Redactieblog

4130 x bekeken 2 reacties

Fusiedoel FrieslandCampina mislukt

“De oud-voorzitters van Friesland Foods en Campina, Attema en Wantenaar, zullen zich nog wel eens achter de oren krabben”, meesmuilt Hanna. “Zij waren de boerenbestuurders die de grootste zuivelfusie fusie ooit in gang zetten. ‘Een boerenfusie en geen directiefusie’ schreven de kranten. Maar is het fusiedoel bereikt?”

Ik denk het niet. In de krantenknipsels van toen staat dat de fusie de macht van de boeren vergroot. De concurrentie tussen Friesland en Campina zou verdwijnen. Met als gevolg betere prijzen bij de supermarkten. En een hogere melkprijs door één machtig blok te vormen. Een wens, die al lang leefde bij de leden. Ze waren het zat dat Friesland en Campina elkaar beconcurreerden.
Daarom werden de boerenbestuurders ook bejubeld. Zij hadden het heft in handen genomen. De directies, die de fusie niet wilden, werden gepasseerd. De boeren, met Attema en Wantenaar als boegbeeld, grepen de macht terug.
“Het resultaat is bedroevend”, zegt Hanna.”De vorige directies zijn verdwenen en met gouden handdrukken verwend. Nieuwe mensen, zoals Cees ’t Hart, de man van 1 miljoen, kwamen er voor in de plaats. Campina-boeren profiteren rijkelijk van de buitenlandse deelnemingen van het vroegere Friesland Foods. Zonder fusie zou de melkprijs van Friesland Foods nu veel hoger zijn geweest dan van Campina”.
Van macht is niets terecht gekomen. Voorheen waren het Friesland Foods en Campina. Het grote Arla is erbij gekomen, die vanuit Nijkerk markt met consumptiemelk verovert. En dan straks Fonterra, die met kaas en ingrediënten uit wei begint. Dan hebben we niet twee, maar vier wereldwijd werkende zuivelcoöperaties is Nederland.
“We zijn meer dan terug bij af”, zegt Hanna bedroefd.”Attema had beter naar zijn directie moeten luisteren. Die zei toen al dat Friesland Foods en Campina partners elders in Europa en de wereld moesten zoeken. De directeuren krijgen achteraf gelijk. En de verantwoordelijke bestuurders zijn afgetreden of hebben een baan bij Campina in het buitenland. Slecht boerenbestuur.”

Laatste reacties

  • Rip

    Dan had die directeur van Friesland foods het toch goed gezien. We hebben straks meer concurrentie dan voor de fusie. En als boeren hebben we geen enkele invloed op Arla en Fonterra. Dat was anders bij Friesland en Campina.

  • hobbyboer

    vergader boer vergeet een ding, zouden de concurenten Arla en Fonterra er niet zijn gekomen als de fusie er niet zou zijn geweest?? Waaom moest Friesland Food de Friese vlag afstoten? Fonterra mag als een oligarch opereren in Nieuw Zeeland waarom mag dat niet in Europa? zijn de boeren vogel vrij? of hebben de boerenbonden het niet door dat de consument langzaam maar zeker het eigen vermogen van al de boeren op eet.

Of registreer je om te kunnen reageren.