Commentaar

2601 x bekeken 4 reacties

Landbouw electoraal lichtgewicht

Het CDA loost zijn drie ‘agrarische’ Kamerleden. Ook de beide staatssecretarissen die een link met de agrarische sector hebben, staan niet op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Dat is een forse aderlating voor deze partij die traditioneel te boek staat als de meest boergezinde in het parlement.

Het lijkt wel of de partij zich hiermee afkeert van een deel van haar basis. Dat zou raar zijn, want de hele vernieuwingsoperatie is er juist op gericht stemmen terug te winnen ten opzichte van de bedroevend lage peilingen van nu.  Waarschijnlijker is dan ook dat de agrarische aderlating een onbedoeld neveneffect is van een pijnlijke stoelendans. De partij staat op fors verlies en wil ook drastisch vernieuwen. Logisch dat er mensen uitrollen.

Dat daar ook figuren tussen zitten die zich op landbouwonderwerpen hebben geprofileerd, toont vooral hoe weinig gewicht de landbouw electoraal nog in de schaal legt. Dat is een gegeven. Jammer is wel dat er kennis en ervaring verloren gaat in de Tweede Kamer, wat het niveau van de debatten, zeker in het begin, niet ten goede zal komen.

Tegenover de vertrekkende Kamerleden staat wel één zeer goed ingevoerd iemand: Varkenshouder Jaco Geurts, in de sector bekend als NVV-secretaris. Voor hem straks de uitdaging zich op te stellen als volksvertegenwoordiger en niet als pure belangenbehartiger voor de eigen achterban.

Laatste reacties

 • anton1937

  De staatsscretarissen Bleker en Atsma staan niet op de lijst voor de Tweede kamerverkiezingen maar dat zegt niet dat zij niet op hun post als staatssecretaris kunnen terugkeren.Het CDA heeft geen enkele minister of staatssecretaris geplaatst op de lijst voor de tweede kamerverkiezingen. Mogelijk komt Wilma van der Rijt in de tweede kamer, zij is nu wethouder in Heeze-Leende voor Ruimtelijke ordening en deskundig op het gebied van landbouw en milieu. Zij doet het voortreffelijk voor de boeren.

 • anton1937

  De staatsscretarissen Bleker en Atsma staan niet op de lijst voor de Tweede kamerverkiezingen maar dat zegt niet dat zij niet op hun post als staatssecretaris kunnen terugkeren.Het CDA heeft geen enkele minister of staatssecretaris geplaatst op de lijst voor de tweede kamerverkiezingen. Mogelijk komt Wilma van der Rijt in de tweede kamer, zij is nu wethouder in Heeze-Leende voor Ruimtelijke ordening en deskundig op het gebied van landbouw en milieu. Zij doet het voortreffelijk voor de boeren.

 • jan1966

  Dit is een duidelijk signaal van het CDA, eerst de sanering van de landbouwkamerleden, daarna afscheid nemen van de landbouw in Nederland.

 • PetraB

  Wacht even: Ik weet dat er op 27 een veearts (Elske van der Mik) staat die zich ook voor de agrarische sector wil inzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.