Commentaar

2 reacties

Geen excuses met lege hand

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer had zijn oordeel al klaar voordat hij in april aan zijn onderzoek naar Q-koorts begon.

De ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) moesten excuses maken tegen de patiënten. Ook zouden deze recht hebben op een tegemoetkoming. Zijn vandaag gepresenteerde rapport bevat in die zin niks nieuws. Brenninkmeijer herhaalt zijn conclusie.

Buiten kijf staat dat Q-koorts een nare ziekte is. Zeker 25 mensen overleden eraan en nog steeds ondervinden patiënten dagelijks de gevolgen. De vraag is of in de aanpak sprake is van verwijtbaar optreden van de overheid. Volgens de patiëntenvereniging prevaleerde de economische belangen boven volksgezondheid.

Feit is dat tijdens de uitbraak vijf jaar geleden veel zaken onbekend waren. Eerdere onderzoeken, onder meer van Gert van Dijk, toonden al aan dat er veel misging. Verschillen van inzicht tussen de ministeries van landbouw en volksgezondheid vertraagden een effectieve aanpak. Een parlementair onderzoek zal hier niet veel meer aan toevoegen. Toegegeven, het uitlekken van de besloten verhoren naar Verburg en Klink nog voordat zij verantwoording aan Brenninkmeijer aflegden, is niet fris. Het wekt de schijn dat zij hun antwoorden konden afstemmen.

De discussie lijkt zich nu toe de spitsen op het al dan niet aanbieden van excuses. Verburg en Klink hebben de fouten al toegegeven. Met de kennis van nu, hadden zij destijds anders gehandeld. Is dat niet genoeg? Niet voor de patiënten. Zij eisen excuses, en zoals hun voorzitter toelicht, 'niet met een lege hand'. Het gaat om geld.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Jan, Je praat over de 25 overleden en zieke die nooit meer beter worden als of het met ach wat erg wel weer voldoende is geweest. Ze hebben de zaak besodemieterd zoals ze altijd doen. Dit is geen uitzondering maar regel bij de overheid. Schuld of geen schuld moet hemaal niet aan de orde zijn in een fatsoenlijk land . De nabestaande, de chronisch zieke de gedeputeerde boeren. moeten hulp krijgen ook financieel. De waarheid daar gaat het om. Boeren nog burgers wilden deze ellende. Om in de toekomst te voor komen
  moet je beginnen met openlijk de zaak te analyseren.

 • Fleur de lille

  Beste heer Vulling

  Ik heb uw redactioneel stuk nu 3 weken laten bezinken.
  U hebt een harteloze positie gekozen met dit stuk.

  Q-koorts patiënten strijden al jaren lang voor erkenning van de schade die ze hebben opgelopen. Het gaat hier om schade in de persoonlijke levenssfeer zoals langdurige ziekte, werkloosheid en verlies van dierbaren.

  Bijkomende schade is secundaire traumatisering.
  Een negatieve grondhouding als dank voor hun vreselijke ervaringen.

  Rond Q-koortspatiënten wordt steeds een negatief beeld geschetst. Hierdoor wordt het verwerken van hun trauma alleen maar moeizamer. Ze leiden onder de secundaire traumatisering door mensen die geen begrip willen/kunnen of mogen tonen voor de moeilijke situatie.

  Uw redactioneel stuk draagt op geen enkele wijze bij aan het verwerken van het trauma dat deze groep onbegrepen patiënten heeft opgelopen. Dit onbegrip wordt versterkt door de houding van verantwoordelijken. Het trauma trauma wordt daardoor alleen maar groter en moeilijker te verwerken.

  U hoeft het niet met hun uitgangspunten eens te zijn maar respect en misschien wat begrip zou ze minder isoleren. Ook al geeft u geen geld, u kunt nog steeds wat voor deze medemens betekenen.

  Brenninckmeier heeft binnen zijn beperkte mogelijkheden veel goed gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.