Redactieblog

852 x bekeken

Raszuiver

Leuk koppie, alleen jammer dat de hersens er niet in passen. Driehonderdduizend rashonden in Nederland zijn geïnvalideerd gefokt. Ze zijn ziek, zwak en lijden pijn. Als je er over nadenkt, is het onvoorstelbaar dat fokkers alleen om “perfecte” uiterlijke kenmerken te krijgen dieren zover doorfokken dat die dieren er ziek van worden.

Zo zijn er honden die niet meer kunnen ruiken, die altijd hoofdpijn hebben en niet kunnen rennen. Van de Cavalier King Charles spaniëls schijnt 90 procent een ernstige aandoening te hebben. Ziek en nog lelijk ook!

Gelukkig is er een tegenbeweging. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied komt met een fokverbod voor zieke rashonden. Hondenverenigingen mogen niet meer fokken met rashonden die een ernstige aandoening hebben. De Raad van Beheer is de koepelorganisatie van rashondenverenigingen en geeft stambomen af. Van alle honden in Nederland –ruim 1,5 miljoen– heeft 30 procent een stamboom. Met het fokverbod moet de gezondheid van rashonden verbeteren.

Het doorfokken op specifieke kenmerken speelt in de veehouderij ook een grote rol. Hier wordt ook geselecteerd op bijvoorbeeld een grote melk- of vleesproductie. Het is de vraag of we hier ook in doorgeschoten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de plofkip. Fokkers van pluimvee die welzijn wat hoger in het vaandel hebben moeten kippen uit het buitenland halen omdat hier alleen nog de plofkipvariant te krijgen is. Ze hebben een fantastische voederconversie, maar als je naar het beestje kijkt zie je een gehandicapt, zielig hoopje veren en vlees. Toch ligt het hier anders, vind ik. Hier dient het doorfokken een doel: de productie van goed en goedkoop eten waardoor je als ondernemer concurrerend blijft. Dat is heel wat anders dan het doorfokken op bepaalde kenmerken die je mooi vindt puur voor je plezier.

Economische argumenten wegen zwaar maar we moeten uitkijken dat de wal het schip niet keert. Op een gegeven moment komen er tegenkrachten vrij. Of dit nu van Wakker Dier of een andere organisatie komt, er zal rekening mee gehouden moeten worden. Als dieren te ver gaan afwijken van wat ‘normaal’ is, wil de markt het niet meer. Die wil geen stukje vlees van een zielig, misvormd mormel. Nee, die wil vlees van een mooi, gezond dier.

En wat honden betreft: geef mij maar onze eigen oersterke asbak “Dröpke”. Geen perfecte raskenmerken maar wel enthousiast, lief, waaks en gezond. Ze is niet zo slim maar haar hersens passen er wel prima in!

Of registreer je om te kunnen reageren.