Commentaar

4 reacties

Melk met een bijsmaak

Tarwegistconcentraat veroorzaakt meer dan alleen een nare bijsmaak in melk.

Gezonde melk is nagenoeg reukloos. Maar melk krijgt soms een vreemde geur en bijsmaak door ziekten of voer. Dat weet ik uit ervaring. Toen mijn vader nog een gemengd bedrijf had, voerde hij wel eens afgekeurde uien aan de koeien. Gaf hij ze te veel uien, dan was het bordje Brinta de volgende ochtend niet meer te pruimen.

Dat het bijvoeder tarwegistconcentraat (TGC) nu ook in het beklaagdenbankje staat, omdat het de smaak of geur van melk zou beïnvloeden, verbaast mij dus niet. Wat me wel verbaast is de wijze waarop de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en de Overleggroep van Producenten van Natte Veevoerders (OPNV) hiermee omgaan.

Vorig jaar verbood Cono Kaasmakers zijn melkveehouders nog langer TGC te voeren aan de koeien. De kaasmaker is er 100 procent van overtuigd dat tarwegistconcentraat invloed heeft op de geur en smaak van
Cono-kaasproducten. Direct werd aangedrongen op onderzoek, maar de NZO liet de zaak op zijn beloop.

Afgelopen week kwamen plots nieuwe feiten op tafel, waarvan de OPNV blijkbaar al langer op de hoogte was. Amerikaanse onderzoeken leggen een verband tussen het bijvoeren van TGC en E-coli bij slachtvee en hoge celgetallen bij melkvee. In de VS zit veel meer TGC in het rantsoen dan in Nederland. Kortom, TGC voeren levert kennelijk niet alleen een naar bijsmaakje op, maar beïnvloedt wellicht ook de gezondheid van koeien.

Het is voor alle partijen van belang hierin snel helderheid te scheppen. Want TGC is een aantrekkelijk en goedkoop eiwitrijk voer voor melkveehouders, die hiermee afval verwerken tot hoogwaardig eiwit. Een duurzame bijdrage waar de veehouderij prat op gaat. De veehouders vormen op hun beurt voor bio-ethanolproducenten een belangrijke, zekere afzet. Maar als er een negatief effect op kaas is en zelfs op de gezondheid van de koe, blijven er van deze voordelen weinig over.

Laatste reacties

 • denker123

  Ook in de V.S.zijn er onderzoeksresultaten die negatief zijn voor natte distiller grains,maar in de landbouwpers zoals Hoards Dairijman leest men daar niets over.De Multinationals en de ethanolmakers zoals Monsanto,Cargill,Dupont enz.plaatsen advertenties in de landbouwbladen en dikteren wat er geschreven mag worden,geen goede zaak is dit.Zelf ben ik 2 jaar geleden al gestopt met distiller grains voeren,er kwamen te veel magere koeien bij en meer uitval.OPVALLEND,Chobani yoghurt is een Griekse yoghurt die veel succes heeft in de V.S.,zelfs Canadese consumenten smokkelen deze yoghurt de Canadese grens over.Deze Chobani yoghurt fabrieken staan in de staat New-York waar geen ethanolfabrieken staan en dus geen natte distiller grains gevoerd worden.Danone komt in Ohio niet verder dan een heksenjacht met superantibiotica testen omdat zij deze kwaliteits yoghurt niet kunnen maken,hier worden deze natte distiller grains volop gevoerd.

 • joannes

  De dikke vinger van de energy industrie met hun sterke lobby in de overheid en universiteiten?

 • Bergop Heuvelland

  De consument moet kunnen vertrouwen op een goed en veilig voedselpakket.
  Met tgc of uien voeren komt de veiligheid van de zuivel niet in het geding, hoe anders kan het zijn met het voeren van genetische gemodifiseerde produkten?

 • denker123

  Gulikers,als er alleen voedselgewassen geteelt worden voor voedsel en niet voor biobrandstoffen dan zijn er helemaal geen g. m. o. rassen nodig.Dan kan de vruchtwisseling ruimer en zijn er veel minder problemen met onkruid en insekten ,en zijn er ook geen bijprodukten die de smaak van melk kunnen bederven.Er is wel degelijk iets aan de hand met de t.g. c. in de V.S..Of registreer je om te kunnen reageren.