Redactieblog

Gebiedsontwikkeling

Hoe een regio zich in een mum van tijd ontwikkelt tot een bloemengebied met alles wat daar bij hoort.

Recent keek ik met vrienden uit over een veld pioenrozen. We huren al jaren een zomerhuisje met Pinksteren, deze keer zaten we bij Smilde, in Drenthe. Op vrijdag was nog niet zo duidelijk wat voor gewas er naast ons huisje stond. Op zaterdag bleken het pioenrozen te zijn, op zondag stonden de eerste al in bloei. Op maandag werden we om zeven uur 's morgens uit bed geklopt door een ploeg Polen die onze pioenrozen kwam snijden. Ze hadden bij het verkeerde huis aangebeld.

In de regio rond Smilde is 20 jaar geleden de teelt van bloemen opgekomen. Het begon met lelies van telers uit Noord-Holland, die schone en zanderige grond zochten. Van oudsher is het gebied rond Smilde veenkoloniaal: bieten, graan en fabrieksaardappelen. Na een paar jaar hadden de lokale boeren het kunstje wel onder de knie, ze gingen voor eigen rekening lelies telen. Het bleek een goede business, steeds meer boeren haakten aan. Er kwamen voorlichters langs, opkopers, handelaren in uitgangsmateriaal, verkopers van apparatuur en uitzendbureaus. Daarmee kwam verdere kennis van bloemen, van techniek en van markten het gebied binnen. Eerst van lelies, maar al snel breidde de teelt zich uit met siergewassen als droogbloemen, gladiolen en sierkool. Een groot bedrijf met tientallen hectares bloemen diende als voorbeeldbedrijf. Ook niet-boeren traden toe. Ze huurden een stukje grond en begonnen eveneens met bloemetjes.

De eigenaar van het perceel naast ons zomerhuisje was zo iemand, een burger die hoopt ooit voltijds tuinder te worden. Hij had al een tweedehands trekker en een spuitmachine. Dit najaar ging hij de pioenrozen splitsen, dan had hij er drie keer zoveel. Ondertussen was hij ook al met andere bloemetjes in de weer. Niet meer afgekeken in de buurt, maar op advies van iemand van de veiling in Rijnsburg.

Een paar dagen later zag ik een digitale kaart van Noord-Nederland, met de intensiteit van de landbouw erop geprojecteerd. Het gebied Smilde springt er inmiddels uit, veel intensiever dan de weidegebieden in de buurt, of de Veenkoloniën, bijna net zo intensief als de pootaardappelgebieden. Gedragen door bloemetjes dus.

Ik heb er wat rondgefietst, de ontwikkeling is nog lang niet ten einde. Overal ontstaan veldjes met bijzondere planten, op het industrieterrein zitten de eerste toeleverende bedrijven. Her en der staan borden die wijzen op bloemige activiteit. En er begint huisverkoop van bloemen te ontstaan. De dynamiek van het gebied is hoog, het spat er aan alle kanten vanaf.

Op Pinkstermaandag was het aangenaam zitten onder de boompjes, met koud bier bij de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.