Redactieblog

1012 x bekeken

Reizigersmiddeltje

Reizigersdiarree. Hoe zat dat ook alweer? Iets met suiker en zout, opgelost in water. Maar hoeveel? Jammer dat onze reisboeken, met tips, nog in Nederland liggen.

Want in Sri Lanka hebben we er toen wel dankbaar gebruik van gemaakt, na het eten van een iets te vaak opgewarmde rijsttafel. Gelukkig is er internet.

Maar als ik ‘reizigersdiarree’ intyp, krijg ik allemaal pagina’s die verwijzen naar de zakjes ORS-oplossing. Die we natuurlijk niet in huis hebben. En omdat het Roemeens Pinksteren is, zit ook alles dicht. Maar als het géén Pinksteren was geweest, had ik geen provisorische oplossing hoeven hebben, want dan had ik de man van de elektrolyten gewoon kunnen bellen.

Wat ik van de week natuurlijk al eerder had moeten doen, toen ik zag dat de emmer bijna op was. Maar toen dacht ik dat we nog een emmertje uit Nederland hadden staan. Niet dus. En nu zitten we zonder.

Eindelijk vind ik het: 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout oplossen in 1 liter water. Ik ga er maar vanuit dat ik dat ook met melk kan doen. En met een pot zout en zak suiker onder de arm ga ik naar de kalfjes. En doe ik maar een schietgebedje dat het mag helpen.

Als ’s middags onze bezoeker Pascal, die een weekje bij ons meeloopt, echter aankondigt dat hij bij onze collega-boer Pieter op bezoek gaat, zie ik meteen mijn kans waar. Ik bel Pieter en vraag of hij misschien nog elektrolyten heeft. “Nou nee, dat gebruik ik al bijna een jaar niet meer.” En meteen ben ik jaloers.

Al een jaar geen diarree meer bij de kalfjes?! Ja, hij geeft zijn Fleckvieh-kalfjes dan ook koeienmelk en daar zullen ze wel meer weerstand door krijgen, denk ik bij mezelf. “Ik gebruik een tube die je drie dagen door de melk moet doen en dat werkt super”, zegt hij vervolgens. En meteen schaam ik me voor mijn jaloezie. En voor mijn gevoel van opluchting dat hij dus toch ook wel diarree onder zijn kalveren heeft en ons nu misschien uit de brand kan helpen.

“Het is wel duur spul”, zegt hij. Maar dat maakt me niet uit. Morgen kunnen we toch weer elektrolyten bestellen.

’s Avonds gaat het zout en de suiker weer terug in het keukenkastje. Waar nu aan de binnenkant van het deurtje wel een briefje hangt met de reizigersdiarree-oplossing. Want je weet maar nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.