Redactieblog

1037 x bekeken

Green deal

De natuur is gered! Met 56 nieuwe Green Deals moet dit geen probleem meer zijn. Bah, wat een onzin.

De rijksoverheid heeft inmiddels in totaal 130 deals gesloten met het bedrijfsleven en de lagere overheid. Acht van de nieuwe deals zijn gericht op de agro- en foodsector. Zo zijn er afspraken gemaakt over rietvergassers, biomassavergisters, de verwerking van paardenmest, de stichting van een proefboerderij voor zeewierteelt en wordt de varkenshouderij verduurzaamd. Allemaal nobele projecten lijkt mij en zeker lucratief voor degenen die de projecten mogen uitvoeren. Prima!

Maar werken al die subsidies en stimulansen nu echt? Nee dus. Al die goedbedoelde bureaucratie van de overheid werkt in heel veel gevallen juist tegenovergesteld. Illustratief hiervoor zijn de nieuwe regelingen voor zonnepanelen. De leveranciers van deze panelen hebben de overheid gesmeekt om geen nieuwe subsidieregelingen te verzinnen. Volgens de leveranciers werken subsidies alleen maar contraproductief. Iedereen gaat maar afwachten waar de overheid mee komt en onderneemt tot die tijd geen actie. Laat de markt haar werk doen, zeggen zij, dan komt het wel goed met de zonnepanelen. Helaas heeft de overheid hier geen boodschap aan. De samenleving is immers maakbaar en heeft subsidies nodig om haar de goede kant op te laten gaan.
Natuurlijk zijn er ook winnaars van deze Green Deals. Bijvoorbeeld de ambtenaren. Al met al zullen er tienduizenden subsidieaanvragen behandeld en beoordeeld moeten worden. Werkgelegenheid verzekerd. Andere winnaars zijn boeren met een asbestdak. Die kunnen het dak tegen gunstige voorwaarden laten vervangen en zonnepanelen plaatsen. Ze hebben voor het onderdeel asbestsanering recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Op het plaatsen van de zonnecollectoren is de energie-investeringsaftrek (EIA) van toepassing. Tenslotte kan dankzij een Green Deal tussen LTO en het ministerie van IM de totale vervangingsoperatie onder de regeling Willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil) gebracht worden.
Ik zit zelf overigens ook zwaar te denken om – met subsidie – zonnepanelen te plaatsen op het dak van mijn schuur. Maar dat weet ik nog niet zeker. Eerst even afwachten hoe hoog de subsidie precies wordt. Nu de natuur gered is door de Green Deals kan ik gelukkig zelf wel weer aan het vervuilen slaan. Ik laat in het vervolg de fiets staan en stap gewoon lekker in mijn zeer milieuvervuilende oude auto zonder enige vorm van schuldgevoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.