Redactieblog

839 x bekeken 3 reactieslaatste update:13 jun 2012

Mensbeschermingsmiddelen

Eén van de taken van het waterschap is zorgen voor schoon water. Als dat op een vergadering ter sprake komt, wordt meestal als eerste naar de boeren gewezen als zijnde vervuilers van dat water. Dat is ook wel logisch. Onze spuitmachines en mestverspreiders zijn voor iedereen zichtbaar en ruikbaar als ze hun werk doen.

Vooral de gewasbeschermingsmiddelen jagen menig burger angst aan. Die gebruiken dan al gauw de woorden bestrijdingsmiddel of gif.

Je zou ook kunnen zeggen dat het medicijnen zijn die voorkomen dat onze planten ziek worden of ze genezen als ze ergens last van hebben. Veel mensen weten niet dat deze middelen pas toegelaten worden als ze getoetst zijn en aan allerlei strenge eisen voldoen, met name op milieugebied.

Uit de landelijke evaluatie van het gewasbeschermingsbeleid blijkt dat de milieubelasting van het oppervlaktewater door de landbouw de laatste jaren aanzienlijk is gereduceerd.

Aan de ene kant is dus de waterkwaliteit sterk verbeterd, maar aan de andere kant ligt een nieuw, onzichtbaar probleem op de loer: medicijnresten door menselijk gebruik. We worden met z’n allen steeds ouder en slikken meer mensbeschermingsmiddelen (of bestrijdingsmiddelen of gif), en poepen en plassen daar de restanten weer van uit. Dat komt allemaal in het afvalwater terecht. Dat afvalwater wordt wel gezuiverd in de rioolzuiveringsinstallaties, maar die zijn niet in staat alles eruit te halen.

Het gevolg is dat medicijnresten worden aangetroffen in oppervlaktewater, grondwater en zelfs in ons drinkwater. Er zijn nu wel proeven om afvalwater uit ziekenhuizen apart op te vangen en te zuiveren, er worden al woonwijken gebouwd met speciale zit-wc’s waarvan het afvalwater ook apart opgevangen en gezuiverd wordt, maar het merendeel van de medicijnen wordt gewoon thuis geslikt en via een gewoon toilet uitgeplast.

Een agrarisch bestuurslid van ons waterschap stelt nu voor dat fabrikanten mensmedicijnen niet alleen toetsen op de werking tegen de ziekte, maar ook op de belasting voor het milieu. Dezelfde eisen voor mensbeschermingsmiddelen als voor gewasbeschermingsmiddelen. En voor iedereen schoon water!

Laatste reacties

  • agratax2

    Anne Mieke, dit voorstel zou indien het politiek aanvaard wordt kunnen leiden tot een minimalisering van het aantal geneesmiddelen met alle gevolgen van dien voor de mensheid. De gemiddelde leeftijd zou wel eens kunnen dalen, alleen de sterken worden oud. Geeft wel weer lucht aan de natuur, minder mensen = minder voedsel = minder delfstoffen = minder economische groei (totaal) = zelfde of hogere groei per >levende< inwoner. Moeten we deze zuiveringsactie wel mondiaal doorvoeren!!!

  • Mels

    Zeker een goed idee,ik heb wel eens ergens gelezen dat over een aantal decennia de geboorten achteruit gaan door de verontreiniging van het water met de hormonen die in de pil zitten dus lost het probleem zichzelf op.Ook is antibiotica gebruik door mensen een groter probleem dan in de veehouderij,de mens loost het sneller op het riool dan dat een dier het in het oppervlaktewater krijgt via grond door op het land uitscheiden of via de mestkelder en dan uitrijden.Het zou betekenen dat over een aantal jaar de mens niet meer ziek en zwanger wordt simpelweg door het drinken van kraanwater.....

  • agratax2

    Meis. Het feit dat antibiotica via mest in het water komt is één probleem bij resistentie vorming een andere die misschien nog wel erger is, is de vorming van resistente bodemschimmels en schimmels die met het voedsel in de kringloop komen. De urine en mest van de koe inclusief de medicijn resten komen direct in de bodem zeker bij mest injectie.

Of registreer je om te kunnen reageren.