Commentaar

Goed nieuws voor melkveehouderij

Kaasverwerker A-Ware gaat samen met de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra fors investeren in kaas- en ingrediëntenproductie in Nederland. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse melkveehouder.

Was er na de fusie van Friesland en Campina nog het breekijzer van de Europese Commissie voor nodig om Arla hier te krijgen, nu is het de aantrekkelijkheid van de business zelf die deze derde grote wereldspeler hier haalt. Het is een erkenning voor de gezondheid van de zuivelsector in Nederland.

Ook voor de boeren is het gunstig. Meer afnemers betekent meer keus. A-Ware zegt duizend melkveehouders nodig te hebben. Wat voor relatie het bedrijf daar precies mee aangaat, is nog onduidelijk, maar dat dit kansen biedt is zeker.

Er zijn twee mogelijke twijfelpunten. Een is dat dit de positie van het ‘eigen’ FrieslandCampina, waarvan driekwart van de Nederlandse melkveehouders niet alleen leverancier, maar ook mede-eigenaar is, wellicht kan verzwakken. Het antwoord hierop is dat concurrentie scherpt. Daarnaast geldt dat Fonterra hier niet komt om product af te zetten, maar om grondstof te halen voor de Aziatische groeimarkt.

Het andere mogelijke nadeel is de kans op vergroting van de milieuproblemen (mest) bij groei van de veestapel. Hier geldt: ondernemen kán alleen binnen maatschappelijke randvoorwaarden. Dat lukt beter vanuit sterkte dan vanuit armoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.