Commentaar
2 reacties
Geen excuses met lege hand
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer had zijn oordeel al klaar voordat hij in april aan zijn onderzoek naar Q-koorts begon.
De ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) moesten excuses maken tegen de patiënten. Ook zouden deze recht hebben op een tegemoetkoming. Zijn vandaag gepresenteerde rapport bevat in die zin niks nieuws. Brenninkmeijer herhaalt zijn conclusie.
Buiten kijf staat dat Q-koorts een nare ziekte is. Zeker 25 mensen overleden eraan en nog steeds ondervinden patiënten dagelijks de gevolgen. De vraag is of in de aanpak sprake is van verwijtbaar optreden van de overheid. Volgens de patiëntenvereniging prevaleerde de economische belangen boven volksgezondheid.
Feit is dat tijdens de uitbraak vijf jaar geleden veel zaken onbekend waren. Eerdere onderzoeken, onder meer van Gert van Dijk, toonden al aan dat er veel misging. Verschillen van inzicht tussen de ministeries van landbouw en volksgezondheid vertraagden een effectieve aanpak. Een parlementair onderzoek zal hier niet veel meer aan toevoegen. Toegegeven, het uitlekken van de besloten verhoren naar Verburg en Klink nog voordat zij verantwoording aan Brenninkmeijer aflegden, is niet fris. Het wekt de schijn dat zij hun antwoorden konden afstemmen.
De discussie lijkt zich nu toe de spitsen op het al dan niet aanbieden van excuses. Verburg en Klink hebben de fouten al toegegeven. Met de kennis van nu, hadden zij destijds anders gehandeld. Is dat niet genoeg? Niet voor de patiënten. Zij eisen excuses, en zoals hun voorzitter toelicht, 'niet met een lege hand'. Het gaat om geld.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.