Redactieblog

Geldgedraai

"Als geld iets doet, dan is het wel de overtuiging sterken dat alles erom draait", schreef historicus Bastiaan Bommeljé eind vorige eeuw in de krant.

Als ik de kranten van deze week doorblader, zie ik dat hij nog steeds gelijk heeft.

Regeringsleiders, economen en bankbobo's ventileren allemaal hun meningen over hoe we met de schuldencrisis om moeten gaan. Of het echt hun mening is of dat het hun belangen zijn die hun verhaal bepalen is mij niet altijd duidelijk. De één roept dat Europa meer macht moet krijgen, de ander wil dat lidstaten zelf hun zaken regelen. En wie heeft er werkelijk zicht op wat voor spelletjes de banken spelen achter de schermen?

Ik begin te geloven dat niemand het echt weet. De ene econoom ziet de oplossing in bezuinigingen en z'n collega zegt dat het geld moet rollen. Nogal logisch dat de burger het vertrouwen kwijt is. Veel mensen die ik ken hebben het gevoel dat ze bedonderd zijn. Dat is een rotgevoel. Daar word je wantrouwig van. Dat is ook niet fijn. Zullen verkiezingspraatjes daar verandering in brengen? In september zullen we het weten.

Ontwikkelingshulp is zo'n verkiezingsitem waar politieke partijen nogal verschillend tegenover staan. Wat vinden die ontwikkelingslanden er eigenlijk zelf van?

Deze week las ik een interview met een vrouwelijke topambtenaar uit Rwanda. Picette Kampeta Sayinzoga is heel kritisch. "Vaak doet hulp meer kwaad dan goed", zegt ze. Ontwikkelingshulpgeld dekt de helft van de begroting van haar land. Toch zegt ze: "We willen er het liefst helemaal van af, maar zolang we nog hulp nodig hebben, aanvaarden we die alleen op onze voorwaarden." Ze vertelt dat in veel hulpafhankelijke landen het schrijven van honderden evaluatierapporten het voornaamste werk is geworden van hele ministeries. Een ziekteverschijnsel dat hoort bij de diagnose 'hulpjunkie'. Ze wil liever inspanningen dan uitdelingen. Zulke geluiden heb ik ook wel gehoord van boerinnen uit Afrikaanse landen. Ik weet dan niet zo goed meer wat ik moet vinden...

"Geld maakt niet gelukkig, dat heeft het met armoe gemeen", schreef Simon Carmiggelt, ook al in de vorige eeuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.