliteit is de slogan uit boxtel. de waarheid is dat ze niet concureren kunnen werken. veel te veel vertegenwoordigers rond hebben lopen, en naarmaten ze minder uren slachten in een slachthuis ( wat de laatste 5 jaar elk jaar met enkele procenten is gebeurd) de kostprijs daar omhoog vliegd. over de verkoop van het vlees weet ik het niet, maar als je de andere dingen ziet zal daar ook wel het een en ander mis gaan denk ik? Nu zullen ze wel geen ander keus hebben dan een slachthuis te sluiten, maar als ze geen concurerende varkensprijs tov andere slachthuizen kunnen betalen, is de volgende reorganisatie er sneller als menigeen denkt!

 • Roelof Bloo

  Vion heeft Weyl in Enschede overgenomen. De slachtbaan wordt perfect onderhouden en draait nog regelmatig. Enschede ligt centraler en Tilburg is een oude toko. Wedden dat binnenkort Vion Tilburg dicht gaat en dat Vion in Enschede gaat slachten....... Als ze dan weer marktaandeel verliezen (dat doet ze stelselmatig) sluiten ze daarna Dokkum. Vion pleit ook tegen lange afstandstransporten van dieren. Vion koopt heel veel koeien op vrijdag op de markt in Ciney. Deze koeien worden vrijdag na de markt bij een Belgische handelaar gestald om vervolgens maandagmorgen naar Tilburg te gaan. Dit is (in tijd gemeten) óók lange afstandtransport. 'vanzelfsprekend krijgen de dieren optimale verzorging'; ik heb nog nooit een veehandelaar/slachterij gezien die slachtkoeien melkt........

Of registreer je om te kunnen reageren.