Redactieblog

11103 x bekeken 12 reacties

Herrie om bedrijfsovername

De bedrijfsovername is het meest bedreigende moment voor het voortbestaan van het bedrijf. Vanwege alle emoties om geld en aandacht.

Het is een heugelijk feit als zoon of dochter het familiebedrijf wil voortzetten. Voor de ouders is dat de kroon op het werk, maar tijdens de kroning worden de andere prinsen en prinsessen vergeten. Dat wil zeggen: ze worden onvoldoende bij het hele proces betrokken. Niet zelden gebeurt het dat er een datum genoemd wordt waarop de overdracht bij de notaris bekrachtigd zal worden. De bedoeling is om een handtekening te zetten en daarna, hup, verder met de orde van de dag.

Oud zeer
Maar pas dan, of hooguit vlak daarvoor, horen broers en zussen wat er eigenlijk geregeld is en om hoe ontzettend veel geld het gaat. Natuurlijk gunnen ze de kroonprins het bedrijf, het is immers zijn broodwinning. Maar als je zelf ook een hypotheek hebt, drie kinderen op voetballen, tennis- en muziekles, dan wringt het wel. Bovendien komt er vaak oud zeer bovendrijven. Alle aandacht in het gezin was gericht op de opvolger en nu krijgt hij het bedrijf ook nog voor een appel en een ei.

Stevige ruzie
Het argument van de opvolger is vaak dat de rest niet moet zeuren. Zij wilden het bedrijf toch niet? En net of hij al die miljoenen voor niks krijgt. Echt niet. Hij moet er keihard voor werken, zeven dagen in de week en soms ook nog 's nachts. En zo zijn alle ingrediënten aanwezig om er een stevige familieruzie van te maken, met als meest extreme uitkomst dat de hele overname niet meer doorgaat.

Het is daarom de moeite waard om al heel vroeg alle gezinsleden erbij te betrekken. Wat gaat er gebeuren, wat zijn voor iedereen de consequenties en kan iedereen daarmee leven? Zo neemt de kans op een succesvolle overname toe. Want niet de lage prijzen en de hoge kosten zijn het meest bedreigend voor het voortbestaan van het bedrijf. Dat is, wonderlijke genoeg, de bedrijfsovername.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Eigenlijk is het heel simpel: Als broers en zussen weinig of geen belang hechten aan het voortbestaan van het levenswerk van hun ouders, dan kan er nog zoveel gepraat en gerekend worden, maar dan komt het nooit goed.

 • John*

  Door de jaren heen zijn de vermogens in een bedrijf zo groot geworden dat eerlijk delen gruwelijk moeilijk. Als met deze gemiddelde bedrijfsomvang het pas mogelijk is om na 15 jaar maatschap het bedrijf over te nemen maak ik mij gruwelijk zorgen als over 10 jaar alle bedrijven weer verdubbeld zijn. Het benodigde vermogen wordt alleen maar groter. Ik zie eigenlijk maar een uitweg en dat is vermogen en exploitatie van elkaar scheiden. Vanuit de exploitatiewinst kan de opvolger alles overnemen van zijn ouders, broers en zussen. (bij gelijke verdeling, na aftrek van alle belasting nadelen/voordelen).

 • agratax2

  Wordt het geen tijd om landbouwbedrijven om te zetten in BV ś dan kan het bedrijf als familie bedrijf blijven bestaan en kan ieder zijn 'deel' krijgen in de vorm van aandelen. Wil één zijn geld of althans een deel van het geld, dan kan hij het aanbieden aan de andere aandeelhouders en een prijs over een komen. Uit kopen via marktwaarde en dan met bankgeld is doorgaans geen optie. Het opbrengend vermogen van landbouw kapitaal (gerekend naar marktwaarde) is eenvoudig te gering. Een andere mogelijkheid is overname van roerende goederen en onroerende goederen onderbrengen in een vastgoed BV o.i.d. zodat deze de pacht opbrengst kan verdelen onder de aandeelhouders. Deze aandeelhouders zullen eerst de ouders zijn en op termijn de erfgenamen. Deze BV kan uiteraard, indien kapitaal aanwezig, bedrijfsuitbreiding mede financieren door grond aan te kopen.

 • John*

  exploitatie apart van vermogen zo zal de toekomst er voor veel bedrijven uit gaan zien.

 • PWisse

  Door middel van een CV is het nog eenvoudiger om wel elke erfgenaam een deel van het bedrijf te geven maar de zeggenschap bij de opvolger of ouders te houden

 • gerjan slingenbergh

  Je kunt allerlei constructies bedenken om het 'leed' van eventuele broer's en zussen te verzachten maar het probleem van de overnames is gewoon de lage rendementen die er behaald worden.

 • agratax2

  Gerjan je hebt weer gelijk. Dit te lage rendement is en blijft de achilleshiel van de wereld voedselvoorziening en het milieu.

 • Gerjo-Kompier1

  Bij veel grote bedrijven en vooral bij de snelle groeiers is een groot deel van het bedrijf van de bank (hypotheek en andere leningen). Nog even doorgroeien en alles is van de bank.... Als broers en zussen de opvolger het bedrijf niet gunnen en het bedrijf moet vervolgens verkocht worden, dan blijft er voor hen ook niets over!

 • W Geverink

  Het gemiddelde intensieve veehouderij 'levenswerk' is meer waard zonder stallen dan met stallen. Vooral bij varkensbedrijven zit er alleen waarde in het woonhuis en de grond. Wie wil zich diep in de schulden steken voor een bedrijf zonder rendement en zonder verkoopwaarde ?

 • John*

  intensieve bedrijven zijn prima over te nemen, net wat je zegt: je koop het huis en de ondergrond. Ik heb het hier over de bedrijven met veel grond. de marktwaarde van grond ligt ver boven de productiewaarde van de grond en maakt het daarom steeds moeilijker om deze over te nemen.

 • schoenmakers1

  zou het niet veel makkelijker zijn als de toekomstig opvolger al zijn uren uitbetaald had gekregen, de andere kinderen krijgen geld van werk elders, vaak ook nog gratis kost en inwoning, de opvolger werkt gratis mee, het wordt later wel geregeld, maar als het zover is wil men dit niet meer weten

 • drikhend

  Beste Schoenmakers Uren uitbetalen en daarover bult heffingen en belasting betalen . Weg geld en er is niets van de opvolger als deze zo ver is . Dan kan het al zeker niet overgenomen worden . Veel schuld en weinig eigen vermogen is waarschijnlijk het makkelijkst over te nemen . Men hoeft niet meer naar de bank om geld te lenen om broers en zussen uit te kopen . Het kan gewoon doordraaien .Uiteindelijk is resultaat wat telt

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.