Commentaar

Geen woorden maar daden

Staatssecretaris Joop Atsma van milieu maakt er goede sier mee. Hij vliegt op biokerosine naar de duurzaamheidstop Rio+20. De kerosine is gemaakt van afgewerkt frituurvet. Deze is minder belastend dan fossiele brandstof.

Atsma is een van de 50.000 deelnemers die deze week in Rio de Janeiro neerstrijken voor de topfonferentie rond duurame ontwikkelingen. Alleen het vervoer, verblijf en vertier van een dergelijke massa kost een tropisch oerwoud, de pr-stunt van Nederlandse bewindsman ten spijt.

De opzet is om afspraken te maken over duurzaamheid, of althans af te spreken vóór 2015 afspraken te maken. Het gaat niet lukken. De internationale gemeenschap is te verdeeld, de belangen te tegenstrijdig. Een tekst waarop diplomaten al dagenlang onderhandelden, is al vóór het begin afgeschoten. Het concept van vorige tops herhaalt zich. Ontwikkelingslanden laten zich de economische groei niet afpakken. Rijkere landen, zoals de VS en Europa, willen maar beperkt inleveren. En ontstaat een patstelling. Een mislukte top geeft een verkeerd signaal, dus boetseren diplomaten een dusdanige verklaring waarin iedereen zich kan vinden, maar waarbij ieder ook een eigen uitleg heeft.

De landbouw komt in Rio nauwelijks ter sprake, terwijl er toch miljarden meer monden gevoed moeten worden. Bovendien neemt hun welvaartsniveau, en daarmee de vleesconsumptie toe. Europa probeert nog wel om landen ertoe te bewegen meer biobrandstoffen in te zetten.

In Rio wordt vooral gepraat, maar de aarde heeft geen woorden nodig, maar daden.

Of registreer je om te kunnen reageren.